Ανάλυση-Λιβύη: Γιατί η απόφαση Σάρατζ για ξήλωμα του υπουργού Εσωτερικών μπορεί να είναι μοιραία

Η απόφαση του πρωθυπουργού Φαγέζ αλ Σάρατζ να «ξηλώσει» τον υπουργό Εσωτερικών, Φετχί Μπάσαγα, μπορεί να αποβεί μοιραία για την παράταξή του, ακόμη και για την ειρήνη στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Λιβύη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Al Monitor. 

O, γεννηθείς στη Μισράτα, τέως υπουργός Εσωτερικών ήταν επικεφαλής πολιτοφυλακής, ανεπίσημα εκπρόσωπος των δυνάμεων της συγκεκριμένης περιοχής της Λιβύης στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας, και διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην υπεράσπιση της Τρίπολης κατά τη διάρκεια της επίθεσης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Τρίπολη. 

Μάλιστα, η δημοτικότητά του Μπάσαγα, έχει αυξηθεί, καθώς επέκρινε την κυβέρνηση Σάρατζ για διαφθορά, και τάχθηκε υπέρ των αντικυβερνητικών δηλώσεων. Κατόπιν αυτών είναι σαφές ότι ο Σάρατζ τον αντιμετωπίζει ως απειλή για την εξουσία.

«Χωρίς τις δυνάμεις της Μισράτα η Τρίπολη δεν μπορεί να συγκρατήσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, και σίγουρα δεν μπορεί να ανακαταλάβει τη Σύρτη και την Τζούφρα» σχολιάζει το Al Monitor, προσθέτοντας ότι η διαίρεση στους κόλπους της GNA μπορεί να προκαλέσει ανυπέρβλητο πρόβλημα στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ. Ήδη, ο Χαφτάρ διαμηνύει ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία. 

Δημοσιεύματα ανέφεραν εξάλλου τη Δευτέρα ότι ο Μπάσαγα σχεδίαζε πραξικόπημα εις βάρος του Σάρατζ με εντολή της Άγκυρας, που φέρεται να είναι δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση της Τρίπολης γιατί δεν δέχτηκε την έναρξη της επιχείρησης εναντίον του μετώπου Σύρτης –  Τζούφρα και επειδή συμφώνησε με τον Σάλεχ.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, όρισε επίσης νέο υπουργό Άμυνας και νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου του στρατού του θέσεις κομβικής σημασίας για την πολιτική του επιβίωση.

Πηγή: Skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:02

Τελευταιες Ειδησεις

26 Ιανουαρίου
Σολτς - Μακρόν: Έκκληση στη Ρωσία για αποκλιμάκωση
06:59
Καιρός : Εξασθενεί το βαρομετρικό χαμηλό Ελπίς
06:56
Νότια Αφρική: Ποινικές διώξεις και διοικητικές κυρώσεις σε 940 υποθέσεις διαφθοράς
06:52
Panama Papers: Πάνω από 30 πρόσωπα παραπέμπονται στην παναμαϊκή δικαιοσύνη
06:21
Στους δρόμους την Τετάρτη λεωφορεία και τρόλεϊ
06:00
Ελλάδα: Περίπου 4.500 επιβάτες και 2.500 οχήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα στην Αττική Οδό
05:57
Μπάιντεν: Προαναγγέλλει κυρώσεις στον Πούτιν
05:54
Πανδημία: Ο «παγκόσμιος κίνδυνος» εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού παραμένει πολύ υψηλός
05:47
Ελλάδα: Μετρούν πληγές από το πέρασμα της κακοκαιρίας "Ελπίς".
05:44
Πρόεδρος Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης: "Αργά ή γρήγορα όλοι θα κολλήσουμε κορονοϊό, αλλά έχει τεράστια διαφορά αν είμαστε εμβολιασμένοι"
05:40
25 Ιανουαρίου
Το Ελσίνκι ενισχύει τη στρατιωτική του ετοιμότητα εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία
21:35
Ελλάδα: Συνεχίζεται η προσπάθεια για αποκατάσταση των προβλημάτων που επέφερε η κακοκαιρία "Ελπίς"
20:31
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand