Περίπου 60 χιλιάδες μαθητές/τριες επιστρέφουν τη Δευτέρα στις σχολικές μονάδες

Περίπου 60 χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες επιστρέφουν τη Δευτέρα στις σχολικές μονάδες, λέει στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε ερώτηση αν οι σχολικές μονάδες είναι έτοιμες να υποδεχθούν την Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι με τη σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων υγειονομικής προστασίας έχουμε το πρώτο ρεύμα επαναλειτουργίας των σχολείων με φυσική παρουσία.
 
«Οι τελειόφοιτοι της Μέσης Εκπαίδευσης και τα Δημοτικά θα επιστρέψουν στα σχολεία. Είναι πράγματι σημαντικό ότι μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δυσάρεστη εμπειρία, η καλή διαχείριση που κάνουμε και οι συλλογικές προσπάθειες του κόσμου, μας επιτρέπουν να λειτουργούμε ξανά τα σχολεία. Ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, η χώρα μας αποδεικνύεται ότι έχει μια από τις καλύτερες διεθνώς επιδόσεις. Αυτό αντανακλάται θετικά και στην εκπαίδευση», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, οι σχολικές μονάδες και οι διευθύνσεις είναι πράγματι έτοιμες να υποδεχτούν τους μαθητές και τις μαθήτριες.
 
«Περίπου 60 χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες επιστρέφουν τη Δευτέρα. Πρόσθετα αρκετές χιλιάδες και στα ιδιωτικά σχολεία. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, οι διευθύνσεις έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις και προετοιμασίες. Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί έχουν περάσει από διαγνωστική εξέταση. Ενώ έχουμε πλέον και αρκετή εμπειρία για την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων στη σχολική ζωή», σημείωσε.
 
Όπως είπε, «θα προχωρήσουμε με την απαραίτητη προσοχή και επιμέλεια και θα κρατήσουμε όλους τους κανόνες υγιεινής και το Πρωτόκολλο, όμως είναι πολύ θετικό ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί επιζητούν επιστροφή στο σχολείο».
 
«Γιατί εκτός από τα υγειονομικά και τα εκπαιδευτικά δεδομένα, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον ψυχολογικό παράγοντα. Ελπίζω μάλιστα ότι όλα να πάνε καλά γενικότερα στην κοινωνία και θα δούμε σύντομα και τους υπόλοιπους να επιστρέφουν στο σχολείο», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε, επίσης, ότι από το τέλος Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι διακοπές των Χριστουγέννων, τα παιδιά λείπουν από το σχολείο σχεδόν ενάμιση μήνα.
 
«Προσθέτουμε λοιπόν δυο δράσεις προκειμένου να υποστηρίξουμε την επάνοδο», συμπλήρωσε.
 
Πρώτον, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, «αξιοποιούμε την «Ειδική Επιτροπή για τη στήριξη της κοινότητας και τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας έναντι της πανδημίας», η οποία έχει συσταθεί και λειτουργεί στο πλαίσιο της ευρύτερης επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας».
 
«Σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διοργανώνεται από αυτή την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου ένα ειδικό σεμινάριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της δημοτικής, με θέμα «Θωράκιση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών του δημοτικού σχολείου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, μέσα από την καθημερινή διδασκαλία». Μετά από συνεννοήσεις με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά που προεδρεύει της επιτροπής, το σεμινάριο θα γίνει διαδικτυακά, από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μόνικα Σιακού, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Μπορεί να επαναληφθεί βέβαια στη συνέχεια, ενώ συζητάμε και για κάτι ανάλογο στη Μέση Εκπαίδευση», πρόσθεσε.
 
Δεύτερο, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, για τα παιδιά του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, αρχής γενομένης από τους τελειόφοιτους που επιστρέφουν αύριο, λειτουργεί ένα πρόγραμμα πυκνών διαγνωστικών εξετάσεων αντιγόνου, rapid test.
 
«Όπως είχαμε προγραμματίσει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας για να γινόταν με την επάνοδο στις 7 Ιανουαρίου, θα υπάρχει τώρα η δυνατότητα για όσους μαθητές και μαθήτριες έχουμε βεβαίως από πριν  τη συναίνεση των γονέων, να περάσουν από rapid test σε συνεργεία που θα επισκεφθούν τα σχολεία. Αρχικά προγραμματίστηκε αυτή την εβδομάδα -πιθανότατα την Τετάρτη- να γίνει σημαντικός αριθμός rapid test σε λύκεια και τεχνικές σχολές στη Λευκωσία και Λεμεσό. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε και αλλού. Το ζητούμενο είναι να παρακολουθούμε την υγειονομική κατάσταση στενά», συμπλήρωσε.  
 
Κληθείς να σχολιάσει όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται για τα rapid test, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει αναπτύξει αυτούς τους διαγνωστικούς ελέγχους αντιγόνων ταχείας διεκπεραίωσης, τα rapid test, για να βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας μέχρι την οριστική λύση.
 
Όπως είπε, τα rapid test είναι μια υπηρεσία που προσφέρεται από την πολιτεία τόσο στον καθένα ατομικά όσο και στην κοινωνία συλλογικά.
Η Κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, φρόντισε βεβαίως να παρέχονται δωρεάν.
 
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι ορισμένοι θεωρούν ότι το θέμα προσφέρεται για να κάνουν φασαρία και να διαμαρτύρονται. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει έδαφος ούτε και θέμα για διαμαρτυρίες. Το rapid test προστατεύει τον καθένα ατομικά, δίνοντάς του τη δυνατότητα να γνωρίζει αν τυχόν έχει νοσήσει, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, να αναζητήσει ιατρική στήριξη και, ίσως ακόμα και φροντίδα ή νοσηλεία. Μέσα στις συνθήκες αυτές της πανδημίας είναι όμως και ζήτημα υπευθυνότητας. Σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς», σημείωσε.
 
Όπως υπογράμμισε, η διάγνωση βοηθά κάποιον να μην κυκλοφορεί με φορτίο ίασης, για να μη θέτει σε κίνδυνο ή και να προσβάλει άλλους γύρω του.  
 
«Είναι λοιπόν υποχρέωση μας να συμβάλουμε στη συλλογική προστασία. Ιδιαίτερα από την ώρα που η υποχρέωση για διάγνωση με rapid test πριν προσέλθουμε στην εργασία μας έγινε νόμος. Νόμος με Διάταγμα. Επομένως αυστηρή κριτική πρέπει να ασκηθεί στις διαμαρτυρίες. Πόσω μάλλον όταν έχουμε ταυτόχρονα τόσο διαμαρτυρόμενους που δεν  θέλουν να κάνουν τεστ, όσο και διαμαρτυρόμενους που επεμβαίνουν και υποδεικνύουν ότι πρέπει να κάνουν τεστ και οι άλλοι», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση ότι τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν επικρίσεις για το θέμα της διενέργειας rapid test μόνο σε εκπαιδευτικούς, ενώ σε μαθητές/τριες απλά συστήνετε τη διενέργεια τεστ, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι κατ’ αρχάς οι κανόνες που θα ισχύσουν δεν αφορούν ειδικά το Υπουργείο Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς.
 
Όλοι οι εργαζόμενοι, συνέχισε, οφείλουν τη Δευτέρα να προσέλθουν με αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ.
 
«Το ότι όμως οι μαθητές και οι μαθήτριες, ως ανήλικοι, έχουν εξ αρχής διαφορετική μεταχείριση έναντι των διαγνωστικών ελέγχων είναι πολύ καλά γνωστό εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Απορώ που κάποιοι το θυμήθηκαν ξανά τώρα. Το Διάταγμα αναφέρεται σαφώς σε εργαζόμενους. Νομίζω πως είναι ευκολονόητο γιατί οι μαθητές δεν έχουν την ίδια μεταχείριση με τους εργαζόμενους. Όταν θα επιστρέφαμε στα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, στις 7 Ιανουαρίου, προβλέψαμε ένα ειδικό πρόγραμμα διαγνωστικών ελέγχων για λύκεια-τεχνικές σχολές. Είχε γίνει και προεργασία. Το Υπουργείο παρότρυνε για τη συμμετοχή στις διαγνώσεις, αλλά ως όφειλε, ζητούσε για μαθητές και μαθήτριες συγκατάθεση γονέων», συμπλήρωσε.
 
Όπως ανέφερε, «συστήνουμε βέβαια στους τελειόφοιτους και παροτρύνουμε τους γονείς να τους ενθαρρύνουν να περάσουν από τεστ. Σίγουρα θα βοηθήσει. Θα είναι καλό και για τους ίδιους και για το σύνολο στο σχολείο. Χαίρομαι μάλιστα που αυτή τη στάση τήρησε και η παγκύπρια συνομοσπονδία γονέων. Είμαστε ακόμα και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα τεστ για μαθητές που προβλεπόταν να γίνει στις αρχές Ιανουαρίου».
 
Ο κ. Προδρόμου υπενθύμισε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις διεκδικούσαν πριν περίπου δυο μήνες rapid test για όλους τους εκπαιδευτικούς. «Θυμάμαι ότι η ΟΕΛΜΕΚ είχε απευθυνθεί ειδικά γι’ αυτό το θέμα στον Υπουργό Υγείας. Επομένως τώρα που αυτό υλοποιείται θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι», σημείωσε.
 
Σε παρατήρηση γιατί τα παιδιά αθλητές χρειάζεται να έχουν το τεστ για να τους επιτραπεί η είσοδος σε στάδια ενώ όχι για είσοδο τους στις σχολικές μονάδες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν θα παίξει το ρόλο του ειδικού ή να κλέψει τη δουλειά των επιδημιολόγων.
 
«Οι ειδικοί όμως μας έχουν πει και μας έχουν εξηγήσει αρκετές φορές ότι αποφάσεις και μέτρα σχετίζονται τόσο με τα γενικά δεδομένα στην κοινωνία, τη διακίνηση και κυκλοφορία του πληθυσμού, όσο όμως και με την ίδια τη φύση ορισμένων δραστηριοτήτων. Από επιδημιολογικής απόψεως είναι σίγουρα διαφορετικές οι συνθήκες σε χώρους εντατικής άθλησης και σε σχολεία», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί αρνούνται να κάνουν rapid test και τι είναι αυτό που ζήτησε από την Νομική Υπηρεσία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι όσοι εργαζόμενοι αρνούνται είτε είναι εκπαιδευτικοί είτε οτιδήποτε άλλο, παραβιάζουν το Διάταγμα.
 
«Εφ’ όσον είναι εργαζόμενοι, χωρίς rapid test δεν μπορεί να εργαστούν από τη Δευτέρα. Όσο για το αν κάποιος με δική του υπαιτιότητα απουσιάζει από την εργασία του, όλοι γνωρίζουν τι ισχύει. Φαίνεται πάντως ότι είναι μεμονωμένες και ελάχιστες οι περιπτώσεις αυτές. Δεν χρειάζονται σχόλια. Είναι καλό όμως να διευκρινίσω και αυτό που ρωτάτε για τη Νομική Υπηρεσία, διότι  κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες για γνωματεύσεις κλπ. Δεν τίθεται θέμα γνωμάτευσης. Εκείνο που είχα αναφέρει είναι ότι είμαστε σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία. Πράγματι, έχω κάνει μια σχετική συζήτηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, τον κ. Γιώργο Σαββίδη. Όπως το είπα: συνεννόηση. Αυτό όμως δεν αλλάζει κάτι ως προς το Διάταγμα, το οποίο ισχύει και δεν χρειάζονται γνωματεύσεις», συμπλήρωσε.
 
Όπως είπε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έγινε από την ομάδα των ειδικών συμβούλων και το Υπουργείο Υγείας,  εκτός από την αρχική διάγνωση πριν τη Δευτέρα, θα έχουμε και στη συνέχεια rapid test.
 
«Σε εβδομαδιαία βάση, σε ένα δείγμα των εργαζόμενων σε κάθε χώρο. Αυτό ισχύει και για τους εργαζόμενους στα σχολεία. Με τη διεύθυνση των σχολείων να καθορίζει δείγμα του συνολικού πληθυσμού κάθε εβδομάδα, όπως προβλέπουν και σχετικές οδηγίες που είχαν δοθεί από την αρχή και να ενημερώνουν κάθε φορά και εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους στα σχολεία. Στόχος να παρακολουθήσουμε την κατάσταση και να προλάβουμε μια νέα επιδείνωση», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ένδειξη το πότε θα επιστρέψουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες στις σχολικές μονάδες και αν υπάρχουν ενδείξεις πότε θα επανέλθουν οι αθλητικές διοργανώσεις και οι πολιτιστικές δραστηριότητες, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι επιθυμία και επιδίωξή τους είναι να λειτουργούν τα σχολεία με φυσική παρουσία των παιδιών.
 
«Όπως γενικότερα θα θέλαμε να κερδίσουμε και όλες τις υπόλοιπες κανονικές δραστηριότητες μας. Γι’ αυτό με ικανοποίηση είδαμε να δίνεται πράσινο φως για να λειτουργήσουν ξανά θεατρικοί χώροι, αίθουσες κινηματογράφου όπως και αίθουσες άλλων εκδηλώσεων, έστω με κάποιους περιορισμούς. Ελπίζω να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά και να μπορέσουν να λειτουργήσουν το συντομότερο και άλλες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό κλειδί θα είναι η υπευθυνότητα με την οποία θα τηρήσουμε τα μέτρα και τις προφυλάξεις γενικότερα στην κοινωνία», πρόσθεσε.
 
Όπως ανέφερε, όσον αφορά τα σχολεία, εξυπακούεται ότι είναι εξίσου σημαντικό να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία και τα γυμνάσια και οι άλλες τάξεις λυκείου και τεχνικών.
 
«Μπορεί όπως αναγκαζόμαστε να αποφασίζουμε σταδιακή επαναλειτουργία κάποιοι να προηγούνται, αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη και για τις υπόλοιπες τάξεις. Για όλους είναι εξίσου σημαντικό. Ελπίζω λοιπόν ότι στις επόμενες αποφάσεις, για τη νέα φάση, θα έχουμε τα σχολεία να λειτουργούν στο σύνολό τους αυτό τον μήνα. Επειδή όμως αυτό θα εξαρτηθεί από τη γενική επιδημιολογική εικόνα και τους δείκτες που μελετούν οι ειδικοί, δεν μπορεί από τώρα να πω κάτι κατηγορηματικά», συμπλήρωσε.
   
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πλάνο στο ΥΠΠΑΝ σε περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί και χρειαστεί να γίνει ξανά κλείσιμο σχολικών μονάδων και ίσως να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά εξ αποστάσεως, ο κ. Προδρόμου είπε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη περίοδο φαίνεται ότι απέδωσαν και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό μας δόθηκε η δυνατότητα και προχωράμε σε σταδιακή άρση των περιορισμών και επανερχόμαστε σταδιακά και στο σχολείο».
 
«Πρέπει εδώ να υπογραμμίσω μάλιστα αυτή την επιτυχή διαχείριση. Δείτε ότι την ώρα που στις πλείστες χώρες αναγκάζονται και παίρνουν πρόσθετα μέτρα, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να καταργούμε περιορισμούς. Σε διεθνή κατάταξη που έγινε ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, η Κύπρος αναφέρεται μεταξύ των πρώτων πέντε καλύτερων χωρών. Αρκεί λοιπόν να συνεχίσουμε την ίδια υπεύθυνη διαχείριση», σημείωσε.

Εξάλλου, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, μέσα στους επόμενους μήνες και παρά την αρχική καθυστέρηση θα προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόγραμμα εμβολιασμών.
 
«Επομένως όλα δείχνουν ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες για κάποιο ακραίο σενάριο όπως αυτό που αναφέρετε. Αν βέβαια αντίθετα απ’ ότι όλα δείχνουν έχουμε τόσο σοβαρή επιδείνωση -κάτι που ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς- τότε θα προσαρμοστούμε. Γενικά θα προσαρμοστούμε, σε όλους τους τομείς. Αν πρόκειται πράγματι για «ανωτέρα βία», θα πάρουμε αποφάσεις που δικαιολογούνται σε συνθήκες ανωτέρας βίας», κατέληξε.   

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2021 - 01:15

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.