Στη δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, μπαίνει από τη Δευτέρα η Κύπρος

Στη δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, μπαίνει από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου η Κύπρος.
 
Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα τίθενται επιπλέον σε εφαρμογή η επαναλειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και της Γ’ Τάξης Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, η επαναλειτουργία επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, η επαναλειτουργία μουσείων και άλλων αρχαιολογικών χώρων, η επαναλειτουργία πρακτορείων τυχερών παιγνίων, μόνο για σκοπούς συμπλήρωσης του δελτίου, χωρίς τη χρήση τραπεζοκαθισμάτων.
 
Από τη Δευτέρα η Θεία Λειτουργία στους χώρους θρησκευτικής λατρείας θα τελείται με την παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό προσώπων μέχρι 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αυξάνεται ο αριθμός ατόμων για επισκέψεις σε οικίες, σε τέσσερα (4) άτομα.
 
Επανεκκίνηση Αθλητισμού
 
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σταδιακή και σε φάσεις επανεκκίνηση του τομέα του αθλητισμού.
 
Κατόπιν κοινής πρότασης των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και με την έγκριση της διυπουργικής Καθοδηγητικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της Α’ Φάσης του πλάνου, επιτρέπεται από αύριο η ατομική προπόνηση όλων των αθλημάτων σε ανοικτές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, με μέγιστο αριθμό 5 αθλούμενων, ανεξαρτήτου ηλικίας, περιλαμβανομένου του προπονητή/γυμναστή (4 αθλούμενοι+1 προπονητής/γυμναστής).
 
Νοείται ότι δεν επιτρέπεται η σωματική επαφή μεταξύ των αθλούμενων και η προπόνηση γίνεται μόνο για σκοπούς εκγύμνασης/φυσικής κατάστασης.
 
Σε όλες τις υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις επιτρέπεται η προπόνηση με μέγιστο αριθμό 5 ατόμων περιλαμβανομένου του προπονητή, εξαιρουμένων των γηπέδων ποδοσφαίρου όπου επιτρέπεται η προπόνηση μέχρι 3 ξεχωριστών ομάδων με μέγιστο αριθμό 5 ατόμων ανά ομάδα. Τα μέλη της κάθε ομάδας πρέπει να είναι σταθερά.
 
Έπειτα από συνεννόηση με την ΚΟΠ, σε σχέση με την επαναλειτουργία των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ, αποφασίστηκε όπως για το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας, επιτρέπονται από αύριο οι ομαδικές προπονήσεις και από τις 13 Φεβρουαρίου η επανέναρξη του πρωταθλήματος Β’ Κατηγορίας, χωρίς θεατές, ενώ για τις υπόλοιπες Κατηγορίες των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ, επιτρέπεται από αύριο η ατομική προπόνηση χωρίς σωματική επαφή και για σκοπούς εκγύμνασης/φυσικής κατάστασης σε ομάδες των 5, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή/γυμναστή. Στα γήπεδα ποδοσφαίρου δύνανται να προπονούνται ταυτόχρονα 3 ξεχωριστές σταθερές ομάδες των 5 ατόμων (περιλαμβανομένου του προπονητή). 
 
Οι πιο πάνω ρυθμίσεις ισχύουν αντίστοιχα και για τα υπόλοιπα ομαδικά πρωταθλήματα. Στις ανοικτές υπαίθριες εγκαταστάσεις των υπόλοιπων αθλημάτων η προπόνηση γίνεται σε σταθερή ομάδα των 5 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή.
 
Όλοι οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι καθώς και οι αθλητές ηλικίας άνω των 12 ετών θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου μέσω του δωρεάν προγράμματος του Υπουργείου Υγείας ή ιδιωτικά μέχρι αύριο. Στη συνέχεια, το 50% των εργαζομένων σε αθλητικές εγκαταστάσεις και των αθλητών άνω των 12 ετών οφείλουν να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο έλεγχο με rapid test αντιγόνου.
 
Τα άτομα, ανεξαρτήτου ηλικίας, που επιθυμούν να μετακινηθούν για ατομική προπόνηση στους χώρους που αναφέρονται πιο πάνω, οφείλουν να αποστέλλουν sms στο 8998, με επιλογή του αριθμού 6. Για τα ανήλικα άτομα που δεν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, θα πρέπει να προσκομίζεται από τον γονέα/νόμιμο κηδεμόνα ενυπόγραφη βεβαίωση για τη μεταφορά του παιδιού στον χώρο άθλησης/προπόνησης. Οι προπονητές/γυμναστές οφείλουν να φέρουν το Έντυπο Α (Βεβαίωση Μετακίνησης Εργαζομένου) υπογεγραμμένο από τον εργοδότη τους.
 
Την ευθύνη  εποπτείας  της  τήρησης των μέτρων και συμμόρφωσης των πρωτοκόλλων και Διαταγμάτων θα αναλάβει η ΚΟΠ σε ότι αφορά στο ποδόσφαιρο και για όλα τα υπόλοιπα αθλήματα ο ΚΟΑ, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες. Επιπλέον, και για περαιτέρω ενίσχυση των ελέγχων, το Υπουργείο Υγείας θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους.
 
Επαναλειτουργία κλειστών θεάτρων και κινηματογράφων
 
Εξάλλου, αξιολογώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για βαθμιαία άρση των περιοριστικών μέτρων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επαναλειτουργία από αύριο των κλειστών θεάτρων και των κινηματογράφων με μέγιστο αριθμό θεατών τα 50 άτομα.
 
Οι πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν σε θέατρα και κινηματογράφους πρέπει να αποστέλλουν sms στο 8998, με επιλογή του αριθμού 9.
 
Διενέργεια rapid test
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επιχειρήσεις/επαγγελματικούς κλάδους που επαναδραστηριοποιούνται από αύριο θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου μέχρι σήμερα, πριν την επιστροφή τους στον χώρο εργασίας τους.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε εξέλιξη το παγκύπριο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου με rapid test αντιγόνου του Υπουργείου Υγείας, που στοχεύει στη διασφάλιση της ασφαλούς και ομαλής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.
 
Αυτοπεριορισμός για 72 ώρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου 72 ώρες μετά την άφιξη για όλους τους αφικνούντες στη Δημοκρατία
 

Στο μεταξύ, από χθες Σάββατο τέθηκε σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός αυτοπεριορισμός 72 ωρών και η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου PCR 72 ώρες μετά την άφιξη σε όλους τους επιβάτες που αφικνούνται από χώρες των Κατηγοριών Α και Β, ενισχύοντας έτσι τα μέτρα που εφαρμόζονται στα Αεροδρόμια της Δημοκρατίας από την επαναλειτουργία τους το καλοκαίρι του 2020.
 
Η συγκεκριμένη απόφαση είναι επιπλέον των άλλων μέτρων που είναι σε ισχύ για τους αφικνούντες ανάλογα με τη χώρα προσέλευσης. Ως εκ τούτου, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση των επιβατών από χώρες της Κατηγορίας Β να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα από εξέταση PCR 72 ωρών πριν την αναχώρηση, και παράλληλα συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτου χώρας αναχώρησης, οφείλουν να συμπληρώνουν το Cyprus Flight Pass.
 
Το κόστος για την εργαστηριακή εξέταση (PCR) 72 ώρες μετά την άφιξη επωμίζεται ο πολίτης.
 
Η Κύπρος από τις 21 Δεκεμβρίου 2020 εφαρμόζει επιπρόσθετα μέτρα για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετώντας την πολιτική του υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο 7 ημερών σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας και την εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξη και την 7η ημέρα από την άφιξη. Μέσω της πρακτικής αυτής, από τις 21 Δεκεμβρίου 2020, εξετάστηκαν πέραν των 15,000 επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο και εντοπίστηκαν 133 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 0,9%).
 
Τι περιλάμβανε η Α΄ φάση χαλάρωσης

Εξάλλου, η πρώτη φάση της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, περιλάμβανε την επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων, ινστιτούτων αισθητικής, την αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών, χωρίς ελάχιστο και μέγιστο αριθμό ατόμων και επιτράπηκε η παρουσία μέχρι δύο προσώπων σε οικία, πέραν των μόνιμα σε αυτήν διαμενόντων προσώπων.
 
Σχετικό διάταγμα για τα όσα από τη Δευτέρα τίθενται σε εφαρμογή δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 5 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2021 - 01:16

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.