Σόνια Θεοδωρίδου: Η ιδιότητα της Ελληνίδας με έκανε να θέλω να είμαι η καλύτερη

Η ιδιότητα του να είμαι Ελληνίδα «με έκανε πάντα να θέλω να ξεχωρίζω και να είμαι η καλύτερη» δηλώνει στο ΚΥΠΕ η σπουδαία σοπράνο, Σόνια Θεοδωρίδου η οποία βρίσκεται στην κορύφωση της καλλιτεχνικής της ωρίμανσης.

Γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 50’ στη Βέροια, για να κατακτήσει χρόνια αργότερα με το ξεχωριστό ηχόχρωμα της φωνής της, την επιβλητική σκηνική της παρουσία και τα μεγάλα εκφραστικά της μάτια, πολυπληθές κοινό στις Όπερες της Φρανκφούρτης, του Βερολίνου, του Αμβούργου, στο Εθνικό Θέατρο του Μονάχου και της Στουτγάρδης και αλλού ανά την υφήλιο.

Η λαμπρή και λαμπερή πορεία της Σόνιας Θεοδωρίδου στον χώρο του λυρικού τραγουδιού όχι κατά αποκλειστικότητα, αρχίζει στο Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης» στην τάξη της Καίτης Παπαλεξοπούλου, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση καθώς επίσης και με βραβείο «Άριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης». Ακολούθως της χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας», η οποία της έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο με την Vera Rosza.


Ερωτηθείσα ποιο το αίσθημα στην αρχή της καριέρας και ποιο τώρα στην κορύφωση της ωρίμανσής της καλλιτεχνικά, η Ελληνίδα σοπράνο είπε ότι αισθάνεται «ατέλειωτο ενθουσιασμό ,περιέργεια για κάθε τι καινούργιο, τη σιγουριά του νικητή και ενσυναίσθηση».

«Τώρα νοιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη, ευτυχία και εκπλήρωση. Τώρα ξέρω πόσο τυχερή υπήρξα και πως όσα έγιναν αλλά και γίνονται δεν είναι αυτονόητα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόση Ελλάδα «κουβαλούσε» μέσα της στο ταξίδι της ανά το παγκόσμιο στις πιο φημισμένες σάλες συναυλιών, η Σόνια Θεοδωρίδου δήλωσε ότι «η ελληνικότητα είναι ένα στοιχείο του DΝΑ» για να σημειώσει ότι «το να είσαι Ελληνας έχει ειδικό βάρος και η Ελλάδα της καρδιάς μου περιέχει τους πόνους και καημούς της πατρίδας μου, την ωραιότητα και την ιστορία της».

«Ως τέτοιο τέκνο της και με την ευθύνη να την τιμήσω, την κουβαλώ παντού μαζί μου. Και μόνο αυτή η ιδιότητα με έκανε πάντα να θέλω να ξεχωρίζω και να είμαι η καλύτερη», είπε η Ελληνίδα σοπράνο.

Για τα συναισθήματά της όταν ερμηνεύει ελληνικό στίχο σε ομογενειακό κοινό αλλά και μη ελληνόφωνο ο κ. Θεοδωρίδου σημειώνει ότι «η περηφάνεια μου είναι μεγάλη όταν οτιδήποτε ελληνικό ακούγεται στα πέρατα του κόσμου, όταν δε, τραγουδώ σε ομογενείς τα δάκρυα ρέουν χωρίς ντροπή βλέποντας στο ακροατήριο μάτια γεμάτα πόνο και νοσταλγία για την πατρίδα μας».

Η Σόνια Θεοδωρίδου μαζί με τον σύζυγό της, Μαέστρο, Θεόδωρο Ορφανίδη, ίδρυσαν το 2010 την Οrchestra Mobile και ένα χρόνο αργότερα τη δισκογραφική εταιρεία Ηuman Voice, με στόχο, όπως η ίδια δήλωσε στο ΚΥΠΕ, «να προάγουμε τις Μουσικές των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Κουγιουμτζή και άλλων Ελλήνων συνθετών, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα διότι δεν υπήρχαν πουθενά στα προγράμματα των συναυλιών και η Ορχήστρα μας προσπάθησε να καλύψει αυτό το κενό».

Πρόσθεσε ότι «10 χρόνια και 150 συναυλίες μετά, μπορώ να πω με υπερηφάνεια πως η Ορχήστρα Μόμπιλε, αποτελεί πυλώνα πολιτισμού στο Ευρύτερο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, «το 2011 η δισκογραφική μας εταιρία, Ηuman Voice ήρθε επικουρικά για να προωθήσει τα προγράμματα της Ορχήστρας μας και να τα ηχογραφήσει ενώ πέραν τούτου, δισκογραφήσαμε νέους Έλληνες Καλλιτέχνες, όπως τον εξαίρετο Ροδίτη, Κιθαρίστα, Αντώνη Λιοπύρη».

Το 2014 η Ελληνίδα σοπράνο πραγματοποίησε σιωπηλή διαμαρτυρία εντός του χώρου όπου στο Βρετανικό Μουσείο εκτίθενται τα κλεμμένα από το Λόρδο Ελγιν, Μάρμαρα του Παρθενώνα, ανακινώντας ξανά, το δίκαιο και πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή τους στον Παρθενώνα συμπαρασύροντας μάλιστα και δεκάδες ομότεχνούς της.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ για αυτή της ενέργεια δήλωσε ότι «κάναμε το αυτονόητο, το οποίο κάποιες φορές, απολείπει από τις καθημερινές μας πράξεις».

«Η επιστροφή στην Αθήνα των Μαρμάρων του Παρθενώνα Εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ένα ζήτημα που καίει τον Ελληνισμό και τον Παγκόσμιο Πολιτισμό, όμως πέρα από τις πρωτοβουλίες της Μελίνας Μερκούρη και κάποιων άλλων λιγοστών επιφανών Ελλήνων, ουδείς έκανε κάτι για το φλέγον αυτό ζήτημα», είπε η Σόνια Θεοδωρίδου οπόταν «ήταν το 2014 η ώρα μας και κάναμε αυτήν την σιωπηλή - πλην ουσιαστική - διαμαρτυρία...».

Για τη συνεργασία της με την Κύπρο και την Παγκύπρια Χορωδία Καλλιτεχνών, υπό τη Διεύθυνση του Νικόλα Θεράποντος, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι βασίζεται κυρίως σε «μία ιδέα που ακριβώς ακουμπά αρκετά επάνω στην ιδέα ιδρύσεως της Ορχήστρας Μόμπιλε και στόχο έχει να εκπαιδεύσει τον κόσμο της όμορφης Κύπρου μας και να τον φέρει κοντά μέσου του πολιτισμού, επομένως, δεν θα μπορούσε παρά να αγκαλιαστεί από εμένα και τον σύζυγο μου».

Πρόσθεσε ότι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Χορωδίας, Νικόλας Θεράποντος και όλοι οι άλλοι Μαέστροι που πλαισιώνουν το σχήμα, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και έχουν καταφέρει πολλά πράγματα, σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

«Είμαστε κοντά τους και σίγουρα τα καλύτερα είναι μπροστά μας» είπε η Ελληνίδα σοπράνο.

Για τη συνεργασία της στα μέσα Σεπτεμβρίου μαζί με τον Σάκη Ρουβά στο Ηρώδειο, η οποία προκάλεσε ακόμη και το χλευασμό προς το πρόσωπό της λόγω του ρεπερτορίου και της σκηνικής παρουσίας του ποπ τραγουδιστή, η Σόνια Θεοδωρίδου απαντά ότι «κανένα είδος τέχνης δεν είναι για περιφρόνηση ή χλευασμό εάν περιέχει ωραιότητα, αν μας αγγίζει συναισθηματικά και εάν είναι αποδεκτό από τον κόσμο».

Σημειώνει ότι «ποτέ δεν μπήκα σε μουσικά στεγανά και δεν είχα παρωπίδες και ίσα ίσα χαίρομαι να τραγουδώ και άλλα είδη μουσικής, να τα ανακαλύπτω, να τα ερμηνεύω με τον δικό μου τρόπο και να ακούω τις γνώμες όλων, ωστόσο η τελική απόφαση είναι πάντα δική μου».

Κλείνοντας, η Σόνια Θεοδωρίδου χαρακτήρισε τη συνεργασία της με τον Σάκη Ρούβα «ένα υπέροχο μείγμα ποπ και κλασσικής μουσικής, μια απρόσμενη συνεύρεση, με εξαίρετο όμως και μοναδικό αποτέλεσμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:22

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Ανακαινίζεται το σπίτι που γεννήθηκε στην Αυστρία ο Χίτλερ. Αντιδράσεις για τη χρήση που του επιφυλάσσεται
10:51
Ελλάδα: Στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» η Μαίρη Χρονοπούλου. Σοβαρή αλλά σταθερή η κατάσταση της υγείας της
10:25
Η Γερμανία οδεύει σε ρεκόρ εξαγωγών στρατιωτικού υλικού
10:13
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 03/10/23
09:54
Τουρκία: Ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις κατά στόχων που συνδέονται με το PKK – Δεκάδες συλλήψεις
09:40
Θύμα νέας τηλεφωνικής απάτης 89χρονη. Επιτήδειοι παρίσταναν τους γιατρούς και της απέσπασαν €3.000
09:09
Απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών ο Ακριβός Τσολάκης
08:58
Τούρκος ιστορικός ζητά να κλείσει η Αγία Σοφία – Προειδοποιεί για κίνδυνο κατάρρευσης
08:47
Αρχίζουν αύριο σε Λευκωσία και Λεμεσό ταυτόχρονοι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό και τη γρίπη
08:36
Λευκός Οίκος: Ο Πούτιν σφάλλει αν ποντάρει στην κόπωση των Δυτικών
08:02
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 03 Οκτωβρίου
07:30
Θανατηφόρο τροχαίο στον παλαιό δρόμο Κόρνου - Κοφίνου. Θύμα η Μαρία Παπαμιχαήλ
07:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand