Η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει από σήμερα την απόφαση για διελεύσεις από τα οδοφράγματα

Η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει από σήμερα την απόφαση για διάνοιξη των οδοφραγμάτων για Κύπριους πολίτες και πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Δημοκρατία.

Η απόφαση λήφθηκε την περασμένη Παρασκευή από την διυπουργική Επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή και της επιστημονικής ομάδας. Για τη συγκεκριμένη απόφαση ενημερώθηκε ήδη η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Εσωτερικών από σήμερα η ΚΔ θα επιτρέπει τη διακίνηση από και προς τις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές, σε όλους τους Κύπριους πολίτες  και σε πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η διακίνηση όλων των ομάδων προσώπων που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών ημερομηνίας 5 Ιουνίου,  νοουμένου ότι θα παρουσιάσουν, μόνο την πρώτη φορά που θα διακινηθούν, αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως και στη συνέχεια θα διενεργούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Οι κατηγορίες προσώπων που θα πρέπει να παρουσιάσουν μόνο την πρώτη φορά αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης είναι:
α) Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει το πλήρες ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΚΑ). Θα γίνονται δεκτά αντίγραφα ή και ηλεκτρονικά μηνύματα των βεβαιώσεων αυτών.

β) Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και εργάζονται στη Λευκωσία. Για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο και αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΚΑ). Νοείται ότι θα επιτρέπεται επίσης η απρόσκοπτη διέλευση ασθενοφόρων από τον Πύργο Τηλλυρίας στη Λευκωσία.

γ) Τουρκοκύπριοι μαθητές/φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία ή ακαδημαϊκά ιδρύματα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ οι οποίοι θα διακινούνται μόνο από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η μεταφορά τους θα γίνεται μόνο από μεταφορικά μέσα που θα διαθέσουν τα σχολεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν.

Η διέλευση με ιδιωτικά οχήματα δεν θα επιτρέπεται. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση φοίτησης από το σχολείο ή το ακαδημαϊκό ίδρυμα, στην οποία να περιλαμβάνεται το πλήρες ονοματεπώνυμο. Επιτρέπονται οι μαθητές/φοιτητές όπως επικοινωνήσουν με τα σχολεία / ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν, για να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της μεταφοράς τους με μεταφορικά μέσα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

δ) Εγκλωβισμένοι, όπως και επανεγκατασταθέντες, Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.
 
ε) Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και λαμβάνουν φαρμακευτική και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές. Θα πρέπει να προσκομίζεται σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό ή νοσηλευτήριο, που θα περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο.

Όλοι οι Κύπριοι πολίτες που δεν ανήκουν στις πιο πάνω κατηγορίες, όπως και όλα τα νόμιμα διαμένοντα πρόσωπα, θα μπορούν να διακινούνται από και προς τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, νοουμένου ότι θα παρουσιάζουν κάθε φορά που θα διακινηθούν αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 , με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως.

Επίσης θα επιτρέπεται η διέλευση με κατ΄εξαίρεση έγκριση από τον Υπουργό Εσωτερικών για ανθρωπιστικούς λόγους.

Το "υπουργείο υγείας" στα κατεχόμενα ανακοίνωσε ότι δύο μέρες νωρίτερα από την αρχική απόφαση, αρχίζουν οι διελεύσεις συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών προς τα κατεχόμενα.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η ανακοίνωση του «υπουργείου» αναφέρει ότι όσοι «πολίτες» του ψευδοκράτους εργάζονται στην «ε/κ διοίκηση» - όπως αναφέρεται η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας – όσοι επίσης φοιτούν ή υποβάλλονται σε θεραπεία στην ε/κ πλευρά, όπως αποκαλούνται οι ελεύθερες περιοχές, και οι Τ/κ κάτοικοι της Πύλας, Μαρωνίτες και Ε/κ που διαμένουν στην Καρπασία, μπορούν από τις 20 Ιουνίου, έχοντας αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 72 ωρών κατά την πρώτη τους διέλευση, να εισέλθουν στα κατεχόμενα από «τις πύλες ξηράς» (ΣΣ: τα οδοφράγματα), χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.
 
Το μέτρο αυτό, προστίθεται, περιλαμβάνει και τους «πολίτες» του ψευδοκράτους που διαμένουν στην ε/κ πλευρά ή έμειναν λόγω εκτάκτων καταστάσεων στον «νότο». Θα μπορούν και αυτοί να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωρίς καραντίνα με τη σημείωση στην ανακοίνωση του «υπουργείου υγείας» ότι δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό από τη «νότια Κύπρο» τις τελευταίες 14 μέρες. Θα πρέπει επίσης, προστίθεται, να δώσουν το αποδεικτικό έγγραφο για το αρνητικό τεστ PCR στον «λειτουργό υγείας» στο σημείο ελέγχου.
 
Η "Γενί Ντουζέν" στην ιστοσελίδα της μετέδωσε ότι σήμερα αναμένεται να αρχίσουν μαζικές διελεύσεις για τους Τ/κ κατοίκους της Πύλας και θα γίνουν στο οδόφραγμα του Περγάμου μαζικές δειγματοληψίες. Μετά τα αποτελέσματα των τεστ θα αρχίσουν οι διελεύσεις.
 
Επίσης χθες στις 23.20 αναμενόταν να αφιχθεί στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου η πρώτη δρομολογημένη πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών από την Κωνσταντινούπολη.
 
Όπως μεταδίδουν τ/κ ιστοσελίδες, η εταιρεία θα πραγματοποιεί τέσσερις πτήσεις με επιστροφή την εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:29

Τελευταιες Ειδησεις

22 Μαΐου
Πράσινο φως για αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
06:47
Ψευδοκράτος: Στα Βαρώσια διεξάγονται βελτιωτικές εργασίες ασφάλειας για τους επισκέπτες
06:20
Ουκρανία: Τα εγκλήματα πολέμου «δεν θα μείνουν ατιμώρητα» (ευρωπαίος επίτροπος Δικαιοσύνης)
05:35
Ουκρανία: 78 γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους που παραδόθηκαν στην Αζοφστάλ
05:33
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι θα εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
05:27
Ξεπέρασαν τα εκατόν, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη
05:22
Το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμφωνία με τη Μόσχα που θα περιλαμβάνει την παραχώρηση εδαφών
05:17
21 Μαΐου
Τουρκία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου
21:39
Ισπανία: Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφονται στη χώρα με το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές να φθάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου
21:17
Ευρώπη-Ευλογιά πιθήκων: Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία
20:55
ΥΠΕΞ: Η περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου μπορεί να σωθεί μόνο εάν τεθούν σε συζήτηση τα ΜΟΕ
20:27
Yπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στον κατεχόμενο Κορμακίτη
20:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand