Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο πακέτο μέτρων στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων

Το τρίτο κατά σειράν πακέτο μέτρων, για στήριξη της απασχόλησης και των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση, το οποίο αφορά τους επόμενους τέσσερις μήνες - και καλύπτει την περίοδο ανάκαμψης και επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα αποτελούνται από πέντε - πιο στοχευμένα σχέδια, τα οποία καταρτίστηκαν κατόπιν διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και με την προσεκτική μελέτη της αγοράς.
Τα νέα σχέδια θα καλύπτουν τομείς της απασχόλησης που εξακολουθούν να πλήττονται λόγω της πανδημίας. Η εφαρμογή τους θα διέπεται από αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου, προκειμένου όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, να αποφευχθούν φαινόμενα καταχρήσεων.
Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνομολόγηση συμφωνίας εγγύησης - ύψους 38,11 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για συμμετοχή της Κύπρου στο μηχανισμό "Eurosure", που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο βέλτιστο βαθμό όλα τα εργαλεία, τα οποία παρέχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τόνισε πως η κυβέρνηση, τα κρατικά ταμεία και τα χρήματα των φορολογουμένων, έχουν στην ουσία σηκώσει ολόκληρο το βάρος λειτουργίας της οικονομίας κατά την περίοδο των περιορισμών, αλλά και την περίοδο της σταδιακής άρσης τους.
Συγκεκριμένα, στηρίχθηκαν 190 χιλιάδες πολίτες της Δημοκρατίας, 26 χιλιάδες επιχειρήσεις και 22 χιλιάδες αυτοεργοδοτούμενοι.
Ο κύριος Πετρίδης τόνισε ότι, μόνο το ύψος της επιδότησης των εισοδημάτων - κατά τις τρεις φάσεις του προγράμματος, ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τόνισε, παράλληλα, ότι αποφεύχθηκε ο οικονομικός στραγγαλισμός των επιχειρήσεων.
Σημείωσε, επίσης, ότι η συνολική στήριξη από την έναρξη της κρίσης, ανέρχεται στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, και είναι από τα μεγαλύτερα προγράμματα που εφαρμόστηκαν διεθνώς.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το επόμενο διάστημα επιβάλλεται υγιής δημοσιονομική διαχείριση, βέλτιστη συμμετοχή στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Εξέφρασε, την πεποίθηση ότι με σεβασμό στον Κύπριο φορολογούμενο, η χώρα μπορεί να πάει μπροστά, και κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει την όλη προσπάθεια και να ανταποκριθεί θετικά στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που θα τεθούν ενώπιον της Βουλής.

Σύνταξη: Χρίστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:32

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Κορονοϊός-Ελλάδα: 297 νέα κρούσματα, 358 διασωληνωμένοι, 17 θάνατοι
17:58
Ερντογάν: Ελπίζω η συνάντηση με Μπάιντεν να κάνει την 24η Απριλίου να ξεχαστεί
17:43
Ιταλία: Άνδρας με ψυχικά προβλήματα δολοφόνησε δυο παιδιά και έναν ηλικιωμένο σε προάστιο της Ρώμης
17:30
Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο
17:04
G7: Η Κίνα καλείται να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ
16:43
EURO 2020: Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν
16:36
Αξιωματούχος ΕΜΑ: Ίσως χρειαστεί να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών
16:05
Πούτιν: Θα παραδώσω εγκληματίες του κυβερνοχώρου στις ΗΠΑ αν και εκείνες κάνουν το ίδιο
15:48
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 200 έτη ελληνικής επανάστασης και τη μάχη Αγίας Νάπας
15:23
Σε 60 σημεία η δειγματοληψία τη Δευτέρα για rapid test
14:58
Υπέρβαση όρων εντολής της και σύγκρουση συμφερόντων καταλογίζει στην Ερευνητική για πολιτογραφήσεις ο Γεν. Ελεγκτής
14:41
Η G7 θα προσφέρει 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid
14:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand