Επιστολή Σεντένο σε Σαρλ Μισέλ για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την  οποία περιγράφει και επεξηγεί τα αποτελέσματα του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, σε σχέση με την οικονομική απάντηση της ΕΕ στις συνέπειες της πανδημίας, αλλά  και τις σκέψεις των Κρατών Μελών σε σχέση με το μελλοντικό ταμείο για την ανάκαμψη, απέστειλε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος Σεντένο αναφέρει στην επιστολή του τα εξής: "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη δήλωσή του στις 26 Μαρτίου, ανέθεσε στην Ευρωομάδα την ανάπτυξη προτάσεων για την οικονομική αντιμετώπιση της σοβαρής κοινωνικής και οικονομικής αναστάτωσης που προκάλεσε η πανδημία COVID-19".

"Ως απάντηση στην εντολή που ελήφθη, στις 30 Μαρτίου, ζήτησα από τα Μέλη να υποβάλουν συγκεκριμένες, αιτιολογημένες και αποτελεσματικές προτάσεις για συζήτηση. Σε αυτή τη βάση, έχουμε εργαστεί εντατικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε περιεκτική σύνθεση (27) και συμφωνήσαμε σε μια έκθεση που θα περιγράφει μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη στρατηγική οικονομικής πολιτικής και την οποία σας υποβάλλω", σημειώνει.

"Η απάντησή μας συμπληρώνει τις τολμηρές ενέργειες των Κρατών Μελών και τα γρήγορα, συντονισμένα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές νομισματικές και φορολογικές αρχές και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές", αναφέρει.

Περιγράφοντας την απόφαση εξηγεί: "Η στρατηγική μας βασίζεται σε τέσσερα δομικά στοιχεία: πρώτον, προτείνουμε να δημιουργήσουμε αμέσως τρία δίχτυα ασφαλείας για να μας προστατεύσουν από τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες της κρίσης COVID-19, για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα Κράτη. Ο τέταρτος πυλώνας έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι, από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η άμεση κρίση για την υγεία, η επακόλουθη οικονομική ανάκαμψη θα είναι ισχυρή, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς".

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμφωνήσαμε να εργαστούμε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα κινητοποιήσει επενδύσεις προσανατολισμένες προς το μέλλον και θα βοηθήσει στην εξάπλωση του κόστους της έκτακτης κρίσης με την πάροδο του χρόνου μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης. Ορισμένα Μέλη έκριναν ότι αυτό πρέπει να βασίζεται στην κοινή έκδοση χρέους, ενώ άλλοι υποστήριζαν εναλλακτικές λύσεις ιδίως στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου", καταγράφει.

"Όπως και με τα υπόλοιπα μέτρα που υιοθετήθηκαν, καθοδηγούμεθα από την αίσθηση του επείγοντος να δημιουργήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάκαμψης", σημειώνει.

"Η ολοκληρωμένη στρατηγική που προτείνουμε είναι φιλόδοξη και εκτεταμένη. Αποτελεί απόδειξη ισχυρής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ενόψει της τεράστιας πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας και, πιστεύω, θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε ένα κοινό και μέλλον ευημερίας. Σύμφωνα με την καθοδήγησή σας, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει το επείγον έργο της για την ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτής της ολοκληρωμένης στρατηγικής", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:47

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand