Επιστολή Σεντένο σε Σαρλ Μισέλ για τα αποτελέσματα του Eurogroup

Επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την  οποία περιγράφει και επεξηγεί τα αποτελέσματα του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, σε σχέση με την οικονομική απάντηση της ΕΕ στις συνέπειες της πανδημίας, αλλά  και τις σκέψεις των Κρατών Μελών σε σχέση με το μελλοντικό ταμείο για την ανάκαμψη, απέστειλε ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος Σεντένο αναφέρει στην επιστολή του τα εξής: "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη δήλωσή του στις 26 Μαρτίου, ανέθεσε στην Ευρωομάδα την ανάπτυξη προτάσεων για την οικονομική αντιμετώπιση της σοβαρής κοινωνικής και οικονομικής αναστάτωσης που προκάλεσε η πανδημία COVID-19".

"Ως απάντηση στην εντολή που ελήφθη, στις 30 Μαρτίου, ζήτησα από τα Μέλη να υποβάλουν συγκεκριμένες, αιτιολογημένες και αποτελεσματικές προτάσεις για συζήτηση. Σε αυτή τη βάση, έχουμε εργαστεί εντατικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε περιεκτική σύνθεση (27) και συμφωνήσαμε σε μια έκθεση που θα περιγράφει μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη στρατηγική οικονομικής πολιτικής και την οποία σας υποβάλλω", σημειώνει.

"Η απάντησή μας συμπληρώνει τις τολμηρές ενέργειες των Κρατών Μελών και τα γρήγορα, συντονισμένα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές νομισματικές και φορολογικές αρχές και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές", αναφέρει.

Περιγράφοντας την απόφαση εξηγεί: "Η στρατηγική μας βασίζεται σε τέσσερα δομικά στοιχεία: πρώτον, προτείνουμε να δημιουργήσουμε αμέσως τρία δίχτυα ασφαλείας για να μας προστατεύσουν από τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες της κρίσης COVID-19, για τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τα Κράτη. Ο τέταρτος πυλώνας έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι, από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η άμεση κρίση για την υγεία, η επακόλουθη οικονομική ανάκαμψη θα είναι ισχυρή, ισορροπημένη και χωρίς αποκλεισμούς".

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμφωνήσαμε να εργαστούμε για ένα Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα κινητοποιήσει επενδύσεις προσανατολισμένες προς το μέλλον και θα βοηθήσει στην εξάπλωση του κόστους της έκτακτης κρίσης με την πάροδο του χρόνου μέσω κατάλληλης χρηματοδότησης. Ορισμένα Μέλη έκριναν ότι αυτό πρέπει να βασίζεται στην κοινή έκδοση χρέους, ενώ άλλοι υποστήριζαν εναλλακτικές λύσεις ιδίως στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου", καταγράφει.

"Όπως και με τα υπόλοιπα μέτρα που υιοθετήθηκαν, καθοδηγούμεθα από την αίσθηση του επείγοντος να δημιουργήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάκαμψης", σημειώνει.

"Η ολοκληρωμένη στρατηγική που προτείνουμε είναι φιλόδοξη και εκτεταμένη. Αποτελεί απόδειξη ισχυρής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ενόψει της τεράστιας πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες μας και, πιστεύω, θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε ένα κοινό και μέλλον ευημερίας. Σύμφωνα με την καθοδήγησή σας, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει το επείγον έργο της για την ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτής της ολοκληρωμένης στρατηγικής", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:47

Τελευταιες Ειδησεις

28 Ιουνίου
Μαθητές του σχολείου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου ενημερώθηκαν για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου
15:55
Σφοδρές αντιπαραθέσεις για πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για παραχώρηση δυνατότητας στην Υπ. Εμπορίου να καθορίζει πλαφόν στις τιμές των καυσίμων
15:47
Δραματική είναι η υγειονομική η κατάσταση στο Πουρνάρα
15:30
Πένθος στον ΠΑΟΚ - "Έφυγε" από τη ζωή ο Τάκης Πανελούδης
15:20
Ολοκληρώνονται την Πέμπτη οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης
15:15
Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν προχωρά η έρευνα για την βιωσιμότητα του αγωγού EAST MED
15:02
Ομόνοια : Promo video για την γιορτή της
14:59
Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με τη νέα Πρόεδρο και μέλη του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας του Μακάρειου Νοσοκομείου Λευκωσίας
14:54
Η Ομάδα των G7 θα δεσμευτεί για τη διάθεση έως 5 δισεκ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας
14:30
Slavov στο ΑΠΟΕΛ, ως Chief Football Scouter
14:27
Από την Ανόρθωση στο Βόλο ο Ντέλετιτς
14:20
ΑΕΚ: Ανακοινώθηκε η σπουδαία μετεγγραφή Γκατσίνοβιτς!!
14:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand