Ανησυχούν οι εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου

Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού*

Οι πρόσφατες  εξελίξεις σε σχέση με το άνοιγμα  της πόλης της Αμμοχώστου από  την Τουρκία / ψευδοκράτος οφείλουν να μας ανησυχήσουν, ειδικά για τον  λόγο ότι το θέμα δεν είναι, πρώτον καινούργιο αλλά υπήρχαν στο παρελθόν παρόμοιες αναφορές και, δεύτερον, η  Τουρκία συνηθίζει, ειδικά τα τελευταία  χρόνια να μας ενημερώνει / προειδοποιεί για τις μελλοντικές της ενέργειες.

Η στάση της Κυβέρνησης παραμένει  σταθερή επί του θέματος, έχοντας  προβεί και προβαίνοντας στις απαραίτητες  διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες  που διασφαλίζουν το νομικό καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την  Αμμόχωστο.
Επί του προκειμένου, τονίζεται εξ υπαρχής η ύπαρξη δυο ισχυρών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την  Αμμόχωστο. Συγκεκριμένα, υπάρχει το ισχυρότατο ψήφισμα 550 της 11ης Μαΐου 1984, σύμφωνα με το οποίο τονίζεται το ότι οι απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους είναι απαράδεκτες, ζητώντας, ταυτόχρονα την μεταβίβαση της περιοχής στη διοίκηση του ΟΗΕ και την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της. Το λεκτικό και διατακτικό μέρος του ψηφίσματος 550 επαναλήφθηκε στο ψήφισμα 789 της 25ης Νοεμβρίου 1992 όπου υπάρχει ξανά ρητή αναφορά στην επιστροφή της πόλης υπό τον έλεγχο της ΟΥΝΦΥΚΙΠ.
Τα πιο  πάνω ψηφίσματα επαναβεβαιώθηκαν μετά από προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας  στο Συμβούλιο Ασφαλείας του  ΟΗΕ μόλις την 9η Οκτωβρίου 2019. Στην ομόφωνη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας που κοινοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Σώματος, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Σε όλες τις περιπτώσεις, το πλαίσιο του καθεστώτος των Βαρωσιών και της επιστροφής στους νόμιμους κατοίκους του, καθορίζεται από διάφορες διατάξεις που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας και γενικότερα τον ΟΗΕ και περιλαμβάνονται στην Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου του 1979 και το συνεπακόλουθο ψήφισμα 482 (1990) του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) και το 2483 (2019) που επαναβεβαιώνει τα προηγούμενα ψηφίσματα.
Ειδικά σε σχέση με την Αμμόχωστο υπενθυμίζεται  ότι αυτή ελέγχεται πλήρως από  τον κατοχικό τουρκικό στρατό ο οποίος είναι και ο μόνος που έχει πρόσβαση στην περίκλειστη πόλη, δεν  έχει εποικιστεί μέχρι σήμερα και χρησιμοποιείτο σχεδόν πάντοτε ως διαπραγματευτικό χαρτί της Τουρκίας στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση σήμερα αυτού του καθεστώτος από το ψευδοκράτος ή την Τουρκία αποτελεί κατάφωρη, για ακόμα μια φορά, παρακοή των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και δημιουργεί νέα δεδομένα σε σχέση με τις προθέσεις της Τουρκίας σε ότι αφορά είτε την προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση του Κυπριακού είτε τις μελλοντικές της βλέψεις σε σχέση με το status quo που η Τουρκία προσπαθεί ενδεχομένως να εγκαθιδρύσει με τις νέες πειρατικές της ενέργειες στο έδαφος και στην θάλασσα.

*Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, LL.B Law (Bristol), Ph.D in Law – International Law and Human Rights (Kent), Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:50

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 2 Οκτωβρίου
07:03
Ζελένσκι: "Θα σκοτώνεστε ένας ένας όσο θα βρίσκεται στην εξουσία ο Βλαντίμιρ Πούτιν"
06:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 2/10/2022
06:12
Ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα State Partnership των ΗΠΑ - Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη χαρακτήρισε το γεγονός ο Υπουργός Άμυνας
05:55
01 Οκτωβρίου
Σαρλ Μισέλ: "Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream συνιστά απειλή για την ΕΕ"
21:48
Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη Λιμάν
20:37
Ιράν: Διαδηλώσεις αλληλεγγύης ανά τον κόσμο προς το κίνημα αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Αμινί
20:03
Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές στους αγωγούς
19:26
ΠτΔ: "Ήταν και παραμένει έντονη και ειλικρινής η επιθυμία για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό"
19:03
Μπλίνκεν: "Η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει ρόλο - κλειδί για τη διασφάλιση της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου"
18:42
Νέο «μπλόκο» Μενέντεζ με τροπολογία για τα τουρκικά F-16
18:34
Σε λειτουργία ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB - Αλλάζουν τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν
18:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand