Στρατηγική για τον εκμηδενισμό των εκπομπών από τις μεταφορές ως το 2050 παρουσίασε η Κομισιόν

Τη «Στρατηγική για τη βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα» μαζί με ένα σχέδιο δράσης 82 πρωτοβουλιών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς.

Η στρατηγική θέτει τα θεμέλια για το πώς το σύστημα μεταφορών της ΕΕ μπορεί να επιτύχει τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του και να γίνει πιο ανθεκτικό στις μελλοντικές κρίσεις. Το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2050.

Το πλάνο προβλέπει ότι "όλοι οι τρόποι μεταφοράς πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμοι, με πράσινες εναλλακτικές λύσεις ευρέως διαθέσιμες και τα κατάλληλα κίνητρα για τη μετάβαση.

Μέχρι το 2030: τουλάχιστον 30 εκατομμύρια αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών θα λειτουργούν σε ευρωπαϊκούς δρόμους 100 ευρωπαϊκές πόλεις θα είναι ουδέτερες από το κλίμα. Η σιδηροδρομική κίνηση υψηλής ταχύτητας θα διπλασιαστεί σε όλη την Ευρώπη, τα προγραμματισμένα συλλογικά ταξίδια κάτω των 500 χιλιομέτρων θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερα και πλοία μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να είναι έτοιμα για αγορά. Μέχρι το 2035. Μεγάλα αεροσκάφη μηδενικών εκπομπών θα είναι έτοιμα. Μέχρι το 2050, σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία καθώς και τα νέα βαρέα οχήματα θα έχουν μηδενικές εκπομπές και η σιδηροδρομική εμπορευματική κίνηση θα διπλασιαστεί.

Σε ό,τι αφορά τις  82 πρωτοβουλίες η Κομισιόν τις κατατάσσει σε 10 βασικούς τομείς δράσης και συγκεκριμένα προβλέπεται:

- Ενίσχυση της απορρόφησης οχημάτων, πλοίων και αεροπλάνων μηδενικών εκπομπών, ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και σχετικών υποδομών και εγκατάσταση 3 εκατομμυρίων δημόσιων σημείων φόρτισης έως το 2030.

-  Δημιουργία αεροδρομίων και λιμένων μηδενικών εκπομπών μέσω νέων πρωτοβουλιών για την προώθηση βιώσιμων αεροπορικών και θαλάσσιων καυσίμων.

- Να γίνει η αστική και αστική κινητικότητα υγιής και βιώσιμη, διπλασιάζοντας τις σιδηροδρομικές μεταφορές υψηλής ταχύτητας και αναπτύσσοντας επιπλέον υποδομές ποδηλασίας τα επόμενα 10 χρόνια.

- Πράσινη μεταφορά εμπορευματικών μεταφορών, διπλασιάζοντας τη σιδηροδρομική εμπορευματική κίνηση έως το 2050.

- Τιμολόγηση άνθρακα και παροχή κινήτρων επιδιώκοντας ολοκληρωμένη σειρά μέτρων για την επίτευξη δίκαιης και αποτελεσματικής τιμολόγησης σε όλες τις μεταφορές.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η καινοτομία και η ψηφιοποίηση θα διαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιβάτες και τα φορτία μετακινούνται στο μέλλον και η στρατηγική της για το θέμα προβλέπει:

- Πραγματοποίηση της συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης πολυτροπικής κινητικότητας - για παράδειγμα, καθιστώντας δυνατή την αγορά εισιτηρίων για πολυτροπικά ταξίδια και εμπορευματικές μεταφορές για την απρόσκοπτη εναλλαγή μεταξύ τρόπων μεταφοράς.

- Ενίσχυση της καινοτομίας και της χρήσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης (AI) για εξυπνότερη κινητικότητα - για παράδειγμα υποστηρίζοντας πλήρως την ανάπτυξη drone και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και περαιτέρω δράσεις για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κοινού χώρου δεδομένων κινητικότητας.

Προβλέπει ακόμα ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς μέσω προσπαθειών και των επενδύσεων για την ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) έως το 2030 και τη στήριξη του τομέα για την καλύτερη ανάπτυξη μέσω των αυξημένων επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, στον εκσυγχρονισμό των στόλων όλες οι λειτουργίες.

Θέτει, τέλος στόχο για την ασφάλεια των μεταφορών με μηδενισμό αριθμού των θανάτων έως το 2050.

Η Κομισιον ξεκίνησε ακόμη σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που καλεί ανθρώπους, κοινότητες και οργανισμούς να συμμετάσχουν στη δράση για το κλίμα και να οικοδομήσουν μια πιο πράσινη Ευρώπη. Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η πρωτοβουλία -πλατφόρμα θα προσφέρει χώρο σε όλους να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να συζητούν και να ενεργούν για την κλιματική κρίση και να συμμετέχουν σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο ευρωπαϊκό κίνημα για το κλίμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 17:11

Τελευταιες Ειδησεις

13 Ιουνίου
Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο
17:04
G7: Η Κίνα καλείται να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ
16:43
EURO 2020: Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Κρίστιαν Έρικσεν
16:36
Αξιωματούχος ΕΜΑ: Ίσως χρειαστεί να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 60 ετών
16:05
Πούτιν: Θα παραδώσω εγκληματίες του κυβερνοχώρου στις ΗΠΑ αν και εκείνες κάνουν το ίδιο
15:48
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 200 έτη ελληνικής επανάστασης και τη μάχη Αγίας Νάπας
15:23
Σε 60 σημεία η δειγματοληψία τη Δευτέρα για rapid test
14:58
Υπέρβαση όρων εντολής της και σύγκρουση συμφερόντων καταλογίζει στην Ερευνητική για πολιτογραφήσεις ο Γεν. Ελεγκτής
14:41
Η G7 θα προσφέρει 1 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid
14:27
Το EURO 2020 συνεχίζεται σήμερα με τρεις αγώνες
14:20
Ελλάδα:Περισσότεροι από 7 στους 10 πολίτες υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού
14:08
Εορτάστηκε στον νεο-εγκαινιασθέντα Καθεδρικό Ναό Απ. Βαρνάβα η μνήμη του πολιούχου της Λευκωσίας
13:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand