Παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα

Την επείγουσα ανάγκη για πολιτικές που πρόσκεινται σε οικονομικά μοντέλα τα οποία θα ενσωματώνουν τη διάσταση της βιοποικιλότητας, ανέπτυξε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη διαδικτυακά.Στην μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων αιτίων της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης του οικοσυστήματος. Τα μέτρα αυτά είναι θεμελιώδη για την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του 2030 και την πραγμάτωση του οράματος του 2050 για την Βιοποικιλότητα «Ζώντας σε Αρμονία με τη Φύση», είπε.

Ο κ. Καδής εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει πολιτικές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, την προώθηση της κυκλικής και βιώσιμης γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας.

Υπενθύμισε την πρόσφατη έγκριση από την κυπριακή Κυβέρνηση της Εθνικής Στρατηγικής και Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα, με στόχους τη διατήρηση των οικοτόπων και όλων των ζωντανών οργανισμών καθώς και τη βελτίωση της διαχείρισης προστατευομένων περιοχών. Αναφέρθηκε επίσης στη θέσπιση της Στρατηγικής για τη Κυκλική Οικονομία ενώ είπε ότι ταυτόχρονα γίνονται πολλές εκστρατείες εκπαίδευσης και ενημέρωσης που εστιάζονται στη βιοποικιλότητα και στα πρότυπα κατανάλωσης.

Υπογράμμισε επίσης την αλληλεξάρτηση της απώλειας της βιοποικιλότητας με την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι θα πρέπει όλοι να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων. Ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη υιοθετήσει μια Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Στρατηγική Μετριασμού της Κλιματικής Αλλαγής.

Καταλήγοντας ο Υπουργός Γεωργίας έκανε αναφορά και στο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, μέσω του οποίου εμφανίζονται ζωονόσοι με καταστροφικές συνέπειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:29

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Η βιωσιμότητα του ΤΚΑ διασφαλίζεται πλήρως μέχρι το 2080, είπε η Υπουργός Εργασίας
13:16
Διαμαρτύρεται ο ΠΑΣΥΠΕ για τα μέτρα που αφορούν τα safepass, προειδοποιεί με μέτρα
12:57
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως έχει εμβολιάσει πλήρως περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο κατοίκους
12:46
Κατάλληλη, αλλά χρήζει εξορθολογισμού η μεταπρογραμματική εποπτεία λέει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
12:39
Ενώπιον ΟΚΥπΥ η πρόταση για λειτουργία νοσοκομείων το απόγευμα, πριν τη λήξη του έτους η εφαρμογή της
12:25
Θρήνος στο παγκόσμιο μπάσκετ - "Εφυγε" ο μυθικός Ντούσαν 'Ιβκοβιτς
12:04
Παραίτηση Παύλου Μυλωνά. Έκλεισε ο κύκλος προχωράμε δηλώνει στο ΡΙΚ. (Βίντεο)
12:01
Μεγάλες οι πιθανότητες για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη
11:56
Γαλλία: Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους υγειονομικούς: 3.000 αναστολές εργασίας την επομένη της εφαρμογής του νόμου
11:37
Ιδιαίτερα σημαντική για Κυβέρνηση η Σύνοδος Κορυφής ΕUMED, οι θέσεις που θα αναπτύξει ο Πρόεδρος
11:26
Ενώπιον του Ανώτατου η έφεση στην καταδίκη νεαρής για ψευδή καταγγελία ομαδικού βιασμού
11:04
Στην Ολομέλεια το απόγευμα η αναβολή των Δημοτικών Εκλογών, με τη συμφωνία των 3 μεγάλων κομμάτων
11:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand