Μελέτη του Κέϊμπριτζ: Στα ύψη η δυσαρέσκεια για τη δημοκρατία

Η δυσαρέσκεια με τη δημοκρατία στις αναπτυγμένες χώρες βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου για το Μέλλον της Δημοκρατίας του Πανεπιστημίου του Κέϊμπριτζ.

Οι ακαδημαϊκοί του βρετανικού πανεπιστημίου βάσισαν το πόρισμά τους στη «μεγαλύτερη παγκόσμια βάση δεδομένων σχετικά με στάσεις έναντι της δημοκρατίας», που περιλαμβάνει απαντήσεις 4 εκατομμυρίων πολιτών σε 3.500 έρευνες.

Ο κύριος όγκος των ερευνών χρονολογείται από το 1995 και τα στοιχεία για το 2019 δείχνουν ότι το ποσοστό των πολιτών που είναι δυσαρεστημένοι με τη δημοκρατία έχει αυξηθεί από 48% σε 58%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης Ρομπέρτο Φόα σχολίασε ότι «σε όλο τον πλανήτη η δημοκρατία βρίσκεται σε κατάσταση αδιαθεσίας».

Η έρευνα καλύπτει συνολικά 154 χώρες, σε ορισμένες εκ των οποίων υπάρχουν στοιχεία ακόμα και για τη δεκαετία του 1970. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπήρχε αυξανόμενη ικανοποίηση με τη δημοκρατία τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, τάση που έχει ανατραπεί από την περασμένη δεκαετία.

Η μελέτη συνδέει τη φθίνουσα ικανοποίηση με τη δημοκρατία με τις κοινωνικές επιπτώσεις του «οικονομικού σοκ» της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, την ανησυχία αναφορικά με την προσφυγική κρίση, το Brexit, την έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολιτικούς και τη αδυναμία αντιμετώπισης μεγάλων προκλήσεων πως η κλιματική αλλαγή.

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά δυσαρέσκειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, ενώ αντίθετα στη Δανία, την Ελβετία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης στη δημοκρατία που έχουν δει οι συγκεκριμένες χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:09

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Η. Νικολάου: H περίπτωση του Α. Αδάμου για την προεδρία του ΟΑΥ είναι η ίδια με του Θ. Αντωνίου
09:29
Σ. Μάτσας: "Με αιφνιδίασε αλλά δεν με εξέπληξε, ο αποκλεισμός από την διερεύνηση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας του Θ. Νικολάου"
09:15
Μεγάλες νίκες για ΕΝΠ και Καρμιώτισσα
09:14
Νέο παραλήρημα Τσελίκ. "Μια από τις αιτίες της κρίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Θα αυξηθεί περαιτέρω η στρατιωτική υποστήριξη στην 'τδβκ' "
09:01
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 4 Οκτωβρίου
09:00
Τη στήριξη της Λιζ Τρας κατά της τουρκικής κατοχής ζητούν Κύπριοι της Βρετανίας
08:57
Ξεπέρασαν τους εκατό οι νεκροί στις ΗΠΑ εξαιτίας του κυκλώνα Ίαν
08:27
Συνελήφθη 53χρονος για πυροβολισμό με κυνηγετικό έξω από καφετέρια στην Παλουριώτισσα
08:18
Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων δύο Ρώσων ολιγαρχών στην Ιταλία
08:05
Πυρκαγιές σε σπίτι και αυτοκίνητο κινητοποίησαν τα ξημερώματα την Πυροσβεστική στη Λεμεσό
07:47
Απαιτείται συσπείρωση του Ελληνισμού μπροστά στις απειλές της Τουρκίας, είπε ο ΥΠΕΣ
07:24
Βόρειος Κορέα: Εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο – Για «αποφασιστική αντίδραση» προειδοποιούν Ιαπωνία και Νότια Κορέα
07:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand