Διοικητής ΚΤΚ: Πώληση δανείων €4 δισ. ευρώ από Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

Στα €4 δισεκατομμύρια αναμένεται να ανέλθουν τα δάνεια που θα πωλήσουν συνολικά η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα, όπως ανέφερε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου.Σε ενημέρωσή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Διοικητής είπε ότι δεν υπήρξε μεγάλη μεταβολή στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) τους τελευταίους μήνες και αυτό που αναμένεται είναι τα δύο μεγάλα ορόσημα, που είναι είναι οι προσπάθειες των δύο μεγάλων τραπεζών να πωλήσουν δάνεια. Όπως είπε, για την Τράπεζα Κύπρου, αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ για την Ελληνική Τράπεζα, είπε ότι δεν έχει ακόμα υπόψη του ημερομηνίες.

Όπως ανέφερε και οι δύο τράπεζες μαζί αναμένεται να πωλήσουν δάνεια συνολικούς ύψους περίπου €4 δισεκατομμυρίων, κάτι που θα απαλλάξει τις τράπεζες από πέραν του 10% των προβληματικών δανείων τους και θα τους επιτρέψει να ασχοληθούμε με επιχειρησιακά θέματα.
 
Περί τα τέλη Φεβρουαρίου η απάντηση της ΕΚΤ για τον μηχανισμό της ΚΤΚ για τις εκποιήσεις
------------------------------------
Γύρω στην τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται η τελική θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον μηχανισμό αντιμετώπισης παραπόνων για τις εκποιήσεις που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου, ενημέρωσε τη Δευτέρα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι η διαβούλευση με την ΕΚΤ άρχισε στις 6 Δεκεμβρίου, με την αποστολή από την ΚΤΚ μιας λεπτομερούς περιγραφής του μηχανισμού. Στη συνέχεια ζητήθηκε από την ΕΚΤ το νομοσχέδιο και αφού το έλαβε, έστειλε ένα ανεπίσημο έγγραφο με κάποιες πρώτες σκέψεις τους.

Σημειώνοντας ότι η διαβούλευση με την ΕΚΤ είναι άκρως απόρρητη, ο Διοικητής είπε ότι σε γενικές γραμμές η ΕΚΤ συμφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού, προσθέτοντας ότι αναφέρεται ότι για δύο θέματα πρέπει να γίνει διαβούλευση της ΚΤΚ με το Υπουργείο Οικονομικών. Η διαβούλευση ΚΤΚ και ΥΠΟΙΚ προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατόπιν αυτής, συμπλήρωσε, το νομοσχέδιο θα σταλεί πίσω στην ΕΚΤ γύρω στις 6-7 Φεβρουαρίου, η οποία αναμένεται να απαντήσει γύρω στις 20-21 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι η ανάλυση που έγινε είναι για να μην επηρεαστούν δυσμενώς οι τράπεζες, αλλά παράλληλα να βρίσκει και το δίκαιό του ο κόσμος.

Περαιτέρω ο Διοικητής εξέφρασε την πρόθεσή του να καλέσει τα μέλη της Επιτροπής στην ΚΤΚ μόλις υπάρχει αντίληψη για την τελική θέση της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι έχει σταλεί εγκύκλιος στις τράπεζες για τα παράπονα που δέχονται από δανειολήπτες και πώς τα αντιμετώπισαν με προθεσμία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, ώστε να εξεταστεί τι μέτρα θα ληφθούν.

ΕΣΤΙΑ: Στις 1150 οι πλήρεις αιτήσεις
----------------------------------
Στις 5638 ανήλθαν οι αιτήσεις  για το σχέδιο ΕΣΤΙΑ από τις οποίες, ωστόσο μόλις οι 1150 είναι πλήρως συμπληρωμένες με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, ενώ μέχρι τώρα γύρω στις 90 έχουν προωθηθεί για εξέταση στο Υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στις 31/12/2019 είχαν κατατεθεί 5638 αιτήσεις με σύνολο αξίας €1,7 δις περίπου.

Παράλληλα αναφέρθηκε ότι είναι πρώιμο να υπάρξει αυτή τη στιγμή ακριβής εικόνα για το πόσες από αυτές τις αιτήσεις θα μπορέσουν να προχωρήσουν με το ΕΣΤΙΑ, και σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ περί το 10% των αιτήσεων στο ΕΣΤΙΑ εμφανίζονται ως μη βιώσιμες. Η θέση του ΥΠΟΙΚ είναι αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης να γίνει προσπάθεια ένταξής τους σε άλλα κοινωνικά προγράμματα του κράτους, αλλά όπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε αυτό το στάδιο, γίνονται ωστόσο κάποιες σκέψεις.

Σημειώθηκε παράλληλα ότι μέχρι να πάρουν οι αιτητές την τελική απάντηση για το ΕΣΤΙΑ, προστατεύονται από εκποίηση της κατοικίας τους.

Εκ μέρους συνδέσμων προστασίας πρώτης κατοικίας και δανειοληπτών, αναφέρθηκαν κάποια τεχνικά ζητήματα όπως η παρουσία ΜΕΜΟ σε κάποιες περιουσίες ή τι γίνεται σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου δανείου που έχει μπει στο ΕΣΤΙΑ και συμφωνήθηκε όπως γίνουν κάποιες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για το θέμα.  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι το θέμα του μηχανισμού της ΚΤΚ για τις εκποιήσεις αναμένεται να οδηγηθεί για συζήτηση στη Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Για το ΕΣΤΙΑ ανέφερε ότι όσον αφορά τους μη βιώσιμους δανειολήπτες θα πρέπει η Κυβέρνηση να τους προτείνει συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης του δικού τους ΜΕΔ για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους, αν απορριφθούν από το σχέδιο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι με την υποβολή περίπου  5600 αιτήσεων για το ΕΣΤΙΑ περίπου ανάλογος αριθμός οικογενειών δεν κινδυνεύει για εκποίηση, ενώ πρόσθεσε ότι με απόφαση του Υπουργικού θα εκπονηθεί κάτι διαφορετικό για τους μη βιώσιμους δανειολήπτες, ώστε να μην υπάρξει το φαινόμενο των αστέγων στην Κύπρο. Εξέφρασε την ελπίδα μεγάλος αριθμός αιτητών να μπορέσει τελικά να ενταχθεί στο σχέδιο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε αναφορικά με το ΕΣΤΙΑ, ότι τα αποτελέσματα είναι κατώτερα από αυτά που εκτιμούσε η Κυβέρνηση που ανέβαζε αρχικά τον αριθμό των δικαιούχων σε 15000 και 12000. Παράλληλα είπε ότι το σχέδιο έχει λάθος προσανατολισμό γιατί οι πρώτοι που θα έπρεπε να καλυφθούν είναι οι μη βιώσιμοι που εξακολουθούν να είναι ακάλυπτοι.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η αποτυχία του ΕΣΤΙΑ μαζί με την έλλειψη σχεδίου για τους ευάλωτους δανειολήπτες θα δημιουργήσει σύντομα πρόβλημα αν δεν ληφθούν μέτρα. Όπως είπε θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη δέσμη μέτρων για να αποτραπεί το φαινόμενο των μαζικών εκποιήσεων.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΓΒΑ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:19

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Υεμένη: 150 αντάρτες Χούθι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ
20:31
Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του
20:15
Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Απάντηση σε κ. Αρίστο Δαμιανού και ΑΚΕΛ
20:05
Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 166 τα κρούσματα και 57 νοσηλευόμενοι
19:34
Αφιερωμένη στον σερ Ντ έιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
19:30
Έγγραφο με επιλογές αντίδρασης σε σχέση με Βαρώσια και ΑΟΖ θα εξετάσουν τον Νοέμβριο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
19:25
Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ
19:16
Τάταρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
18:57
Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα επικεντρωθεί στο να δώσει καλύτερη προοπτική, στην τουριστική βιομηχανία
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand