Σφοδρή αντίδραση Άγκυρας για τη διακήρυξη της τριμερούς Ελλάδας-ΚΔ-Αιγύπτου

​Εντονα ενοχλημένη είναι η Αγκυρα από την κοινή διακήρυξη της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι προσπάθειες, το τελευταίο διάστημα, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία,να εμπλέξουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της περιοχή στις μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές τους, σε αντίθεση, όπως ισχυρίζεται, με το διεθνές δίκαιο, δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι χώρες της περιοχής, προσθέτει, δεν έχουν ούτε αρμοδιότητες, ούτε ευθύνες, ούτε και λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και στο Κυπριακό.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι δεν έχουν καμμιά πιθανότητα επιτυχίας, βήματα πολιτικής σκοπιμότητας που στοχεύουν στην απομόνωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Καταλήγοντας καλεί την Κύπρο και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες προσθέτοντας πως στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα είναι ποτέ αποδοτικά και αποτελεσματικά σχέδια που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους των οποίων η Αγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα.

Διακήρυξη​


Στην κοινή διακήρυξη, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, μεταξύ άλλων, επαναβεβαίωναν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, με γνώμονα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Ταυτόχρονα, καταδίκαζαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως τις κλιμακούμενες και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης, και τη στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:06

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Ακάρ: Με τη ναυμαχία της Πρέβεζας εδραιώθηκε η τουρκική κυριαρχία στη Μεσόγειο
09:52
Γενικός Ελεγκτής: Άκουσα με έκπληξη τον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ -Δεν μπορούν κρατικοί αξιωματούχοι να υιοθετούν τα επιχειρήματα ιδιωτικής εταιρείας
09:19
Γενικός Διευθυντής ΥΠΟΙΚ: Η διαδικασία ανανέωσης της σύμβασης για τη διαχείριση των αεροδρομίων ήταν διάφανη και νόμιμη
08:46
Σολτς: Τα δημοψηφίσματα στις ουκρανικές περιοχές είναι απάτη
07:57
Κασουλίδης: Το ενδεχόμενο σύρραξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι το τελευταίο πιθανό σενάριο, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται
07:55
Μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες προκάλεσε στην Κούβα ο κυκλώνας Ιαν
06:36
Βαριά ήττα της Εθνικής Κύπρου από το Κόσοβο
06:28
Προσήλωση Βρετανίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών
06:26
Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με βασικά θέματα συζήτησης, τις εξελίξεις στο Αιγαίο και στο κυπριακό
06:24
Δένδιας: H Ελλάδα είναι ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου
06:23
ΓΓ ΝΑΤΟ: Απαράδεχτη η οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από ΗΠΑ
06:21
Μεγάλες ζημιές σε τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του αγωγού Nord Stream της Ρωσίας στη βαλτική θάλασσα
06:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand