Σφοδρή αντίδραση Άγκυρας για τη διακήρυξη της τριμερούς Ελλάδας-ΚΔ-Αιγύπτου

​Εντονα ενοχλημένη είναι η Αγκυρα από την κοινή διακήρυξη της τριμερούς Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Σε ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι προσπάθειες, το τελευταίο διάστημα, της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία,να εμπλέξουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της περιοχή στις μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές τους, σε αντίθεση, όπως ισχυρίζεται, με το διεθνές δίκαιο, δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι χώρες της περιοχής, προσθέτει, δεν έχουν ούτε αρμοδιότητες, ούτε ευθύνες, ούτε και λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και στο Κυπριακό.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει επίσης ότι δεν έχουν καμμιά πιθανότητα επιτυχίας, βήματα πολιτικής σκοπιμότητας που στοχεύουν στην απομόνωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
Καταλήγοντας καλεί την Κύπρο και την Ελλάδα να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες προσθέτοντας πως στη συγκεκριμένη περιοχή δεν θα είναι ποτέ αποδοτικά και αποτελεσματικά σχέδια που δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους των οποίων η Αγκυρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα.

Διακήρυξη​


Στην κοινή διακήρυξη, οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, μεταξύ άλλων, επαναβεβαίωναν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, με γνώμονα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Ταυτόχρονα, καταδίκαζαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως τις κλιμακούμενες και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης, και τη στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΡΙΚ Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:06

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Απόψε η συνάντηση Μητσοτάκη - Γκουτέρες- Προϋπόθεση για λύση, η απόσυρση του κατοχικού στρατού και η άρση των εγγυήσεων, θα τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης στον ΓΓ του ΟΗΕ
21:45
Δικαστήριο στην Ολλανδία επέτρεψε σε έναν 12χρονο να εμβολιαστεί παρά την αντίθεση του πατέρα του
21:36
Βέλγιο: Μαχαίρωσε την πρώην σύζυγό του και την κόρη τους- Συνελήφθη ο δράστης
21:20
Δεν θα χρειάζονται από τις 27 Σεπτεμβρίου αρνητικό αποτέλεσμα τεστ όσα εμβολιασμένα άτομα περνούν από τα οδοφράγματα
20:59
Τη συνδεσιμότητα των αεροπορικών μεταφορών, ήγειρε ο Υπ. Μεταφορών στο Συμβούλιο ΕΕ
20:30
«Μουσική στην πόλη»: Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η συναυλία της Συμφωνικής Οχήστρας Κύπρου αύριο βράδυ (trailer)
20:04
Σταθερά ψηλά τα ημερήσια κρούσματα και θάνατοι από κορoνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο
19:55
Δύο θάνατοι και 145 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:39
Λεμέρ: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει» στις ΗΠΑ για την προστασία της
19:19
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αυριανή προσφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
19:14
Ερντογάν για ταξίδι στις ΗΠΑ: Δεν ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν – Δεν υποχωρούμε στους S-400
18:55
Χαιρετίζει τη ψήφιση των νόμων για την αγορά ηλεκτρισμού η Υπουργός Ενέργειας
18:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand