Επιβεβαιώνονται τα περί αύξησης του εταιρικού φόρου

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες όσον αφορά τις σκέψεις της Κυβέρνησης για αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5 στο 15%, προσφέροντας ως αντιστάθμισμα άλλες φοροελαφρύνσεις.

Μιλώντας στο Τρίτο, εξήγησε ότι το θέμα έχει τεθεί σε διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα και πως δεν έχει ληφθεί τελεσίδικη απόφαση. Εάν ο επιχειρηματικός κόσμος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, σημείωσε, το ζήτημα δεν μπορεί να προχωρήσει.  
Ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε πως το ζήτημα δεν είναι φοροεισπρακτικό, καθώς το κράτος έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.  
Επισήμανε, παράλληλα, πως ένας υπέρμετρα χαμηλός φορολογικός συντελεστής, περιορίζει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας και αυξάνει το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας σε μαύρες λίστες άλλων χωρών.
Ο κύριος Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε πως το ποσό το οποίο θα εισπραχθεί, θα επιστραφεί στις επιχειρήσεις και με το παραπάνω.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αύξηση του εταιρικού φόρου, η Κυβέρνηση θα βάζει στα ταμεία επιπλέον 170 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και προτίθεται να επιστρέφει στις επιχειρήσεις 200 εκατομμύρια, μέσω άλλων φοροελαφρύνσεων.  
Συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση για μείωση της φορολογίας επί των μερισμάτων από το 17 στο 15%, της φορολογίας επί των τόκων από το 30 στο 15% και του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από το 20 στο 15%. Παράλληλα, προτείνει πλήρη κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ για τις εταιρείες και του τέλους χαρτοσήμου, ως επίσης και η αύξηση της έκπτωσης για συνεισφορές σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία.

Η θέση του ΚΕΒΕ

Καταρχήν αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου.  
Μιλώντας στο Τρίτο, ο γενικό γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, επισήμανε πως με βάση την πρόταση της κυβέρνηση προκύπτει αύξηση της συνολικής φορολογίας κατά 2%.  
Εάν θα τεθεί σε εφαρμογή φορολογική μεταρρύθμιση τονίζει, θα πρέπει να καταλήγει σε μείωση των συνολικών επιβαρύνσεων για τις κυπριακές επιχειρήσεις.  
Ανέφερε, παράλληλα, πως κατά τη σημερινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων του ιδιωτικού τομέα, το ΚΕΒΕ θα καταθέσει πρόταση για εφαρμογή ειδικής φόρμουλας όσον αφορά τις κυπριακές επιχειρήσεις, και εκείνες τις εταιρείες οι οποίες επαν-επενδύουν τα κέρδη τους, προκειμένου να επωφελούνται χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή, απ' ότι ισχύει σήμερα.  
Την ίδια στιγμή, ο Μάριος Τσιακκής εξέφρασε προβληματισμό ότι με την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% για τις ξένες επιχειρήσεις, ενδεχόμενος να προκύψει φυγής εταιρειών και μείωση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διατηρεί σήμερα η Κύπρος.  
Ανέφερε, τέλος, ότι η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών θα αξιολογηθεί και μέχρι το τέλος Αυγούστου ο ιδιωτικός τομέας θα καταθέσει τις απόψεις του.

Σύνταξη: Χρήστος Πάσιος

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:00

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ισπανία-Covid-19: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας
21:38
ΕΕ: 50.000 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς τον Ιούλιο
21:26
Κυπριακό:Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
21:03
Πελόζι για Τραμπ: Ο «ακατανόμαστος» θα ηττηθεί και πάλι, αν κατέβει υποψήφιος το 2024
20:46
Την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:28
ΠτΔ:Άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
20:18
Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο
20:01
Ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:48
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand