Εκποιήσεις - Π. Ιωάννου: Η Βουλή να αποδεχθεί την αναπομπή

Επιστρέφει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων η συζήτηση για την αναπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.

Η επιτροπή Οικονομικών συνέρχεται εκτάκτως για να μελετήσει τις προτάσεις και τα σενάρια τα οποία θα κατατεθούν προς συζήτηση στην ολομέλεια η οποία έχει προγραμματιστεί εκτάκτως για τις 11:00.
Της ολομέλειας θα προηγηθεί συζήτηση στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων σε μια προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη στις τοποθετήσεις τους.
Επικρατέστερη, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις φαίνεται να είναι η πρόταση του ΔΗΚΟ.
Η πρόταση προβλέπει αύξηση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για μεσολάβηση σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη ώστε να αποφεύγονται χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.
Απομακρυσμένο θεωρείται το σενάριο να γίνει αποδεκτή η αναπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές μέσα από τροποποιητικές προτάσεις των κομμάτων και των ζυμώσεων που θα προηγηθούν.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, εισηγείται στη Βουλή να κάνει αποδεκτή την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις εκποιήσεις, με την προϋπόθεση ότι θα κατατεθεί νέα πρόταση νόμου με μέτρα τα οποία θα δίνουν συνολική λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μιλώντας στο Τρίτο ο Παύλος Ιωάννου είπε ότι αν αυτό δεν είναι πολιτικά εφικτό, τότε εισηγείται να εγκριθεί η πρόταση του ΔΗΚΟ.
Δεν αλλάζει κάτι στις αρμοδιότητές του με όσα συζητούνται σχετικά με το νόμο για τις εκποιήσεις, ανέφερε. Η προσθήκη στον νόμο, ωστόσο, δεν είναι αμελητέα και ρυθμίζει τη συνέπεια των αρμοδιοτήτων του.
Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος χαρακτήρισε επίσης παράδοξο το γεγονός ότι οι σημαντικοί δείκτες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας δεν συνάδουν με τους αριθμούς των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Έχει καταθέσει, πρόσθεσε, έκθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη λήψη μέτρων συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, κατέθεσε επίσης υπόμνημα στη Βουλή εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αναβληθεί η συζήτηση και να δοθεί χρόνος στον ίδιο και την Κεντρική Τράπεζα να ετοιμάσουν μια νέα πρόταση.
Σε περίπτωση ψήφισης της νομοθεσίας, είπε ο Παύλος Ιωάννου, καλό θα ήταν να δοθεί περιθώριο 10 ημερών για την εφαρμογή του ώστε το γραφείο του να δοθεί χρόνο στο γραφείο του να προετοιμαστεί.

Στο μεταξύ, εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αφορμή τη συζήτηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, προγραμματίζουν στις 10:30 ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.
Οι σύνδεσμοι καλούν τα μέλη τους και γενικά όλους τους δανειολήπτες να δώσουν μαζικά το παρόν τους.

Σύνταξη: Αιμιλία Μιχαήλ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:13

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand