Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο Στρασβούργο:Η Άγκυρα επενδύει πολιτικό κεφάλαιο για κλείσιμο της Λοϊζίδου

Η Άγκυρα επενδύει πολιτικό κεφάλαιο με στόχο το κλείσιμο της επιτήρησης της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου, λέει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Σπύρος Αττάς. Μπορεί κατά την τελευταία συνάντηση της Επιτροπής Υπουργών, τον Ιούνιο, να μην έκλεισε η υπόθεση, όπως ήταν η επιθυμία της Τουρκίας, όπως όμως λέει ο κ. Αττάς «η συνέχεια αναμένεται δύσκολη».

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρέσβης χαρακτηρίζει δύσκολη και συχνά άνιση τη μάχη της Λευκωσίας έναντι των τουρκικών μεθοδεύσεων σε μια σειρά από υποθέσεις που χειρίζεται η Μόνιμη Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, οι οποίες αφορούν τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων, τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους. Σημειώνει ωστόσο, πως η συνέχιση της επιτήρησης των κυπριακών υποθέσεων δημιουργεί έντονη πίεση στην κατοχική δύναμη, εξ’ου και η σπουδή την οποία, όπως λέει, επιδεικνύει η Άγκυρα στο να τερματισθεί η επιτήρηση, χωρίς μέχρι στιγμής να το έχει επιτύχει.

Σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, ο κ. Αττάς λέει ότι κύριος στόχος της Τουρκίας είναι να πείσει ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος, πριν ή μετά την επίλυση του Κυπριακού, είναι μέσω της λεγόμενης Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας στα κατεχόμενα.

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις της Κύπρου και της Τουρκίας, οδήγησαν τις σχετικές συζητήσεις σε αδιέξοδο επί σειρά ετών, λέει ο Πρέσβης και υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή Υπουργών – που είναι αρμόδια για την επιτήρηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – είναι πολιτικο-διπλωματικό όργανο και δεν παραμείνει ανεπηρέαστη από σκοπιμότητες, οι οποίες, όπως λέει, συντηρούνται και από κύκλους του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

«Αφήνοντας κατά μέρος τον άκρως προβληματικό και αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας στην πράξη της Επιτροπής Ακινήτου Περιουσίας στα κατεχόμενα, η Τουρκία συνεχίζει συστηματικά την πολιτική εκμηδένισης και απώτερης τουρκοποίησης των ελληνοκυπριακών περιουσιών» σημειώνει, ενώ παραπέμπει σε σχετικές δηλώσεις που κάνουν δημοσίως οι ιθύνοντες της Επιτροπής. «Πρόκειται για συνέχιση με πιο ‘πολιτισμένα’ μέσα της εθνοκάθαρσης που εφαρμόζει η Τουρκία στα κατεχόμενα από το 1974» λέει ο Πρέσβης.

Ερωτηθείς εξάλλου για τις υποθέσεις στο ΕΔΑΔ που αφορούν ε/κ περιουσίες εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Πρέσβης λέει ότι το θέμα «βρίσκεται εν εξελίξει και αφ’ής στιγμής τυγχάνει χειρισμού από τις αρμόδιες αρχές δεν θα ήταν ορθό να πούμε οτιδήποτε».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως αφορμή από την Άγκυρα για να απέχει για σχεδόν ένα χρόνο από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υπουργών για θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος. ο κ. Αττάς λέει η Τουρκία επιδεικνύει «ιδιαίτερη εμμονή, επενδύοντας και μεγάλο μέρος πολιτικού κεφαλαίου σε ανώτερο επίπεδο» με στόχο το κλείσιμο της επιτήρησης της υπόθεσης.

«Η Τουρκία όχι μόνο δεν εφάρμοσε την απόφαση του ΕΔΑΔ του 1996, αλλά αντίθετα επέδειξε ιδιαίτερη σπουδή στο να σφετερισθεί την περιουσία της κ. Λοιζίδου, δίδοντάς την δήθεν σε Τουρκοκύπριους πρόσφυγες» συνεχίζει ο Πρέσβης.

Σημειώνει παράλληλα ότι στην προκειμένη περίπτωση, η Τουρκία δεν έπεισε ακόμη την Επιτροπή Υπουργών ότι έπραξε ό,τι ήταν δυνατό και ότι ενήργησε καλή τη πίστει προκειμένου να αποκαταστήσει τα δικαιώματα της κ. Λοιζίδου στην περιουσία της. Εξ’ου και στην τελευταία συνάντησή της του Ιουνίου η Επιτροπή Υπουργών δεν αποφάσισε, όπως ήταν η επιθυμία της Τουρκίας, να τερματίσει την επιτήρηση της εφαρμογής της απόφασης, λέει.

Πάντως, σύμφωνα με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο, η συνέχεια αναμένεται δύσκολη, καθότι η Τουρκία προσπαθεί έντονα να πείσει με διάφορες μεθόδους τα κράτη μέλη να αποφασίσουν το κλείσιμο της επιτήρησης. «Όλα οδηγούν και πάλι στην προσπάθεια της να οδηγήσει το περιουσιακό στην ολότητά του ενώπιον της Επιτροπής Ακινήτου Περιουσίας» σημειώνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:35

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
ΠτΔ - EUMED 9: θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και για το κυπριακό
16:46
Ντ. Σασόλι για κλιματική αλλαγή: Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο
16:41
Οι βροχές του τελευταίου 24ωρου εκτίναξαν την ποσότητα βροχόπτωσης στο 144% της κανονικής για το Σεπτέμβριο
16:15
Η εκπομπή «Προκλήσεις» επιστρέφει τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου σε νέα ώρα μετάδοσης
15:48
Μικρή μείωση διασποράς του κορωνοϊού στην Αγγλία, σύμφωνα με δειγματοληψίες
15:37
Η Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες εντόπισε προβλήματα σε δηλώσεις Βουλευτών, νέα συνεδρία στις 23/9
15:27
Ετήσια αύξηση 14,4% τιμών κατασκευαστικών υλικών τον Αύγουστο
15:25
Σημεία δειγματοληψίας rapid test – 18 Σεπτεμβρίου 2021
15:14
Η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τον Πρέσβη της Σερβίας
15:03
Πολλά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου που ακοθουλείται για έργα, λέει το Υπ. Μεταφορών
14:37
Τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και θέματα ευάλωτων προσώπων, συζήτησαν ΥΠΕΡΓ και Σιζόπουλος
14:21
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής Compak Sporting
13:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand