Η λύση πρέπει να είναι ομοσπονδιακή, είπε ο Γαλανός, και ζήτησε να αντιμετωπιστεί άμεσα από τον Πρόεδρο το θέμα του εποικισμού

Τη διαμαρτυρία τους ενάντια στα εξαγγελθέντα σχέδια του κατοχικού καθεστώτος για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου εξέφρασαν οι Αμμοχωστιανοί που συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό, με τον Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης Αλέξη Γαλανό να διαμηνύει πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι ομοσπονδιακή και ότι το θέμα του εποικισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παράδοση του σχετικού υπομνήματος του Δήμου, ο κ. Γαλανός είπε ότι είναι εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της τουρκικής κατοχής, εναντίον των σχεδίων μέρους της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, που νομίζουν ότι μπορούν να εποικήσουν εύκολα την Αμμόχωστο, να παραβιάσουν αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη 2η Συμφωνία Κορυφής.

Ο Δήμαρχος Αμμόχωστου έκανε λόγο για σχεδιασμούς που γίνονται και στη θάλασσα και στην Κύπρο εναντίον ενός μικρού τόπου, όπως είναι η Κύπρος.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι ο κόσμος έξω από το Προεδρικό «είναι κόσμος που πενθεί για 45 χρόνια, κόσμος που θέλει να πάει σπίτι του και θέλει από τον Πρόεδρό του να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για μία ειρηνική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ, του περιγράμματος Γκουτέρες».

Αλλά πρέπει, συνέχισε ο κ. Γαλανός, ο κόσμος πραγματικά να πεισθεί ότι κι εμείς θέλουμε λύση και σίγουρα το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να δεχθούμε λύση δύο κρατών.

«Μία Κύπρος υπάρχει κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, μόνο μία, μία και ομοσπονδιακή».

Ο κ. Γαλανός είπε ακόμη ότι στο υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμος Αμμοχώστου ζητά να γίνουν διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας, το Γενικό Γραμματέα, τους πρέσβεις των μονίμων μελών, προς ευρωπαϊκές χώρες, προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ και προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως γίνεται και για το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Τα θέματα των πετρελαίων είναι του μέλλοντος, συνέχισε ο κ. Γαλανός, σε 10 με 15 χρόνια μακάρι να είναι ευλογία και όχι κατάρα, το θέμα του εποικισμού της Κύπρου είναι κάτι άμεσο το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τον Πρόεδρο, είπε.

Εξάλλου απευθυνόμενος στον κόσμο που ήταν μαζεμένος έξω από το Προεδρικό, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι η υστεροφημία του Προέδρου της Δημοκρατίας βασίζεται στη λύση του Κυπριακού.

Το υπόμνημα που θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διάβασε ο αντιδήμαρχος Αμμοχώστου, Χρύσανθος Ζαννέτος.

Στο υπόμνημα ο Δήμος Αμμοχώστου ζητά να γίνουν διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παραβίαση των σχετικών με την Αμμόχωστο ψηφισμάτων και να ζητηθεί από τον ΓΓ του οργανισμού να εργαστεί για εφαρμογή των ψηφισμάτων. Επίσης ζητούν από τον Πρόεδρο να καταγγείλει στην ΕΕ και σε άλλους οργανισμούς την επέκταση της εισβολής.

Μεταξύ του κόσμου που συγκεντρώθηκε έξω από το Προεδρικό, ήταν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, αξιωματούχοι καθώς και Τουρκοκύπριοι.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ομάδα μελών του ΕΛΑΜ που κρατούσε ελληνικές σημαίες και φώναζε ότι «η Κύπρος είναι Ελληνική».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Φεβρουαρίου
Ρώσοι επιστήμονες: Το Sputnik V αποτελεσματικό στα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού
17:14
Άρθρο Έλληνα πρωθυπουργού στα "Νέα" για την πανδημία:Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, στον ορίζοντα είναι πλέον ορατή η νίκη
16:49
Απετράπη πώληση μαρμάρου από την αρχαία Σαλαμίνα στο ebay
16:26
Ουκρανία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης Τσερνίβτσι
16:10
Υφυπουργείο Τουρισμού: Νόμιμες οι διαδικασίες για την εκμίσθωση της κρατικής στην Αγίας Νάπα
15:48
Ικανοποίηση ΔΗΣΥ για εμβολιασμούς
15:37
Ιταλία: Αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα σε πολλές περιοχές- Ο ρόλος των μεταλλάξεων
15:10
Δεκατέσσερις υποθέσεις για σεξουαλική παρενόχληση, διερευνά η Αστυνομία
14:50
Η Τουρκία στηρίζει το όραμα δύο κρατών, είπε ο Ερντογάν στον Τατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση
14:41
Επίθεση πολίτη κατά δημοσιογράφων του ΡΙΚ λόγω "Ελ Ντιάπλο"
14:34
Σε ισχύ από 1η Μαρτίου η νέα κατηγοριοποίηση χωρών για επανέναρξη των πτήσεων
14:12
Απάντηση διευθυντή γραφείου Τύπου του ΠτΔ στις επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για τη διαχείριση της πανδημίας
14:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand