ΠτΔ:Καθολική η στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων στην ΚΔ

Καθολική ήταν η στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν υπήρξαν διαφωνίες από κάποιες χώρες ως προς τις αναφορές για την Κύπρο στο κείμενο Συμπερασμάτων είπε ότι καμιά χώρα δεν διαφώνησε, σημειώνοντας ότι υπήρξε «καθολική στήριξη».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε πως τα προτεινόμενα μέτρα ή εισηγήσεις λήψης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εξωτερικής Δράσης, ανάλογα με την αρμοδιότητα της κάθε μιας, θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν.

Εξήγησε ότι δεν θεωρεί ότι ένα θερμό επεισόδιο "είναι κάτι που μπορεί να αναμένουμε", τονίζοντας πως "βεβαίως καμιά φορά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την αλαζονεία ή το απρόβλεπτο των συμπεριφορών κάποιων χωρών" και προσέθεσε ότι "οι πανηγυρισμοί ήταν εκείνοι που έπεισαν τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κατανοήσουν ότι άλλα λέγουν προς αυτούς οι Τούρκοι όταν συνομιλούν μαζί τους και άλλα πράττουν."

"Δεν παραγνωρίζουμε τις συμπεριφορές της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη και τις σχέσεις που έχουν ή δεν έχουν, ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα των συμπεριφορών της με παραγνώριση χωρών συμμάχων και δεν θέλω να δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα", είπε ο Πρόεδρος και επεσήμανε ότι "τα μέτρα δεν αποτελούν αυτοσκοπό", αλλά "είναι το μήνυμα που θέλουμε να λάβει η Τουρκία ότι, αν διατηρεί ακόμα ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς θα πρέπει να προσαρμοστεί με τις αρχές και αξίες της ΕΕ".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε δε ότι η Τουρκία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας "είχε επικοινωνία με μια σειρά χωρών (της ΕΕ) μεταφέροντας το μήνυμα πως η Τουρκία τάχα ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση, αν αποδεχόμασταν την πρόταση του 2011 περί σύστασης επιτροπής κοινής διαχείρισης (του φυσικού πλούτου)". Αποκάλυψε ότι η δική του απάντηση προς τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών ήταν ότι "αυτή η πρόταση του 2011 εγκαταλείφθηκε πριν και πάνω από όλα από τους ίδιους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους, αφού είχε επιτευχθεί σύγκλιση όσον αφορά τις αρμοδιότητες διαχείρισης του φυσικού πλούτου της χώρας".

Πρόσθεσε ότι "και πέραν τούτου είναι και η από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, εις ένδειξη σεβασμού προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου, στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου, στη βάση του οποίου δεν μπορεί να διατεθεί οποιοδήποτε κονδύλι από αυτό το ταμείο για αποπληρωμή δημόσιου χρέους ή και ακόμα και για εγγύηση δημόσιου χρέους. Ουδεμία επένδυση μπορεί να γίνει που να υπερβαίνει το 50% των αποθεματικών του Ταμείου. Συνεπώς, θα υπάρχει σταθερά ένα ποσό 50% από τις εισροές, από ενδεχόμενη εκμετάλλευση, ώστε να νιώθουν ασφαλείς οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας ότι ανάλογα με τη συμφωνία επιμερισμού των ωφελημάτων θα έχουν το δικό τους μερίδιο. Συνεπώς, αυτό που ισχυρίζεται η Τουρκία και η παραδοξότητα να αναγνωρίζει ΑΟΖ σε ένα ψευδοκράτος που δεν αναγνωρίζεται από κανένα και να λέει ότι ενεργεί ως ενεργεί κατόπιν ‘αδειοδότησης’ του ψευδοκράτους και να ενεργεί με βάση την ‘αδειοδότηση’ του της ΑΟΖ ψευδοκράτους, αποτελούν αντιφατικότητα. Όλα αυτά είχαν συμβάλει στο να κατανοήσουν οι εταίροι μας" είπε.

Μάλιστα πρόσθεσε ότι την ώρα που συζητούσαν την κατάσταση στην Κύπρο, οι Τούρκοι προέβαιναν σε περαιτέρω προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον απόπλους του τουρκικού σκάφους «Γιαβούζ» σε τεμάχιο αδειοδοτημένο.

Ερωτηθείς τι σημαίνουν, αλλά και τι περιλαμβάνουν τα στοχευμένα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι διπλωματική γλώσσα επιβολής κυρώσεων». Ανέφερε ακόμη ότι τα μέτρα θα μελετηθούν από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Επιτροπές, δηλαδή την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και θα υποβληθούν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είτε είναι μέτρα κατά ατόμων, είτε κατά εταιρειών, είτε κατά κράτους.

Πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί μια σειρά από θέματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Αυτό που έχει σημασία είναι η τροχοδρόμηση της διαδικασίας», σημείωσε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι θα διαφανεί τις επόμενες βδομάδες πώς θα αντιδράσουν οι Επιτροπές.

Ακολούθως σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν «θα παρακολουθούν στενά και θα γίνεται θεώρηση για το ποια πρόοδος έχει επιτευχθεί ή όχι, ή το πόσο οπισθοδρόμησε η χώρα που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις προειδοποιήσεις».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι "στόχος δεν είναι να επιβληθούμε, στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η διεθνής τάξη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα δημιουργικό διάλογο".

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι η Τουρκία, παρά τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της, κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι προς όφελος της αυτή η προκλητική συμπεριφορά και κυρίως σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είτε αυτό αφορά την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης είτε γενικότερα.

Τέλος, ερωτηθείς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι "δεν διαβλέπω θερμό επεισόδιο, διαβλέπω αρνητικές ενέργειες που θα κλιμακώνουν τις απειλές της Τουρκίας για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, αλλά και πάλι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ακόμα δυσκολίες στα όσα η Τουρκία αντιμετωπίζει σε διεθνές πεδίο ή και εσωτερικά".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Φεβρουαρίου
Νεκροί και κρούσματα παγκοσμίως από την πανδημία
06:49
Οι ΗΠΑ έπληξαν θέσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Συρία
06:35
25 Φεβρουαρίου
Χάλκινο μετάλλιο για την Κωνσταντίνα Νικολάου στο σκιτ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Καΐρου
21:24
Το Μπαχρέιν έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson
21:12
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν
20:36
Διευκρινίσεις για τις χαλαρώσεις των μέτρων δίνει το Υπουργείο Υγείας
20:13
Συνεχίζεται η Σύνοδος - 20 από τους 27 ηγέτες έχουν τοποθετηθεί
19:55
199 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Πέμπτη
19:53
Χαιρετίζει η Ελλάδα τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό
19:20
Προσπάθεια Νομικής Υπηρεσίας να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του INTOSAI βλέπει η Ελεγκτική Υπηρεσία
18:56
Ελλάδα: Τριάντα εννέα θάνατοι και 1.784 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν σήμερα
18:54
Υπ. Υγείας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιαστούν περίπου 550 χιλ. στην Κύπρο
18:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand