Πράσινο φως για το ΕΣΤΙΑ στις επόμενες 2 εβδομάδες

Το αργότερο τις επόμενες δύο εβδομάδες παίρνει το πράσινο φως το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ».

Και αυτό καθώς ολοκληρώθηκε ο νομοτεχνικός έλεγχος του συμφωνητικού εγγράφου που θα υπογράψουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες και αδειοδοτημένες εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων) με την κυβέρνηση, ενεργοποιώντας έτσι το κυβερνητικό σχέδιο που στοχεύει να βοηθήσει στην εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία.
 Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Νομική Υπηρεσία ολοκλήρωσε τον νομοτεχνικό έλεγχο του συμφωνητικού εγγράφου και το απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης θα καταθέσει στην επόμενη ή στην μεθεπόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου το συμφωνητικό έγγραφο μαζί με το σχέδιο, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι αλλαγές κατόπιν κάποιων παρατηρήσεων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν που είχε εγκρίνει το σχέδιο. Υπενθυμίζεται πως η DG Comp ενέκρινε το σχέδιο στο τέλος του 2018.
Στη συνέχεια τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα υπογράψουν με τον αρμόδιο κρατικό φορέα το συμφωνητικό, σηματοδοτώντας την εφαρμογή του σχεδίου. To συμφωνητικό αποτελεί στην ουσία ένα μνημόνιο συναντίληψης που θα διέπει την όλη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για καταβολή ετήσιων δόσεων από το κράτος.
Υπενθυμίζεται πως το κράτος θα καταβάλλει το ένα τρίτο της δόσης καθ’ όλη τη διάρκεια του αναθεωρημένου προγράμματος αποπληρωμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης αποπληρώνει τα υπόλοιπα δύο τρίτα. Το κράτος θα καταβάλει τα ποσά που του αναλογούν στο τέλος του χρόνου, υπό την προϋπόθεση ότι τα συμμετέχοντα ιδρύματα θα επιβεβαιώνουν την καταβολή των δόσεων από την πλευρά του δανειολήπτη.
Το ΕΣΤΙΑ αναμένεται να υποβοηθηθεί η αποπληρωμή δανείων με εξασφάλιση κύρια κατοικία που ήταν μη εξυπηρετούμενα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2017.  Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, η ακαθάριστη αξία των επιλέξιμων δανείων ανέρχεται στα €3,4 δις, με το συνολικό κόστος για το κράτος στα 25 χρόνια του κύκλου ζωής του σχεδίου να ανέρχεται στα €815 εκατομμύρια ή 4% του ΑΕΠ (€33 εκατ ετησίως ή 0,2% του ΑΕΠ).
Με βάση τις πληροφορίες, στο σχέδιο θα συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Astrobank, η Alpha Bank, ενώ στο σχέδιο θα συμμετέχει και η κρατική Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:20

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Στα σκαριά η θεσμοθέτηση των Επισκέψιμων Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων
11:03
Η πανδημία αύξησε το μερίδιο των υπερπλουσίων στον κόσμο
10:54
Οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας σε διαδικτυακό μάθημα το Σάββατο
10:53
Ο φωτεινός κομήτης Λέοναρντ θα διασχίσει τον ουρανό μέσα στον Δεκέμβριο
10:42
Μπακς - Καβαλίερς 112-104 τον Γιάννη να ... κερνάει 27π-12ριμπάουντ στα γενέθλια του (VIDEO)
10:31
Ο ΠτΔ ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ισραήλ για το Κυπριακό και τις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ
10:25
Προβληματισμός στην ΠΑΣΥΚΙ για αντιμετώπιση των «ψυχρών περιστατικών» στα δημόσια νοσηλευτήρια
10:04
Νταρφούρ: 48 νεκροί κατά τη διάρκεια φυλετικών συγκρούσεων
09:49
Σημαντικές επαφές θα έχει η Νατάσα Πηλείδου στις ΗΠΑ για θέματα ενέργειας
09:45
Ο ΠτΔ υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου του Ισραήλ
09:39
Διπλό φονικό στον Κάτω Αμίαντο: Η νεκροτομή κατέδειξε ότι οι δύο γυναίκες είχαν πυροβοληθεί
09:27
Ελαφρά τραύματα για 11χρονο που παρασύρθηκε με το ποδήλατο του στη Γεροσκήπου
09:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand