Ευρωεκλογές : Οι συμμαχίες θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

Για μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση, φαίνεται πως οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα αποσπάσουν την πλειονότητα των ψήφων στις προσεχείς ευρωεκλογές, με τις δυνάμεις τους όμως να μειώνονται. Ποιοι όμως θα βρουν κερδισμένοι;

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Europe Elects, η οποία παρουσιάζεται από το euronews, δεκάδες είναι οι έδρες που χάνουν ΕΛΚ και ΕΣΚ προς όφελος των μικρότερων ευρωομάδων: 32 έδρες χάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες, 41 το Λαϊκό Κόμμα.

Ερωτηματικό παραμένουν το κόμμα του Νάϊτζελ Φάρατζ, Brexit, το ιταλικό Κίνημα των 5 Αστέρων και το LREM του Προέδρου Μακρόν - το οποίο αναμένεται να συμμετάσχει στο Φιλελεύθερο Aldi - κανένα από τα οποία μέχρι τώρα δεν έχει δηλώσει συμμετοχή σε κάποια από τις υπάρχουσες ευρω-ομάδες.

Αν και το κόμμα του Brexit συντάσσεται με το ακροδεξιό Κόμμα "Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας", είναι πιθανό να επιδιώξει την ένταξή του σε κάποια άλλη ευρωσκεπτικιστική ομάδα του Κοινοβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, το κόμμα της «ΕΕΑΔ» θα πάψει να υφίσταται, (καθώς δεν θα συμπληρώνει τον απαιτούμενο για τον σχηματισμό Κ.Ο. αριθμό ευρωβουλευτών) εκτός και εάν άλλα κόμματα επιδιώξουν να στοιχιστούν πίσω την ευρωομάδα του. Για αυτό τον λόγο στην πρόβλεψη του Europe Elect το «ΕΕΑΔ» εμφανίζεται χωρίς έδρες.

Σημαντικά στοιχεία

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί Συντηρητικοί οδεύουν σε μία πανωλεθρία. Με το κόμμα Brexit και τους Εργατικούς να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, οι Τόρις αναμένεται να έχουν λιγότερες θέσεις στην Ευρωομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

«Οι συντηρητικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το χαμηλότερο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις από την ιδρυσή τους το 1834», αναφέρει ο ιδρυτής του Europe Elects, Tobias Gerhard Schminke.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ECR φέρεται να χάνει συνολικά 9 έδρες.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να δει επίσης τα ποσοστά του να μειώνονται, παρά τα αυξημένα ποσοστά των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασιλείο, καθώς το σλοβακικό SMER σημειώνει τα χαμηλότερο ποσοστά του από το 2003.

Στο επίκεντρο της προσοχής των πολιτικών αναλυτών θα συνεχίσει να βρίσκεται το Fiddesz, το κόμμα του Oύγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, το οποίο συμμετέχει στο ΕΛΚ. Ο Όρμπαν την Πέμπτη είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας και επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τον περασμένο μήνα ξεκίνησε εκστρατεία για τον σχηματισμό της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Λαών και των Εθνών. Εάν ο Ούγγρος πρωθυπουργός συμμετάσχει σε αυτή, το ΕΛΚ θα μπορούσε να καταλήξει με λιγότερες έδρες από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Πηγή: Euronews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:49

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Ψηφιακή εκπαίδευση και εμπλοκή νέων στην κοινωνία των πολιτών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο ΥΠΠΑΝ
20:33
Τρείς θάνατοι και 613 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:06
ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας
19:34
Ο Πούτιν δεν έχει αποφασίσει αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024
19:33
Στα 22 τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στο Ην. Βασίλειο
19:18
Πρόσβαση στον κατώτατο μισθό για όλους και χωρίς εξαιρέσεις, λέει ο ΓΓ της ΠΕΟ
19:12
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε Άγιο Αμβρόσιο – Πάχνα
18:56
Συνάντηση αύριο Κύπρου, Ιορδανίας και Ελλάδας για θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
18:46
Αύξηση 13% κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία
18:30
Ανησυχία ΑΣΔΥΚ για μισθολογικές αυξήσεις και υποχρεωτικό εμβολιασμό
17:58
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια στην Κύπρο, λέει το τουρκικό ΥΠΑΜ
17:16
Ο τομέας ανάπτυξης γης απέδειξε οτι προσαρμόζεται σε δύσκολα δεδομένα, είπε ο ΥΠΕΣ
17:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand