Παν-γονιδίωμα δημιουργεί ελπίδες για ντομάτες με γεύση

Όλοι σχεδόν συμφωνούν, οπουδήποτε στον κόσμο, ότι οι ντομάτες δεν είναι πια τόσο γευστικές όσο παλιά.

Τώρα, οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι στο μέλλον θα βελτιώσουν τη γεύση και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά της ντομάτας, αφού κατάφεραν για πρώτη φορά να «χαρτογραφήσουν» γενετικά όλα τα είδη καλλιεργημένων και άγριων ντοματών.
Το νέο παν-γονιδίωμα έφερε στο φως περίπου 5 χιλιάδες άγνωστα έως τώρα γονίδια, μερικά από τα οποία εμπλέκονται και στη γευστικότητα της ντομάτας. Το 2012 είχε «διαβαστεί» το πρώτο γονιδίωμα ενός είδους ντομάτας, που περιείχε περίπου 35 χιλιάδες γονίδια, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση του γονιδιώματος αρκετών ακόμη ποικιλιών.
Αυτή τη φορά αναλύθηκαν 725 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας (οι 166 για πρώτη φορά), πράγμα που αποκάλυψε άλλα 4.873 γονίδια, τα οποία απουσίαζαν από το αρχικό γονιδίωμα.
Οι σημερινές καλλιεργούμενες ντομάτες έχουν πια μια στενή γενετική βάση, δηλαδή περιέχουν μια μικρή σχετικά γκάμα γονιδίων.
Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κίνα, με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο Τζέιμς Τζιοβανόνι της Υπηρεσίας Γεωργικών Ερευνών (ARS) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι πρόσθετες γενετικές πληροφορίες που προκύπτουν από το παν-γονιδίωμα, θα βοηθήσουν τους καλλιεργητές να βελτιώσουν τις ντομάτες τους.
Οι ντομάτες -που από βοτανολογική πλευρά θεωρούνται φρούτα και όχι λαχανικά- είναι δημοφιλέστατες παγκοσμίως, με συνολική ετήσια παραγωγή περίπου 182 εκατομμυρίων τόνων, αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι σήμερα οι παραγωγοί έχουν δώσει έμφαση σε χαρακτηριστικά οικονομικής σημασίας, όπως η απόδοση της καλλιέργειας (περισσότερες ντομάτες ανά φυτό), η ζωή της ντομάτας στο ράφι του καταστήματος, το μέγεθος της, η αντοχή στις ασθένειες και η ανθεκτικότητα της στο περιβαλλοντικό στρες.
Η νέα πρόκληση είναι η αξιοποίηση του παν-γονιδιώματος, ώστε η ντομάτα να γίνει πιο γευστική. Η μεγάλη ελπίδα είναι ένα «χαμένο» γονίδιο, το TomLoxC, που παίζει ρόλο-κλειδί στη γεύση και το οποίο υπάρχει στο 91% των άγριων ντοματών, αλλά μόνο στο 2% των καλλιεργούμενων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:41

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Λάσετ: Η πανδημία κατέστησε σαφές ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι πιο σημαντική από ποτέ
20:46
Ένας θάνατος και 57 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:30
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Οι 30 σύμμαχοι δεσμεύονται σε ενίσχυση της άμυνας της ευρωατλαντικής περιοχής, έναντι όλων των απειλών
20:03
Περιφέρεια Νάπολης: Δεν θα χορηγήσουμε εμβόλιο Pfizer σε όσους πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση με Astrazeneca
19:54
Μέρκελ: Η Συμμαχία πρέπει να βρει «τη σωστή ισορροπία» απέναντι στην Κίνα
19:12
Xωρίς μάσκα υπάρχει ο κίνδυνος της επανεμφάνισης της πανδημίας, σύμφωνα με επιστήμονες
18:42
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Μια θέση για ταξίδι στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος πωλήθηκε για 28 εκ δολάρια
16:47
Κ.Μητσοτάκης: Nα ενισχύσουμε τους θεσμούς για να διαχειριστούμε μελλοντικές απειλές
16:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand