Δέσμη κινητικότητας: οι θέσεις για μεταρρύθμιση

Οι ευρωβουλευτές αλλάζουν τους κανόνες για να καταπολεμηθούν οι παράνομες πρακτικές στις οδικές μεταφορές και να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθήκες για τους οδηγούς.

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τις θέσεις του για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με τη δέσμη μέτρων κινητικότητας, οι οποίες περιλαμβάνουν αναθεώρηση τον κανόνων για την απόσπαση των οδηγών, τις ώρες ανάπαυσής τους και την καλύτερη εφαρμογή των κανόνων για το καμποτάζ. Οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν επίσης τον τερματισμό των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού από τις μεταφορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν εικονικές επιχειρήσεις έδρας.

Δικαιότερος ανταγωνισμός και καταπολέμηση των παράνομων πρακτικών στις διεθνείς μεταφορές

Για να ενισχυθεί η δυνατότητα εντοπισμού περιστατικών παραβίασης των κανόνων από τις εταιρείες εμπορευματικών μεταφορών, το ΕΚ θέλει να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο περιορισμό για τον αριθμό των επιχειρήσεων καμποτάζ (αλλιώς ενδομεταφορών, δηλ. τη μεταφορά αγαθών εσωτερικά σε χώρα της ΕΕ από εταιρεία που εδρεύει σε άλλη χώρα της ΕΕ μετά τη διασυνοριακή παράδοσή των αγαθών) με τη θέσπιση χρονικού ορίου τριών ημερών και την καταγραφή διασυνοριακών μετακινήσεων μέσω ταχογράφων των οχημάτων.

Θα πρέπει επίσης να καθιερωθεί περίοδος αναμονής για τα οχήματα, τα οποία θα βρίσκονται στη χώρα προέλευσής τους για τουλάχιστον 60 ώρες πριν αναχωρήσουν για άλλη επιχείρηση καμποτάζ, για να αποφευχθεί το φαινόμενο του «συστηματικού καμποτάζ».

Για να καταπολεμηθεί η χρήση εικονικών επιχειρήσεων, οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν ουσιαστική δραστηριότητα στη χώρα έδρας τους. Με δεδομένο ότι χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερα ελαφρά οχήματα για την παροχή υπηρεσιών, οι σχετικές εταιρείες θα πρέπει να συμμορφώνονται επίσης με τους κανόνες της ΕΕ για τους μεταφορείς, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

Ξεκάθαροι κανόνες για την απόσπαση των οδηγών και λιγότερη γραφειοκρατία για τις εταιρείες

Η εφαρμογή κανόνων σε επίπεδο ΕΕ για την απόσπαση των οδηγών θα παρέχει ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο για τον τομέα των μεταφορών ο οποίος παρουσιάζει ιδιομορφίες λόγω κινητικότητας, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία που προξενείται από διαφέρουσες προσεγγίσεις σε εθνικό επίπεδο, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα δίκαιες αμοιβές για τους οδηγούς.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν οι κανόνες για την απόσπαση να ισχύσουν και για το καμποτάζ αλλά και για τις διασυνοριακές μεταφορές, εξαιρουμένων των περιπτώσεων διαμετακόμισης (απλής διάβασης), διμερών μεταφορών και διμερών μεταφορών με μία επιπλέον φόρτωση ή εκφόρτωση σε κάθε κατεύθυνση (ή καμία στην είσοδο και δύο στην επιστροφή).

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν ψηφιακά μέσα για να διευκολυνθούν οι οδηγοί και να μειωθούν οι χρόνοι που απαιτούνται για τους καθ’ οδόν ελέγχους. Θέλουν επίσης οι εθνικές αρχές να επικεντρωθούν στις εταιρείες με κακό ιστορικό συμμόρφωσης, μειώνοντας τους τυχαίους ελέγχους σε νομοταγείς μεταφορείς.

Καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τους οδηγούς

Προτείνονται επίσης αλλαγές για να διασφαλιστεί ότι οι οδηγοί θα έχουν καλύτερες συνθήκες ανάπαυσης. Οι εταιρείες θα πρέπει να οργανώνουν τα χρονοδιαγράμματά τους με τέτοιο τρόπο ώστε οι οδηγοί να μπορούν να γυρνούν στο σπίτι τους σε τακτά χρονικά διαστήματα - τουλάχιστον κάθε τέσσερις εβδομάδες. Οι ευρωβουλευτές προσθέτουν ότι οι οδηγοί δε θα πρέπει να περνούν την υποχρεωτική περίοδο ανάπαυσης στο τέλος της εβδομάδας στην καμπίνα των οχημάτων τους.

Η θέση του ΕΚ για τους κανόνες για την απόσπαση των οδηγών εγκρίθηκε με 317 ψήφους υπέρ, 302 κατά και 14 αποχές.

Η θέση για τις περιόδους ανάπαυσης των οδηγών εγκρίθηκε με 394 ψήφους υπέρ, 236 κατά και 5 αποχές.

Η θέση για την τροποποίηση των κανόνων για την απελευθέρωση του τομέα των μεταφορών, τους κανόνες για το καμποτάζ και την αντιμετώπιση των εικονικών επιχειρήσεων εγκρίθηκε με 371 ψήφους υπέρ, 251 κατά και 13 αποχές.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:26

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
"Για το ωραίο και τ' αληθινό", η ΚΟΕ τίμησε την ολυμπιακή ομάδα της Κύπρου
16:13
Γενικός Εισαγγελέας: Εισηγείται ολική αναθεώρηση ή και εκσυγχρονισμό του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου
16:05
Φον Ντερ Λάιεν: Δε θα δεχθούμε ποτέ, μα ποτέ ως ΕΕ τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό
16:04
ΗΠΑ: Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: 4 νεκροί, 159 αγνοούμενοι
15:44
Στα χέρια της οικογένειας του Θανάση τα πορίσματα των επιστημονικών εξετάσεων
15:32
Ικανοποίηση για τη στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο ΠτΔ μετά την Σύνοδο Κορυφής και την συνάντηση του με τον Α. Γκουτέρες
15:21
Κ.Μητσοτάκης: "Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία"
15:04
Την απογοήτευσή του για τους όρους που έθεσε η Τουρκία στη Γενεύη εξέφρασε στον Α. Γκουτέρες ο ΠτΔ
14:54
Συνάντηση Υπουργού Άμυνας με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιορδανίας
14:51
Σημεία δειγματοληψίας για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test – 26 Ιουνίου 2021
14:42
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επανάληψη απόψεων διδύμου Ελλάδας-Ε/Κ τα ψηφίσματα Συνόδου Κορυφής
14:31
Aύξηση 46% στα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στο Ην. Βασίλειο την τελευταία εβδομάδα
14:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand