Νέα διαμάχη Τουρκίας - ΗΠΑ για γενοκτονία Αρμενίων

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες, ο Λευκός Οίκος με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ιδιαίτερη ενόχληση για την φράση "Μετς Γιεγκέρν", που περιέχεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και σημαίνει μεγάλο έγκλημα, όρος ο οποίος συνήθως χρησιμοποιείται για την περιγραφή της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Διαμήνυσε ότι απορρίπτει την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε υποκειμενική αφήγηση η οποία για την Τουρκία είναι απαράδεκτη και άκυρη.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάμνει, επίσης, λόγο για διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υιοθέτησαν ούτε και φέτος τον όρο Γενοκτονία των Αρμενίων, ωστόσο η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου περιέχει σκληρή γλώσσα, αφού περιγράφει τα τραγικά περιστατικά που οδήγησαν στον διωγμό και την σφαγή ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται σε ημέρα μνήμης του μεγάλου εγκλήματος και τιμής της μνήμης εκείνων που υπέφεραν σε μια από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Τα τραγικά αυτά περιστατικά έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 30 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι σφαγές και οι διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:59

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαΐου
Δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για τις αναφορές του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan:
22:11
Η Λιθουανία ανακαλεί τον πρεσβευτή της στη Μόσχα
21:51
Νέες, φιλορωσικές αρχές Χερσώνας: Το ρούβλι επίσημο νόμισμα της επαρχίας
21:38
Η εταιρεία Starbucks αποχωρεί από την Ρωσία μετά από 15 χρόνια
21:30
Φεστιβάλ Καννών: Οι γυναίκες καταλαμβάνουν το κόκκινο χαλί
21:15
Ουκρανία: Μια μητέρα, η οποία έχασε τον μονάκριβο γιο της, θρηνεί για τους νεκρούς της Μαριούπολης που δεν έχουν κανέναν να τους κλάψει
21:11
Ερντογάν: Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης-Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του
21:09
Ερντογάν: Έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων για δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στα νότια σύνορα
21:07
Δύο νεκροί και120 τραυματίες από έκρηξη στο Αμπού Ντάμπι
21:04
Για το όραμα της πράσινης μετάβασης μίλησε σε προσυνέδριο του ΔΗΣΥ στην Αγλαντζιά ο Α. Νεοφύτου
21:02
Θα βελτιώσουν τα οδοφράγματα και θα ζητήσουν διάνοιξη κι άλλων, δήλωσε ο Ουστέλ
21:00
Αύξηση 1% στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τις αναφορές Κριστίν Λαγκάρντ
20:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand