Πόσιμο νερό: βελτίωση της ποιότητας και της πρόσβασης

Το ΕΚ ενέκρινε κανόνες που βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα και την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για όλους τους Ευρωπαίους, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τα πλαστικά απόβλητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ έχουν καλή πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (2016), περισσότερο από το 98,5% των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα πόσιμου νερού, μεταξύ 2011 και 2013, κάλυπταν τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η ευρωπαϊκή οδηγία για το πόσιμο νερό καθορίζει τα ελάχιστα πρότυπα για την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη χρήση (πόσιμο, για μαγείρεμα ή άλλες εργασίες), προκειμένου να μας προστατεύσει από μολύνσεις.

Στις 28 Μαρτίου 2019, το ΕΚ ενέκρινε την ανανέωση των κανόνων, προκειμένου να παρέχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στους καταναλωτές αλλά και για να ενθαρρύνει την κατανάλωση του πόσιμου νερού. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη μέλη να «προωθήσουν την καθολική πρόσβαση» σε καθαρό νερό σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες με περιορισμένη η καθόλου πρόσβαση.

Η νέα νομοθεσία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητα του νερού της βρύσης με τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων σε ορισμένους ρυπαντές, όπως ο μόλυβδος (μειώνεται κατά το ήμισυ) ή βλαβερά βακτήρια και εισάγει νέα όρια για τις πιο ρυπογόνες ουσίες που βρίσκονται στο νερό της βρύσης, Επίσης, θα παρακολουθούνται πλέον και τα επίπεδα των μικροπλαστικών. Οι νέοι κανόνες, αυξάνουν τη διαφάνεια και παρέχουν στους καταναλωτές μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες.

Η κατανάλωση νερού βρύσης είναι φθηνότερη και πιο φιλική προς το περιβάλλον. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν τη θέσπιση μέτρων όπως η εγκατάσταση δωρεάν βρυσών σε δημόσιους χώρους (συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων και των αεροδρομίων) όπου αυτό είναι εφικτό, και ταυτόχρονα ενθαρρύνουν την παροχή νερού βρύσης στα εστιατόρια.

Η πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας νερό μπορεί να μειώσει την κατανάλωση πλαστικών μπουκαλιών νερού κατά 17%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρωτοβουλία πολιτών ‘Right2Water’, συγκέντρωσε περισσότερες από 1.8 εκατομμύρια υπογραφές, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πρόσβαση σε καθαρό νερό αποτελεί προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους. Η δημόσια διαβούλευση έχει δείξει ότι οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς για την ποιότητα του πόσιμου νερού όταν ταξιδεύουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, παρόλο που τα ποσοστά συμμόρφωσης είναι πολύ υψηλά. Επίσης, επιθυμούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:28

Τελευταιες Ειδησεις

18 Οκτωβρίου
Το θέμα των πολιτογραφήσεων ενόψει των «βουλευτικών» έθεσε η Γενί Ντουζέν
21:42
Aίγυπτος: Απαγόρευση εισόδου σε μη εμβολιασμένους φιλάθλους και σε μη εμβολιασμένους δημοσίους υπαλλήλους
21:32
Πλησίασαν τις 50 χιλιάδες τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο
21:02
Υεμένη: 150 αντάρτες Χούθι νεκροί σε νέες αεροπορικές επιδρομές νότια της Μαρίμπ
20:31
Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του
20:15
Γραπτή Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου – Απάντηση σε κ. Αρίστο Δαμιανού και ΑΚΕΛ
20:05
Κορωνοϊός: Δύο θάνατοι, 166 τα κρούσματα και 57 νοσηλευόμενοι
19:34
Αφιερωμένη στον σερ Ντ έιβιντ Έιμες η συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων
19:30
Έγγραφο με επιλογές αντίδρασης σε σχέση με Βαρώσια και ΑΟΖ θα εξετάσουν τον Νοέμβριο οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ
19:25
Στη Βουδαπέστη ο ΥΠΕΞ
19:16
Τάταρ: Δεν υπάρχει κυπριακότητα, μόνο Έλληνες και Τούρκοι στην Κύπρο
18:57
Νικόλας Παπαδόπουλος: Το ΔΗΚΟ θα επικεντρωθεί στο να δώσει καλύτερη προοπτική, στην τουριστική βιομηχανία
18:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand