Με ενότητα και σύνεση μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύση, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, μας υπενθυμίζει πως η ενότητα και η ομοψυχία υπήρξαν πάντα τα μεγάλα όπλα του ελληνισμού, από τα οποία πρέπει να αντλούμε δύναμη και αποφασιστικότητα, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, σημειώνοντας πως μόνο μέσα από ενότητα και σύνεση μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την πατρίδα μας.


 
Στο μήνυμα του για την εθνική επέτειο, που διάβασε κατά τους μαθητικούς εορτασμού του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου και στην παρουσία του Έλληνα Πρέσβη, ο κ.Χαμπιαούρης είπε πως "ο μεγάλος ξεσηκωμός των ραγιάδων, δεν ήταν ένα απλό τοπικό γεγονός, αλλά έμελλε να συγκλονίσει ολόκληρη την Ευρώπη, φέρνοντας στο προσκήνιο το δίκαιο αίτημα των λαών για ελευθερία και αυτοδιάθεση, σε μια εποχή όπου κυριαρχούσαν τα μοναρχικά καθεστώτα και οι μεγάλες αυτοκρατορίες, όπως η Οθωμανική".
 
Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, συνέχισε, ο καταπιεσμένος λαός, παρά την αρχική εναντίωση ηγετικών ομάδων, ύψωσε το ανάστημά του και διατύπωσε αποφασιστικά τα αιτήματά του για απελευθέρωση και δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως, στο ιστορικό κάλεσμα, τα άξια τέκνα της Κύπρου ανταποκρίθηκαν δυναμικά, με πολλούς εθελοντές να πολεμούν στο πλευρό οπλαρχηγών και τον κυπριακό λαό να στηρίζει υλικά και ηθικά την επαναστατημένη Ελλάδα.
 
Ο κ.Χαμπιαούρης υπενθύμισε πως, μερικούς μήνες μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, την 9η Ιουλίου 1821, η Κύπρος πλήρωνε τον δικό της βαρύ φόρο αίματος για τη στήριξή της στον αγώνα, με τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και τον αποκεφαλισμό των Μητροπολιτών Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας.
 
Στην επιτυχία του αγώνα, πρόσθεσε, καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η μνήμη και η διατήρησή της στα σχολεία και στο πνευματικό έργο των διαφωτιστών του έθνους μας, που έσπειραν τον σπόρο της λευτεριάς στις καρδιές των νέων.
 
"Γι’ αυτό και οι εορτασμοί της σημερινής μέρας στα σχολεία, έχουν ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο γιατί το σχολείο και γενικότερα η παιδεία διδάσκει και συντηρεί τη μνήμη και διαμορφώνει την εθνική ταυτότητα, αλλά και γιατί διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που οδήγησαν στην επανάσταση", συμπλήρωσε.
 
Η σημερινή εθνική επέτειος, υπογράμμισε ο Υπουργός Παιδείας, μας υπενθυμίζει πως η ενότητα και η ομοψυχία υπήρξαν πάντα τα μεγάλα όπλα του Ελληνισμού και από αυτά τα λαμπρά παραδείγματα θα πρέπει να αντλούμε δύναμη και αποφασιστικότητα για τη δικαίωση του δικού μας αγώνα για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού μας.
 
Η ιστορία μας, υπέδειξε, έχει αποδείξει ότι μόνο με ενότητα και σύνεση, μόνο όταν είμαστε στο "εμείς" και όχι στο "εγώ", θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την πατρίδα μας, χωρίς μίση και πάθη που οδηγούν στη διαίρεση και εμποδίζουν την ειρηνική συμβίωση.
 
Μια λύση, σημείωσε,  που θα εγγυάται την πρόοδο του λαού μας χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς εγγυητές και συρματοπλέγματα. 
 
Ο Κώστας Χαμπιαούρης συνεχάρη επίσης τον μαθητή του Λυκείου Αποστόλου Λουκά, Μιχάλη Δημητρίου, ο οποίος πρώτευσε στον καθιερωμένο ετήσιο Παγκύπριο Διαγωνισμό Μαθητικού Δοκιμίου, που πραγματοποιείται με τη συμβολή της Ελληνικής Πρεσβείας.
 
Ευχαριστώντας την Ελληνική Πρεσβεία για τη στήριξη του θεσμού, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως μέσα από τη σημαντική αυτή δράση, παρέχεται η δυνατότητα στους τελειόφοιτους μαθητές μας να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους γύρω από διάφορα επίκαιρα θέματα.
 
Υπενθύμισε δε ότι με το φετινό θέμα, ζητήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρουσιάσουν σε δοκιμιακό λόγο, τρόπους με τους οποίους ο Ελληνισμός μπορεί να ξαναγίνει παράγοντας ευρύτερου πολιτισμού και ο συνδετικός κρίκος Ανατολής και Δύσης, σε μια Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει σήμερα ποικίλες προκλήσεις.
 
"Η ενδελεχής μελέτη των μαθητών και μαθητριών της Κύπρου γύρω από τα ευρύτερα ζητήματα του ελληνισμού, αφενός διευρύνει τις γνώσεις τους και αφετέρου συμβάλλει στην καλλιέργεια των εθνικών και συναισθηματικών δεσμών ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα", είπε και πρόσθεσε ότι, παράλληλα, οι πολλαπλές προκλήσεις της εποχής, μας υποχρεώνουν να αξιοποιήσουμε την πλούσια πνευματική και πολιτιστική μας κληρονομιά, προκειμένου να διαμορφώσουμε ενεργούς πολίτες, με αυτογνωσία, υπευθυνότητα και ήθος.
 
Εξάλλου, ο Έλληνας Πρέσβης Ηλίας Φωτόπουλος, ανέφερε σε χαιρετισμό του πως, σιγά σιγά το νέο ελληνικό κράτος πλησιάζει τα 200 χρόνια ζωής, μέσα από μεγάλες αλλαγές στην ανθρωπότητα και μεγάλες προκλήσεις τις οποίες συναντάμε πια σε καθημερινή βάση.
 
"Εμείς προχωράμε και η Ελλάδα και η Κύπρος, συντονισμένα, με στόχους συγκεκριμένους και παρά το εθνικό ζήτημα που εξακολουθεί να ταλανίζει πάρα πολλά χρόνια", ανέφερε και τόνισε ότι "προχωράμε πλέον βασιζόμενοι στους νέους ανθρώπους, που είναι το μέλλον των κοινωνιών μας".
 
Αυτούς τους ανθρώπους, υπογράμμισε, πρέπει να εκπαιδεύσουμε σωστά, ώστε όταν βγούνε στην ενεργό δράση να έχουν ένα στόχο, το καλό της ανθρωπότητας μέσα από τη δική τους δράση.
 
Αυτός, συνέχισε είναι και ο στόχος που εδώ και 43 χρόνια έχει θεσπιστεί ο θεσμός του Παγκύπριου Διαγωνισμού Μαθητικού Δοκιμίου, δηλαδή, "μέσα από τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από αυτές τις αρχές και αξίες μιας φιλοσοφίας αιώνων, να βγουν άνθρωποι στην οικουμένη, βασιζόμενοι σε αυτές τις αρχές και αξίες για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα".
 
Συγχαίροντας τον μαθητή που πρώτευσε και παραδίδοντας του ένα βιβλίο ως συμβολικό δώρο, ο κ.Φωτόπουλος τον κάλεσε να προχωρά πάντα στη ζωή του με το κεφάλι ψηλά.
 
Είπε, τέλος, ότι η  τελετή βράβευση όσων διακρίθηκαν στον διαγωνισμό θα γίνει τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου στην πρεσβευτική κατοικία.

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:44

Τελευταιες Ειδησεις

20 Σεπτεμβρίου
ΓΓ ΟΗΕ: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας
21:48
Συνάντηση Ερντογάν - Γκουτέρες στην Νέα Υόρκη
21:34
Χωριστές συναντήσεις Χριστοδουλίδη με ΥΠΕΞ Κουβέιτ και Αιγύπτου στη Νέα Υόρκη
21:32
ΗΠΑ: Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυροβολισμούς σε λύκειο στη Βιρτζίνια
21:07
Μπορέλ: Ανησυχία για αντιδημοκρατικές πρακτικές στις ρωσικές εκλογές, η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στην Κριμαία
20:51
Νέο σκάφος με μετανάστες εντόπισε η Λιμενική ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο
20:38
Ένας θάνατος και 156 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Δευτέρα
19:54
Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη: Δεν είμαι όσο αισιόδοξος θα ήθελα να είμαι
19:51
Ρωσία: Πολεμικά πλοία άρχισαν μεγάλης έκτασης γυμνάσια με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα
19:45
Ρωσία-εκλογές: Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία
19:14
Πολυμέρεια, κλιματική αλλαγή και εισήγηση για τακτική σύνοδο ΕΕ - ΟΗΕ στην ατζέντα Μισέλ στη Γενική Συνέλευση
18:56
Εκνευρισμένος» με την υστέρηση των προσπαθειών κατά της κλιματικής αλλαγής δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον
18:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand