ΠτΔ: Ιστορική η συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, αναμένονται ανακοινώσεις για άλλες ευρωπαϊκές χώρες

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξερχόμενος από την 6η Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ.

«Η τετραμερής συνάντηση θα πρέπει να πω ότι ήταν μια πραγματικά ιστορική συνάντηση», είπε, προσθέτοντας ότι «κάλυψε όχι μόνο θέματα ενέργειας αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής, για την ειρήνη και την ασφάλεια για τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής».

Εν συνεχεία, συμπλήρωσε, «βεβαίως, κατά τις διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συζητήσαμε πέραν από τα ενεργειακά, πέραν από τα θέματα ασφάλειας και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Ιδιαίτερα, είπε, «με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής συζητήσαμε σειρά θεμάτων όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ».

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ συμμερίζονται το όραμα της Λευκωσίας για τη λύση του Κυπριακού και τι ρόλο έχουν να διαδραματίσουν απάντησε ότι «είναι απόλυτα γνώστης (σσ: ο Μάικ Πομπέο) των όσων διαδραματίζονται, ήταν και παλαιότερα στενός συνεργάτης της κ. Λουτ». Έτσι, πρόσθεσε, «είχα ιδιαίτερα την ευκαιρία να επισημάνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται ως αποτέλεσμα αξιώσεων είτε που προβάλλονται από πλευράς Τουρκίας είτε από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που στάληκαν για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «νομίζω ότι το κοινό ανακοινωθέν ομιλεί από μόνο του». «Η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική όχι μόνο για την περιοχή αλλά και ως εναλλακτική πηγή προμήθειας της ΕΕ», είπε.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να αναμένονται και άλλα βήματα από άλλες μεγάλες χώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή είναι η όλη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε μέχρι σήμερα και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:45

Τελευταιες Ειδησεις

14 Απριλίου
Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εμβολιάζονται την Πέμπτη με AstraZeneca
11:45
Έκκληση Ζ. Αιμιλιανίδου προς βουλευτές αντιπολίτευσης να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις
11:42
Μ. Κολιού: Στο μικροσκόπιο οι χαλαρώσεις. Παρακινδυνευμένο να ληφθούν αποφάσεις από τώρα (Βίντεο)
11:40
Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Κύπρου στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα» (Βίντεο)
11:30
Το υπ. Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι τα γενικά καταστήματα θα είναι κλειστά την 1η Μαίου
11:27
Στήριξη σε πολίτες για θέματα ψυχικής υγείας εν μέσω πανδημίας από το Δήμο Λάρνακας
11:07
Εκατό ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων
11:05
Ψεύδη χαρακτηρίζει ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος όσα του καταλογίζονται για βιασμό
10:50
Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τις πολύ σπάνιες θρομβώσεις που πιθανώς σχετίζονται με μερικά εμβόλια Covid-19
10:45
Λουί Ντε Γκίντος: H ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 εξαρτάται από την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος
10:42
Βρετανία: Τα εμβόλια της Moderna και Novavax στη μελέτη μικτών εμβολιαστικών δόσεων
10:30
Αναθεωρείται το πρωτόκολλο για αποδέσμευση των στενών επαφών από τον υποχρεωτικό περιορισμό
10:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand