Συνάντηση Ν. Συλικιώτη με Επίτροπο Ενέργειας

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, συναντήθηκε με τον Επίτροπο Ενέργειας, Α. Κανιέτε, στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν οι προοπτικές που δημιουργούνται με τα κοιτάσματα φ.α. στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ο κος Συλικιώτης, ως συντονιστής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στα θέματα ενέργειας, ενημέρωσε τον Επίτροπο Κανιέτε για τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπογραμμίζοντας τις προοπτικές που δημιουργούνται και την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης. Επίσης τόνισε πως πρέπει η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να πάψει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Επίτροπος Ενέργειας επισήμανε πως η ΕΕ θεωρεί πολύ σημαντική την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών στην Κύπρο, τόσο για το τερματικό υγροποίησης (LNG) όσο και για το EastMed. Σημείωσε ωστόσο πως το LNG, το οποίο είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό, μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα. Όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Επίτροπος Κανιέτε δήλωσε ξεκάθαρα πως η Τουρκία θα πρέπει να υποστεί κυρώσεις. Ενημέρωσε δε πως εδώ και καιρό επιδιώκεται συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτό καθώς όσες συναντήσεις προγραμματίστηκαν ακυρώθηκαν εν τέλει από την Τουρκία.

Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που ταλανίζει 1 στους4 πολίτες στην Ευρώπη. Ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν προγράμματα για να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε φτηνή ενέργειας για όλους. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το σύστημα συμψηφισμού της ηλεκτρικής ενέργειας (net metering), του οποίου η εφαρμογή ξεκίνησε πιλοτικά στην Κύπρο για πρώτη φορά το 2012 και βοηθά πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Ένας θάνατος και 706 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:52
Συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες-Παρουσίαση συμπερασμάτων 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης
19:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand