Συνάντηση Ν. Συλικιώτη με Επίτροπο Ενέργειας

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης, συναντήθηκε με τον Επίτροπο Ενέργειας, Α. Κανιέτε, στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν οι προοπτικές που δημιουργούνται με τα κοιτάσματα φ.α. στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ο κος Συλικιώτης, ως συντονιστής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στα θέματα ενέργειας, ενημέρωσε τον Επίτροπο Κανιέτε για τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ υπογραμμίζοντας τις προοπτικές που δημιουργούνται και την ανάγκη η ΕΕ να στηρίξει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης. Επίσης τόνισε πως πρέπει η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία ώστε να πάψει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Επίτροπος Ενέργειας επισήμανε πως η ΕΕ θεωρεί πολύ σημαντική την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών στην Κύπρο, τόσο για το τερματικό υγροποίησης (LNG) όσο και για το EastMed. Σημείωσε ωστόσο πως το LNG, το οποίο είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό, μπορεί να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα. Όσον αφορά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Επίτροπος Κανιέτε δήλωσε ξεκάθαρα πως η Τουρκία θα πρέπει να υποστεί κυρώσεις. Ενημέρωσε δε πως εδώ και καιρό επιδιώκεται συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτό καθώς όσες συναντήσεις προγραμματίστηκαν ακυρώθηκαν εν τέλει από την Τουρκία.

Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά και στο πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που ταλανίζει 1 στους4 πολίτες στην Ευρώπη. Ο κος Συλικιώτης επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν προγράμματα για να διασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε φτηνή ενέργειας για όλους. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το σύστημα συμψηφισμού της ηλεκτρικής ενέργειας (net metering), του οποίου η εφαρμογή ξεκίνησε πιλοτικά στην Κύπρο για πρώτη φορά το 2012 και βοηθά πολλά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Πηγή: philenews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ουκρανία-δημοψήφισμα: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία
21:58
O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών
21:52
Την προσήλωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ επανέλαβε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ
21:05
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand