Πρώτο Φεστιβάλ Επιστήμης στο Ινστιτούτο Κύπρου

Μια διαφορετική γιορτή για την επιστήμη, το πρώτο Φεστιβάλ Επιστήμης του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ), πραγματοποιείται την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Μαρτίου με τη συμμετοχή 36 σχολικών ομάδων που θα παρουσιάσουν τα επιστημονικά τους επιτεύγματα στο ευρύ κοινό.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Επικεφαλής του Γραφείου Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Κύπρου Χάρις Ηφαίστου είπε ότι το Φεστιβάλ Επιστήμης με τίτλο sCYence Fair 2019, αποτελεί καινοτομία για τα δεδομένα της Κύπρου, καθώς, όπως είπε, "για πρώτη φορά ξεφεύγουμε από τους απλούς διαγωνισμούς και παρουσιάσεις των μικρών μας ερευνητών".

Μαθητές σχολείων από όλη την Κύπρο θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ τις δικές τους επιστημονικές έρευνες. Το κοινό θα ξεναγηθεί στα σύγχρονα επιστημονικά εργαστήρια του Ινστιτούτου Κύπρου και θα παρακολουθήσει πρωτότυπες εκδηλώσεις, εκθέσεις, παρουσιάσεις και ενημερωτικές διαλέξεις.

"Επιδίωξη μας είναι να αναβαθμίσουμε μέσα από αυτή τη διοργάνωση το επίπεδο προβολής των ερευνητών του μέλλοντος, δίνοντας την ευκαιρία σε σχολικές ομάδες να παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους δραστηριότητες στο ευρύ κοινό. Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλει το Ινστιτούτο Κύπρου να διευρύνει τη στήριξη του στην έρευνα, να τη διαδώσει στην ευρύτερη κοινωνία και να απευθυνθεί σε όλες τις ηλικίες", ανέφερε η κ. Ηφαίστου.

Σχολικές ομάδες μαθητών ηλικίας από 9 έως 18 χρόνων θα παρουσιάσουν πειράματα, κατασκευές και ευρήματα μελετών, από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνει από τον κόσμο των μελισσών μέχρι το διάστημα.

Η κ. Ηφαίστου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η χαρά της επιστήμης και η γνώση αφορά όλους, γι’ αυτό ενδυναμώνοντας το ενδιαφέρον των μικρών ερευνητών, τους δίνουμε ώθηση και τους ενθαρρύνουμε να ακολουθήσουν το δρόμο της εξερεύνησης της επιστήμης και της εξέλιξης.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στα σύγχρονα εργαστήρια του ΙΚυ και να ενημερωθεί για τα ερευνητικά του προγράμματα. Η είσοδος είναι ελεύθερη, από τις 10:00 π.μ. – 6:00 μ.μ. και για τις δύο μέρες 15-16 Μαρτίου.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιστήμης sCYence Fair 2019, περιλαμβάνει εκτός από τις παρουσιάσεις των σχολικών ομάδων (https://scyence.cyi.ac.cy/program), διαλέξεις ερευνητών του Ινστιτούτου Κύπρου και άλλων καταξιωμένων επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό (https://scyence.cyi.ac.cy/lectures).

Παρόλο που το Φεστιβάλ Επιστήμης διοργανώνεται για πρώτη φορά το ενδιαφέρον για συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα έντονο, είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Ηφαίστου.

Οι συμμετοχές σχολείων από όλες τις επαρχίες της Κύπρου ξεπερνούν τις 24. Μαθητές από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ, ενώ έχουν δημιουργηθεί πέραν των 36 σχολικών ομάδων, οι οποίες θα παρουσιάσουν τα επιστημονικά τους επιτεύγματα.

Οι πιο ευφάνταστες παρουσιάσεις και έρευνες θα αξιολογηθούν και θα βραβευθούν. Θα δοθούν τρία βραβεία, ένα για το Δημοτικό, ένα για το Γυμνάσιο και ένα για το Λύκειο.

Το Φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ενώ την εκδήλωση στηρίζει ο Δήμος Αγλαντζιάς.

Ολες οι πληροφορίες στο https://scyence.cyi.ac.cy/.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστήμης sCYence Fair 2019, το Ινστιτούτο Κύπρου θα φιλοξενήσει και το Συνέδριο του προγράμματος “SEMEP”. Το διεθνές πρόγραμμα “SEMEP” δημιουργήθηκε το 1993 με ελληνική πρωτοβουλία και συντονίζεται από την έδρα της UNESCO και την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Σε αυτό συμμετέχουν 15 χώρες. Το «SEMEP» προωθεί την επιστημονική μελέτη και έρευνα σε περιβαλλοντικά θέματα και ενσωματώνει τεχνολογικά, οικονομικά, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα καθώς επίσης και ζητήματα ειρήνης και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το πρόγραμμα SEMEP Κύπρου συνεργάζεται με την Ομάδα Έρευνας στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας (ReSciTEG) του τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου, μετέχοντας στα Ευρωπαϊκά προγράμματα «Ark of Inquiry», «PLATOΝ» και «NEXT LAB». Επίσης, συμμετέχει και στον διαγωνισμό «Μαθητές στην Έρευνα - ΜΕΡΑ» που προκηρύσσει και οργανώνει το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, μαθητές/τριες θα παρουσιάσουν τις δικές τους καινοτόμες επιστημονικές έρευνες που αφορούν στην : «Συνεργασία για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, μέσω της επιστήμης, για αειφόρο ανάπτυξη»., που διεξήγαγαν υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και ερευνητών, κατά τις σχολικές χρονιές 2017-2019.

Στο συνέδριο του SEMEP συμμετέχουν σχολεία από όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO (Cyprus National Commission for UNESCO). Περισσότερες πληροφορίες στο https://scyence.cyi.ac.cy/semep-conference.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:56

Τελευταιες Ειδησεις

07 Δεκεμβρίου
Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σήμερα στα Ιεροσόλυμα
07:06
Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στο λιμάνι της Λαττάκειας
06:32
CIA: Οι προθέσεις του Πούτιν για την Ουκρανία δεν είναι σαφείς
06:30
Ελεύθερος αφέθηκε ο 'Ελληνας αστυνομικός που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές
06:16
06 Δεκεμβρίου
Σύνολο 9,926 εμβολιασμοί έγιναν τη Δευτέρα
21:28
Covid-19: Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλο τον ιδιωτικό τομέα
21:15
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν με Μητσοτάκη- Υπογράμμισαν τη σημασία της αλληλεγγύης στην προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη
20:58
Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για Κύπρο και άλλες χώρες σε μεταπρογραμματική εποπτεία
20:50
Φον ντερ Λάιεν: Στόχος μας να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τα μέσα του 2022
20:30
Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στον Έβρο από τους Τούρκους – Κινητοποίηση Ελληνικής Αστυνομίας και υπουργείου Εξωτερικών
19:58
Ένας θάνατος και 706 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:52
Συμμετοχή του ΥΠΟΙΚ στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες-Παρουσίαση συμπερασμάτων 11ης Έκθεσης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης
19:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand