Παρεμβάσεις Κυπρίων βουλευτών στη Εuropol

Πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα, στο Βουκουρέστι, οι εργασίες της 4ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΟΚΕ) της Europol, στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της ρουμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη Συνάντηση, συμμετείχαν οι Κύπριοι βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου (επικεφαλής), Νίκος Κέττηρος, Πανίκος Λεωνίδου και Κωνσταντίνος Ευσταθίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, στα πλαίσια ενημέρωσης της ΜΟΚΕ για τις δραστηριότητες της Europol, αναφερόμενος σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία επισημαίνεται η απουσία δεικτών μέτρησης ή άλλων μέσων αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας της Europol στον τομέα απόσυρσης τρομοκρατικής προπαγάνδας από το διαδίκτυο, ο κ. Κέττηρος ρώτησε κατά πόσον η Ευρωπόλ προτίθεται να λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η παρέμβαση του κ. Κέττηρου εκμαίευσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπόσχεση της Εκτελεστικής Διευθύντριας της Ευρωπόλ για λήψη όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων.

Σε συζήτηση, εξάλλου, που αφορούσε τις δραστηριότητες του Διοικητικού Συμβουλίου της Europol, ο κ. Δημητρίου απηύθυνε ερώτηση στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με μέτρα τα οποία υιοθετεί η Ευρωπόλ για να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προκλήσεις που προκύπτουν από την ψηφιακή επανάσταση και κατά πόσον έχει εγκαθιδρυθεί για το σκοπό αυτό συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και την ακαδημαϊκή κοινότητα γενικότερα.

Επίσης, ο Κύπριος βουλευτής ζήτησε περαιτέρω πληροφορίες από τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για την Ένωση Ασφάλειας, Julian Κing, σχετικά με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά στην ενδεχόμενη ανάληψη εκ μέρους του Γραφείου του Ευρωπαίου Δημόσιου Κατηγόρου αρμοδιότητας για τη διερεύνηση εγκλημάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία και την επιφόρτιση της Ευρωπόλ με τη διερεύνησή τους, χωρίς να απαιτείται σχετικό αίτημα κρατών-μελών.

Ο κ. King παραδέχθηκε ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα οδηγήσει σε σημαντική επέκταση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Ευρωπόλ και του όλου θεσμικού συστήματος της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων, καθώς και της συνεργασίας με τα κράτη-μέλη.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο Επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας υπέδειξε, εξάλλου, την πιθανότητα η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως του blockchain, να συγκρούεται με πρόνοιες του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων και ιδίως του δικαιώματος διαγραφής προσωπικών δεδομένων.

Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε, τέλος, τις θέσεις της κυπριακής αντιπροσωπίας σχετικά με τη διαδικασία διορισμού του Αντιπροσώπου της ΜΟΚΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπόλ, καθώς και σε σχέση με διάφορες πτυχές της συμμετοχής του Αντιπροσώπου σε αυτό το όργανο.

Πηγή: KYΠΕ

EU4U 500px 200px

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:10

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιανουαρίου
Στέλλα Κυριακίδου: Έκτη θεραπεία κατά της COVID-19 το Paxlovid
21:24
Τατάρ: Η Τουρκία θα απαντήσει στην ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας
20:45
Κρούσματα: 2.536 μολύνσεις ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας
19:57
Δύο νεκροί από χιονοστιβάδα στην Τουρκία
19:47
Κλειστοί δρόμοι λόγω χιονόπτωσης στα ορεινά
19:45
Ανανέωση της θητείας της UNFICYP αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
18:58
Κορωνοϊός: Μείωση κρουσμάτων και νοσηλευομένων στη Βρετανία
18:34
Επίσημα Αποελίστας ο Σαρφό, χειραψία και φωτογραφία με Πετρίδη
18:22
Ανακοίνωσε 'Αλτμαν η ΑΕΚ
18:06
112 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα
17:50
Πουρσαϊτίδης ξανά στον ερυθρόλευκο πάγκο της Ν.Σαλαμίνας
17:29
Άσλεϊ Μπάρτι - Ντανιέλ Κόλινς στον τελικό του Αυστραλιανού ΟΠΕΝ
17:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand