Το πρώτο 100% ηλεκτροκίνητο φέρι μποτ στον κόσμο

Σήμερα ταξιδεύουμε με το Έλεν, το πιο ισχυρό, 100% ηλεκτροκίνητο φέρι μποτ στον κόσμο. Εδώ και λίγους μήνες, συνδέει δύο νησιά της Δανίας, χωρίς να παράγει κανένα θόρυβο ή καπνό, ανοίγοντας το δρόμο για έναν ριζικό μετασχηματισμό των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Το λιμάνι νηολόγησής του είναι στο δανικό νησί Έρε.

Εδώ φορτώνει επιβάτες και φορτίζει τις μπαταρίες του. Μόλις αποσυνδεθεί το πλοίο των 750 τόνων, που σάλπαρε για πρώτη φορά τον προηγούμενο Αύγουστο φεύγει για το διπλανό νησί. Κάνει αυτό το δρομολόγιο πέντε φορές την ημέρα. Είναι μέρος του ευρωπαϊκού πρότζεκτ e-ferry, που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. σε συνεργασία με τους κατοίκους των νησιών που θέλουν να πετύχουν ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα.

Το Έλεν δεν είναι το πρώτο ηλεκτρικό φέρι μποτ. Γιατί είναι ξεχωριστό; «Καταρχάς, είναι εντελώς ηλεκτρικό. Δεν λειτουργεί τίποτε με πετρέλαιο στο πλοίο. Και δεύτερον η απόσταση που καλύπτει είναι 22 ναυτικά μίλια. Είναι επτά φορές παραπάνω από την απόσταση που καλύπτουν τα άλλα ηλεκτροκίνητα πλοία. Όσο μεγαλύτερες αποστάσεις καλύπτουμε, τόσο πιο εύχρηστη γίνεται η συγκεκριμένη τεχνολογία. Στην Ευρώπη, το 80% των δρομολογίων φέρι μποτ γίνονται σε ακτίνα 22 ναυτικών μιλίων» εξηγεί η Τρίνε Χάινεμαν, συντονίστρια του πρότζεκτ e-ferry.

Οι ανεμογεννήτριες στο νησί παράγουν το 130% του ηλεκτρισμού που χρειάζεται το Έρε. Μέρος του πλεονάσματος πηγαίνει στο Έλεν. Τα συμβατικά φέρι μποτ είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στο νησί. Το Έλεν θα μειώσει κατά 2.000 τόνους τις εκπομπές CO2 κάθε χρόνο. Διαθέτει τέσσερις αθόρυβες μηχανές και 56 τόνους μπαταρίες ιόντων λιθίου, που μπορούν να παράξουν 4,3 MW. Δεν υπάρχει γεννήτρια πετρελαίου:

«Αποταμιεύουμε κάθε στιγμή μια ορισμένη ποσότητα ενέργειας σε κάθε χώρο με μπαταρίες. Εάν χάσουμε κάποιον από αυτούς τους χώρους ή πρέπει να τον κλείσουμε για κάποιον λόγο, υπάρχει πάντα αρκετή αποθηκευμένη ενέργεια σε έναν άλλο χώρο για να επιστρέψουμε στο λιμάνι ή να κάνουμε τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης αν συμβεί κάτι κατά τη διάρκεια του δρομολογίου» τονίζει η Χάινεμαν.

Στον επάνω όροφο υπάρχουν όλες τις παροχές ενός συμβατικού φέρι μποτ. Αλλά δεν υπάρχει κανένας θόρυβος, μυρωδιά ή καπνός. Το πλήρωμα εξοικειώθηκε πολύ γρήγορα με τη νέα αυτή τεχνολογία: «Οι ηλεκτρικοί κινητήρες είναι πιο ισχυροί, γιατί έχουμε πλήρη περιστροφική δύναμη από κάτω. Μπορείς να το οδηγήσεις σαν ένα ταχύπλοο» επισημαίνει ο Τόμας Λάρσεν, καπετάνιος του φέρι μποτ.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί, ταξιδέψαμε στις ελβετικές λίμνες. Εδώ βρίσκεται η εταιρία παροχής ενέργειας, που επιλέχθηκε για να τροφοδοτήσει το φέρι μποτ. Η εταιρία Leclanche κατασκευάζει μπαταρίες με αρκετές καινοτομίες ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πρότζεκτ, όσον αφορά στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Κεντρικό ρόλο παίζουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που ηλεκτροδοτούν τα πλοία:

«Περίπου το 12% των εκπομπών CO2 προέρχονται από τις θαλάσσιες συγκοινωνίες στην ευρωζώνη. Το 13% από τα αυτοκίνητα. Πρέπει να εστιάσουμε στον θαλάσσιο τομέα. Είναι ο ταχύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις εκπομπές CO2 στην Ευρώπη» αναφέρει ο Ανίλ Σριβαστάβα, διευθύνων σύμβουλος της Leclanche.

Και βρισκόμαστε μόλις στην αρχή. Η εταιρία έχει ήδη παραγγελίες για 25 ηλεκτροκίνητα πλοία, μερικά μεγαλύτερα από το Έλεν: _«Στην Ευρώπη, έχουμε την πρωτοκαθεδρία στην ηλεκτροδότηση θαλάσσιων σκαφών σε όλο τον κόσμο. Το πρότζεκτ E-ferry θα μας προσφέρει σημαντικά δεδομένα για τη λειτουργία, την ασφάλεια και θα μας βοηθήσει να θέσουμε τα πρότυπα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

 

Πηγή:gr.euronews.com

Τελευταιες Ειδησεις

24 Φεβρουαρίου
Πάφος:Εξερράγη φιάλη αερίου σε κατάστημα-Ακρωτηριάστηκε το χέρι 21χρονου
21:20
Nέο παραλήρημα Ερντογάν για Α. Μεσόγειο και Αγία Σοφία-Αποκάλεσε το Αιγαίο θάλασσα των νησιών
20:51
Την Παρασκευή στην Τουρκία ο Σανέρ για το οικονομικό «πρωτόκολλο», συνάντηση με Οκτάι είχαν τ/κ οργανώσεις
20:34
Περισσότεροι από 20 εκατ. Γερμανοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, αν προσβληθούν από τον κορονοϊό
20:20
Ένα θάνατο και 143 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:10
Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί
19:38
Mε ταχύτητα 184 χιλιομέτρων οδηγούσε νεαρός στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας
19:16
Σουηδία: Πρόταση να κλείνουν τα εστιατόρια στις 20.30 και να μειωθεί ο αριθμός των πελατών στα καταστήματα
18:54
«Σταθερή ροή» κρατήσεων προς Κύπρο αναμένουν οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες
18:40
Φον ντερ Λάιεν: Αισιόδοξη για εμβολιασμό του 70% των Ευρωπαίων μέχρι τέλος καλοκαιριού
18:23
Ελλάδα: 1913 νέα κρούσματα- 28 νέοι θάνατοι- 357 διασωληνωμένοι
17:56
Eν αναμονή των αυριανών αποφάσεων για χαλαρώσεις, σε δύο φάσεις η επιστροφή μαθητών, παραμένουν sms και απαγόρευση κυκλοφορίας
17:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand