20 χρόνια Ευρώ: Απόδειξη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι επίσημοι εορτασμοί των πρώτων 20 ετών από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος τη ΕΕ, του Ευρώ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι το Ευρώ είναι η πιο απτή εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης την οποία συναντούν οι πολίτες μας σε καθημερινή βάση ενώ είπε ότι ηγέτες, κοινοβούλια και πολίτες έχουν "δικαίως αναγνωρίσει ότι η εξασφάλιση οικονομικής ευημερίας και σταθερότητας μακροπρόθεσμα είναι μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζει καλύτερα συλλογικά - είμαστε ισχυρότεροι μαζί".

"Με την Ενιαία Αγορά, έχουμε έναν ισχυρό κινητήρα βιώσιμης ανάπτυξης για να στηρίξουμε το βιοτικό μας επίπεδο και το ευρώ διαφύλαξε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς", επεσήμανε. "Σήμερα, οι οικονομίες μας ενσωματώνονται σε ένα σημείο που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς όταν σχεδιάστηκε το ευρώ και οι εξαγωγές εντός της ΕΕ αυξήθηκαν από 13% του ΑΕγχΠ της ΕΕ το 1992 σε 20% σήμερα", υπενθύμισε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ.

"Το ευρώ έχει παράγει δύο δεκαετίες σταθερότητας τιμών" και "οι σταθερές τιμές έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην αξία των αποταμιεύσεών τους, η οποία αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις ευημερίας, ενώ με βάση αυτή την εμπιστοσύνη, οι επιχειρήσεις επενδύουν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας", επεσήμανε ο Μ.Ντράγκι.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι "σήμερα οι περισσότερες προκλήσεις είναι παγκόσμιες και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί".

"Είναι αυτή η συνύπαρξη που μεγεθύνει την ικανότητα των μεμονωμένων χωρών να διατηρούν την κυριαρχία επί των σχετικών θεμάτων, την κυριαρχία που διαφορετικά θα χάνονταν σε αυτόν τον παγκόσμιο κόσμο", προειδοποίησε ο Μ.Ντράγκι. "Ακριβώς με αυτή την έννοια το ενιαίο νόμισμα έχει δώσει σε όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ την κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής τους, σε σύγκριση με τις προϋπάρχουσες νομισματικές ρυθμίσεις", εξήγησε.

"Είναι από κοινού ότι έχουμε μια φωνή στη ρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. μια φωνή, η οποία ήταν θεμελιώδης για την αναμόρφωση του παγκόσμιου δημοσιονομικού κανονισμού μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση", σημείωσε.

Ωστόσο, προειδοποίησε εκ νέου ότι "σε ορισμένες χώρες, δεν έχουν δρέψει πλήρως όλα τα οφέλη του ευρώ" κάτι που εν μέρει, αυτό οφείλεται "στο γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο είναι απαραίτητες και θα ήταν έτσι κάτω από οποιοδήποτε νομισματικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη" και εν μέρει, "επειδή η Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) παραμένει ελλιπής".

"Από την κρίση επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος, αλλά χρειάζεται ακόμη να γίνουν περισσότερα", δήλωσε και σημείωσε ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από ένα μέλλον στο οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να καταστήσουμε την ΟΝΕ μας ακόμη πιο ισχυρή μηχανή ευημερίας για όλα τα κράτη μέλη της".

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην καθοδήγηση και το σχεδιασμό του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος", είπε. "Στο παρελθόν, μαζί με τους ηγέτες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε τις θεμελιώδεις αποφάσεις για τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, και μετά το ευρώ", υπενθύμισε.

"Σήμερα όλοι αποκομίζουμε τα οφέλη της δέσμευσής μας και θέλουμε οι μελλοντικές γενιές των Ευρωπαίων να επωφεληθούν εξίσου", κατέληξε.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:07

Τελευταιες Ειδησεις

14 Μαΐου
ΟΗΕ: Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας
21:58
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400
21:49
Στους 10 ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη
21:38
Τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας
21:20
Τέσσερεις νεκροί, 171 τα νέα κρούσματα την Παρασκευή
21:16
Δεύτερη ευκαιρία για υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στα Ειδικά Σχέδια του Υπ. Εργασίας
21:00
Μπ. Τζόνσον: Μείωση του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων εμβολίου Covid λόγω της ινδικής παραλλαγής
20:45
ΥΠΕΣ: Δεκάδες αιτήσεις για τα στεγαστικά σχέδια στα ορεινά, ίσως χρειαστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:25
Νετανιάχου: Οι επιχειρήσεις στη Γάζα δεν θα τερματιστούν σύντομα
20:15
Γερμανία: Λοιμωξιολόγος προειδοποιεί για ενδεχόμενο τέταρτο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο
20:00
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικοί (Βίντεο)
19:45
Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ
19:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand