Αίτημα από την Επ. Περιβάλλοντος προς το ΥΠΟΙΚ για δημιουργία Πράσινου Ταμείου

Τη δημιουργία Πράσινου Ταμείου στο ΥΠΟΙΚ ζήτησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, όπου θα πηγαίνουν τα χρήματα από την πώληση πλαστικών σακούλων για εκδηλώσεις και δράσεις που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αδάμος Αδάμου εξήγησε ότι θα χρειαστεί τροπολογία του άρθρου 6(1) για τη δημιουργία του Πράσινου Ταμείου και σήμερα ζήτησαν από τον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ να μεταφέρει το αίτημα στον Υπουργό και αναλόγως της απάντησης θα συναντηθούν με τον ίδιο τον Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Αδάμου είπε ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» όσον αφορά το πού πάνε τα χρήματα από τις εισπράξεις της πώλησης των πλαστικών σακούλων, με την υφιστάμενη νομοθεσία να προνοεί όπως το 50% χρησιμοποιείται για την επαναχορήγηση δωρεάν σακούλων και το άλλο 50% για περιβαλλοντικές εκδηλώσεις.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, είπε ο κ. Αδάμου, κάνει φιλότιμες προσπάθειες για τον έλεγχο που όμως δεν είναι αρκετές καθώς, όπως ανέφερε, υπάρχουν τα μικρά παντοπωλεία, οι φούρνοι, τα περίπτερα και άλλοι χώροι όπου διατίθενται πλαστικές σακούλες. Έκανε λόγο για λίγες περιπτώσεις αισχροκέρδειας και την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος είπε ότι πρόκειται για μεταβατικό στάδιο, στόχος είναι η πλήρης απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσει στην απαγόρευση χρήσης άλλων 10 πλαστικών ειδών.

Τα αποτελέσματα από το μέτρο της χρέωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας, ανέφερε ο Αδάμους Αδάμου είναι όντως εντυπωσιακά σημειώνοντας ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει στην Επιτροπή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου μόλις αυτό ολοκληρωθεί.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Σταύρου είπε ότι η μείωση στη χρήση των πλαστικών σακούλων στις υπεραγορές έχει φτάσει το 80% και ενώ χρησιμοποιούνταν περίπου 1.300.000 σακούλες το μήνα, μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας τους τελευταίους δύο μήνες, χρησιμοποιούνται τώρα γύρω στις 180.000 το μήνα. «Αυτό είναι ενθαρρυντικό και πολύ καλό αποτέλεσμα αφού είδαμε την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το μέτρο που έχει στόχο την πλήρη απαγόρευση».

Η κ. Σταύρου πρόσθεσε ότι παρόλο που έγιναν κάποιες δράσεις και μέτρα εκ μέρους υπεραγορών και συνδέσμων διαφαίνεται έντονα η ανάγκη για δημιουργία ενός φορέα ή ταμείου όπου θα πηγαίνουν οι εισπράξεις των χρημάτων από την πώληση των πλαστικών σακούλων προς αποφυγή οποιασδήποτε αισχροκέρδειας εις βάρος των πολιτών.

Η νομοθεσία είναι επιτυχής εκ του αποτελέσματος, δήλωσε ο Βουλευτής των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, παρατηρώντας ότι τα χρήματα από τις εισπράξεις πώλησης των πλαστικών σακούλων μεταφοράς μένουν σε αυτόν που τις πωλεί. Αλλά υπάρχουν και άλλες ανάγκες γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα Πράσινο Ταμείο και μια επιτροπή να το διαχειρίζεται και σε αυτό θα καταλήγουν τα χρήματα από τις εισπράξεις και άλλα ποσά που απορρέουν από την εφαρμογή άλλων νομοθεσιών, σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε ότι υπάρχει σύγχυση όσον αφορά την αναφορά στη συγκεκριμένη νομοθεσία σε «συλλογικό σύστημα» στο άρθρο 6 (1) και θα πρέπει να λυθεί σύντομα, αλλά και να γίνονται περισσότερες δράσεις που προνοούνται με τα χρήματα από τις εισπράξεις των πλαστικών σακούλων μεταφοράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:44

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Βέλγιο: Δύο κρυολογημένοι ιπποπόταμοι βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
21:37
Κυριακίδου: Χρειαζόμαστε περισσότερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου των γυναικών
21:22
ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του τουρκικού ΥΠΕΞ για την αδειοδότηση του τεμαχίου 5
20:54
Δεύτερη ημέρα με πάνω από 50 χιλιάδες κρούσματα Covid στο Ην. Βασίλειο - Αυξάνονται τα κρούσματα της Όμικρον
20:36
Ένας θάνατος και 594 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:22
Ξεπέρασαν το €1 δις τα έσοδα από τον τουρισμό το ενιάμηνο
20:13
Στη δημοσιότητα το διάταγμα του Υπουργού Υγείας για τα νέα μέτρα
19:59
Ο Μπάιντεν κρυολόγησε αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι καλά
19:36
Βέλγιο: Δεν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19
19:17
Συνέχισε την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
18:46
Ελλάδα: Η τρίτη δόση θα δίνεται 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις
18:28
Σε απευθείας μετάδοση από το ΡΙΚ η αποχαιρετιστήρια τελετή του Πάπα Φραγκίσκου
18:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand