Κομισιόν: Δημοσιονομικοί κίνδυνοι ελέω Συνεργατισμού

Σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών κινδύνων λόγω της κρατικής παρέμβασης και της έκδοσης κυβερνητικών ομολόγων για τη μεταφορά του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα, διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που συστήνει τη συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των καθοδικών κινδύνων.

«Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί και έχουν αυξηθεί σημαντικά», σημειώνει η Κομισιόν στην έκθεση για τον μεταμνημονιακό έλεγχο.
Προσθέτει πως η πρόβλεψη για την Κύπρο υπόκειται σε αβεβαιότητες, κυρίως σε σχέση με τις εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, περιλαμβανομένου και του δημοσιονομικού αντίκτυπου της συναλλαγής που σχετίζεται με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ)» και επαναλαμβάνει πως το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων κινδύνων παραμένει ένας δυνητικός κίνδυνος για την Κύπρο.
Η Κομισιόν σημειώνει την αξιοσημείωτη δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου, η οποία το 2017 ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κυρίως λόγω ενισχυμένων φορολογικών εσόδων.
Επισημαίνοντας πως μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης για στήριξη της μεταφοράς της καλής ΣΚΤ στην Ελληνική και την έκδοση ομολόγων, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 105,7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, η Κομισιόν λόγω του μοναδικού χαρακτήρα της συναλλαγής και την εκτιμώμενη συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς και της ευνοϊκής δυναμικής του δημοσίου χρέους λόγω ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα ακολουθήσει σταθερή πτωτική πορεία.
«Παρόλα αυτά, η συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει αναγκαία, ιδιαίτερα ενόψει των αυξημένων καθοδικών κινδύνων».
Υπογραμμίζει πως είναι κρίσιμο τα προσωρινά έσοδα να μην δώσουν χώρο σε μόνιμες αυξήσεις δαπανών και να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Καθοδική η πορεία του χρέους αλλά…
Στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Κομισιόν σημειώνει μεν πως η πορεία είναι καθοδική, αλλά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα «υπάρχουν αβεβαιότητες γύρω από την πώληση της ΣΚΤ και πιθανή αρνητική επίδραση στα επιτόκια και την ανάπτυξη του ΑΕΠ».
Το βασικό σενάριο προβλέπει την υποχώρηση του δημοσίου χρέους κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2019 και συνέχιση της πτωτικής πορείας για όλο τον ορίζοντα των προβλέψεων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 09:58

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Ουκρανία-δημοψήφισμα: Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία
21:58
O Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για σειρά επαφών
21:52
Την προσήλωση στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των ΗΕ επανέλαβε εκπρόσωπος του Βρετανικού ΥΠΕΞ
21:05
Δένδιας: θα αποτύχουν οι πολιτικές όσων χωρών επιδιώκουν να επανασχεδιάσουν τον συνοριακό χάρτη
20:11
Ένα μήνα φυλάκιση επέβαλε στον Ανδρέα Σουτζιή το στρατιωτικό δικαστήριο στα κατεχόμενα
19:00
Τρεις αγωγοί του Nord Stream υπέστησαν μεγάλες ζημιές
18:48
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία του Ιράν στην Κύπρο
18:22
Ελεγκτική Υπηρεσία: Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο της εταιρείας ήταν παράνομο και το τερματίζει
17:52
Μέτωπο με την Γερμανία άνοιξε σήμερα το Τουρκικό ΥΠΕΞ
17:28
Πράσινη οικονομική ανάπτυξη υποσχέθηκε ο Στάρμερ των Εργατικών - Κατηγόρησε τους Τόρις για διχασμό και ανικανότητα
17:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού (27/09/22)
16:38
Τα Υπ.Οικονομικών και Μεταφορών τερματίζουν τις διαπραγματεύσεις με Hermes
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand