Το έργο «DIVERSIFOOD» εξήρε ο Υπουργός Γεωργίας

Το έργο «DIVERSIFOOD», που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία Ορίζοντας 2020, και συντονίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Γαλλίας, όπου συμμετέχουν 21 σημαντικοί ερευνητικοί φορείς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, μέσω του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, εξήρε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.



Σε χαιρετισμό του στην επιστημονική ημερίδα «Καλλιεργώντας τη βιοποικιλότητα στη μεσογειακή γεωργία: δυναμικά συστήματα σπόρων και εθνική διαχείριση της βιοποικιλότητας των καλλιεργειών», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «DIVERSIFOOD», ο Υπουργός είπε ότι το DIVERSIFOOD αποτελεί υπόδειγμα συνεργασίας μεταξύ πολλών φορέων στην αγροδιατροφική αλυσίδα.

Βασικός στόχος του, όπως φαίνεται και από το χαρακτηριστικό του ακρωνύμιο, σημείωσε, είναι η επανένταξη της βιοποικιλότητας στα γεωργικά συστήματα καλλιέργειας, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η ανθεκτικότητα και ιδιαίτερα η ποιότητα των προϊόντων. Η δικτύωση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για ενίσχυση της ποιότητας των τοπικών συστημάτων παραγωγής τροφής, ανέφερε, είναι ένας επίσης σημαντικός στόχος του Προγράμματος.

Ο κ. Καδής είπε πως για την επίτευξη του κεντρικού στόχου, το έργο επικεντρώνεται σε τρία βασικά επίπεδα: πρώτον, στη βελτίωση των φυτών, μέσα από την ένταξη της γενετικής ποικιλομορφίας στις νέες ποικιλίες, δεύτερον, στην καλλιέργεια μέσα στα χωράφια, και τρίτον, στην αξιοποίηση και ανάδειξη τελικών ποιοτικών προϊόντων, με υψηλή διατροφική αξία.

Για την επίτευξη των επί μέρους στόχων του έργου, πρόσθεσε, ακολουθείται μια σειρά καινοτόμων ερευνητικών δραστηριοτήτων, όπως «συμμετοχική βελτίωση» στο χωράφι, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους γεωργούς, και ανάπτυξη νέων, πολύ αποτελεσματικών μεθόδων επιτόπιας διατήρησης και περαιτέρω βελτίωσης των παραδοσιακών ποικιλιών.

Στο DIVERSIFOOD, ανέφερε, εμπλέκονται φορείς από διάφορα επίπεδα της κοινωνίας των πολιτών, ώστε τα αποτελέσματα του προγράμματος να είναι άμεσα προσβάσιμα και αξιοποιήσιμα. Παράλληλα, λαμβάνονται παρατηρήσεις και ανταλλάσσονται βασικές πληροφορίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόκειται για τη γνωστή προσέγγιση «multi-actor», στην οποία δίνεται μεγάλη έμφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραδείγματα φορέων που συμμετέχουν στο έργο είναι ο μεγάλος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Κιβωτός του Νώε» της Αυστρίας, ο οποίος αριθμεί περίπου 17 χιλιάδες μέλη από την Κεντρική Ευρώπη, και άλλοι παρόμοιοι οργανισμοί ή οργανώσεις σε Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Ουγγαρία, καθώς και οι «Σποροφύλακες Κύπρου», που συμμετέχουν και στη διοργάνωση της ημερίδας αυτής.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι την περασμένη εβδομάδα, η εκπομπή FUTURIS του γνωστού πανευρωπαϊκού καναλιού EuroNews, επισκέφθηκε την Κύπρο και έκανε ένα τιμητικό αφιέρωμα στην κυπριακή συμμετοχή του DIVERSIFOOD, με βιντεοσκοπήσεις των πειραματικών αγρών και των εργαστηρίων του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, όπου διεξάγονται τα σχετικά πειράματα. Το κανάλι, πήρε επίσης συνεντεύξεις από τους ερευνητές του Ινστιτούτου. Το αφιέρωμα αυτό θα μεταδοθεί ταυτόχρονα σε πολλές χώρες και θα μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:09

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.