Λακκοτρύπης: Σε διαιτησία Κύπρος – Ισραήλ αν δεν βρουν διευθέτηση οι εταιρείες

Κύπρος και Ισραήλ συμφώνησαν πρόσφατα ότι θα προχωρήσουν στην επιλογή της επιδιαιτησίας, αν δεν βρεθεί μια διευθέτηση μεταξύ των εταιρειών που διεκδικούν δικαιώματα από το κοίτασμα «Αφροδίτη», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ισραηλινή εταιρεία στην οποία έχει παραχωρηθεί το γειτονικό προς την «Αφροδίτη», ισραηλινό τεμάχιο «Ισάι», θεωρεί ότι η εκμετάλλευση της «Αφροδίτης» θα οδηγήσει σε εξόρυξη ποσοτήτων αερίου που ανήκουν και στο Ισραήλ. Η θέση του ισραηλινού Υπουργείου είναι ότι η ανάπτυξη του κοιτάσματος καθιστά αναγκαία τη συμφωνία μεταξύ των μερών για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των δύο χωρών.

«‘Εχουμε συμφωνήσει πρόσφατα ότι θα ζητήσουμε από τις εταιρείες, πρώτα να προσπαθήσουν να βρουν μια διευθέτηση μεταξύ τους ως προς τις ποσότητες που ενδέχεται να εκτείνονται στην περιοχή του Ισραήλ και αν αυτό δεν γίνει δυνατό, αν δεν βρεθεί δηλαδή μια διευθέτηση μεταξύ των εταιρειών, τότε θα δούμε την επιλογή να πάμε σε επιδιαιτησία», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας.
Διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει αρχίσει η διαβούλευση μεταξύ των εταιρειών και ότι η διαδικασία προνοεί διαιτησία σε περίπτωση που οι εταιρείες μεταξύ τους, εκατέρωθεν της γραμμής οριοθέτησης, δεν μπορέσουν να βρουν μια διευθέτηση.
Ανέφερε ακόμα ότι σε πολιτικό επίπεδο γίνεται προσπάθεια εδώ και αρκετό καιρό, και ότι πρόκειται για μια από τις πιο σοβαρές διαφορές που υπάρχουν με την ισραηλινή πλευρά. Είπε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά σχέση με την επερχόμενη επίσκεψή του στην Αίγυπτο και ούτε με την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη», η οποία προχωρεί απρόσκοπτα.
Ερωτηθείς κατά πόσο το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην τριμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα και ότι σε διμερές επίπεδο πάντοτε συζητείται σε καλό πνεύμα με τον ομόλογό του Υπουργό του Ισραήλ, είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν.
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, εδώ και αρκετό καιρό γίνεται μια διαβούλευση για μια συμφωνία πλαίσιο που αφορά τόσο τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης γενικότερα και ειδικότερα όσον αφορά το «Αφροδίτη» και αν αυτό εκτείνεται στην περιοχή της δικαιοδοσίας του Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι μια από τις σοβαρές διαφωνίες είναι και οι ποσότητες που ενδέχεται να εκτείνονται στην ισραηλινή πλευρά.
Υπενθύμισε πως όταν έγινε η γεώτρηση στο «Ισάι» από πλευράς του Ισραήλ, είχε βγάλει ανακοίνωση η εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Τελ - Αβίβ η οποία μιλούσε για αμελητέες ποσότητες.
Ανέφερε παράλληλα ότι οι δύο χώρες συζητούν σε καλό πνεύμα και προσπαθούν να βρουν λύσεις.
Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ισχυρά επιχειρήματα για να προωθήσει τη θέση της ακόμη κι αν φθάσει σε επιδιαιτησία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε «για να εμμένουμε στις θέσεις μας δεν είναι κάτι που κάνουμε αυθαίρετα, βεβαίως και υπάρχουν και τα επιστημονικά τεκμήρια για να στηρίξουμε αυτό που ισχυριζόμαστε».
Αναφερόμενος στη διαδικασία της επιδιαιτησίας, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι είναι διαδικασία η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχουν διαφορές, ενώ πρόσθεσε ότι αυτός ο ενδεχόμενος τρόπος επίλυσης δεικνύει και τις καλές σχέσεις των δύο αυτών χωρών.
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας, που συνόδευε τον Υπουργό, διευκρίνισε ότι πρόκειται για προσφυγή σε ειδικό επί τεχνικών θεμάτων (Expert determination) και όχι σε δικαστήριο.

Εντός Ιουνίου - Ιουλίου η απάντηση της Κομισιόν για τον αγωγό με την Αίγυπτο

Εντός Ιουνίου - Ιουλίου αναμένεται να έχει η κυπριακή πλευρά την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διακρατική συμφωνία για δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, ο οποίος μεταβαίνει την Κυριακή στη χώρα για να συζητήσει εκ νέου το θέμα.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη λάβει τα σχόλια από την Επιτροπή τα οποία έχουμε επεξεργαστεί με τη Νομική Υπηρεσία και τους νομικούς τους συμβούλους. Από εκεί και πέρα μένει να ειδοποιήσουμε την αιγυπτιακή πλευρά και αφού συμφωνηθούν τότε θα έχουμε απάντηση θεωρώ από την Κομισιόν, με βάση και τα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία οφείλουν να μας απαντήσουν, εντός Ιουνίου – Ιουλίου, οπότε θα μπορέσει να προχωρήσει και αυτή η πολύ σημαντική διακρατική συμφωνία», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο οι παρατηρήσεις της Κομισιόν ανατρέπουν οποιοσδήποτε σχεδιασμούς, απάντησε αρνητικά.
«Είναι μια διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε βάσεις ευρωπαϊκών οδηγιών και είναι περισσότερο συμβουλευτικού χαρακτήρα, τουλάχιστον όπως τα βλέπουμε. Οπότε δεν θεωρώ ότι θα προκαλέσει οποιοδήποτε τροχοπέδη στη συνέχιση γιατί και οι δύο χώρες, Κύπρος και Αίγυπτος επιδιώκουμε να την υπογράψουμε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τις απειλές ότι η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει σε γεώτρηση δίπλα στην ΕΝΙ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι την Κυριακή πηγαίνει στην Αίγυπτο για να συζητήσει τη διακρατική συμφωνία από τη μια και την πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις για το κοίτασμα «Αφροδίτη», προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου.
«Από εκεί και πέρα εμείς συνεχίζουμε να υλοποιούμε αυτό που έχουμε προγραμματίσει. Και έχετε δει και στο παρελθόν και απειλές και ρητορική η οποία δεν υποβοηθάει καθόλου στην προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι υπόλοιπες χώρες, συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, «ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, το θέμα είναι τί κάνουμε στην πράξη. Κι εμείς όπως βλέπετε προχωρούμε με τους σχεδιασμούς μας, δεν ανακοινώνουμε όλα όσα γίνονται και σοφά θεωρώ, μέχρι την υλοποίησή τους». Πρόσθεσε ότι ακόμα και το θέμα με το Ισραήλ έχει συμφωνηθεί εδώ και αρκετές μέρες και δεν δημοσιοποιήθηκε από κυπριακής πλευράς οτιδήποτε.
Ερωτηθείς για το πόσο κοντά βρίσκεται η Κύπρος στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, περιορίστηκε να πει «είμαστε σε προχωρημένο στάδιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:01

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιουνίου
Να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα γα δημόσια λογοδοσία και πλήρη διαφάνεια, είπε ο Κωστής Ευσταθίου
10:34
Homo Nesher Ramla: Ο πιθανός πρόγονος των Ευρωπαίων Νεάντερταλ στο Ισραήλ (VID)
10:32
Πυρηνική συμφωνία: Αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
10:17
Επιστρέφουν στον Λίβανο οι μετανάστες που εντοπίστηκαν την Πέμπτη ανατολικά του Κάβο Γκρέκο
09:50
Γίνεται συζήτηση για εμβολιασμό κατά της Covid-19 παιδιών άνω των 12 ετών, λέει η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου
09:47
Σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test
09:37
Κ. Τσιούτης: Η Κύπρος βρίσκεται στην αρχή μιας νέας έξαρσης την οποία πρέπει να προλάβουμε
09:35
Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Τρεις νεκροί και 99 αγνοούμενοι
09:33
"Σφραγίζει" σήμερα η συμφωνία δανείου 200 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαική Τράπεζα
09:20
Τις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας και τις περιφερειακές εξελίξεις συζήτησαν Ερντογάν και Πούτιν
09:07
Κίνα: 18 νεκροί, οι περισσότεροι ανήλικοι, σε πυρκαγιά σε κέντρο πολεμικών τεχνών
08:42
Συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει ο ΠτΔ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
07:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand