Bραβείο Ζαχάρωφ 2018: Απονομή στον Όλεγκ Σέντσοφ

Το βραβείο παρέλαβαν η ξαδέρφη και ο δικηγόρος του Σέντσοφ, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στις ρωσικές φυλακές, στη Σιβηρία, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 20 ετών με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικές πράξεις κατά της ρωσικής de facto κυριαρχίας στην Κριμαία.

«Ο Όλεγκ Σέντσοφ, τιμήθηκε για την ειρηνική του διαμαρτυρία κατά της παράνομης κατοχής της Κριμαίας. Επίσης, για το θάρρος του, την αποφασιστικότητά του και τη μάχη που δίνει για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτές είναι οι αξίες στις οποίες στηρίζεται η Ένωσή μας, ακόμα περισσότερο μετά την χθεσινή τρομερή επίθεση, αξίες που καλλιεργεί, υποστηρίζει και προωθεί», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Η απεργία πείνας του Σέντσοφ και η θαρραλέα δημόσια στάση του τον κάνανε σύμβολο της μάχης για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στη Ρωσία και σε ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε. Ο Ταγιάνι τόνισε ότι το Βραβείο έρχεται σε μια περίοδο μεγάλων εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη στήριξη του για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Επίσης, ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Σέντσοφ και όλων των Ουκρανών που κρατούνται παράνομα στη Ρωσία και στην Κριμαία, καθώς και άλλων κατόχων του Βραβείου που βρίσκονται στη φυλακή: «Το Ζαχάρωφ δεν είναι απλά ένα βραβείο. Είναι δέσμευση», τόνισε.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο εκ μέρους του ξαδέρφου της, η Ναταλια Καπλάν, περιέγραψε με πολύ παραστατικό τρόπο τη νεαρή ηλικία του Σέντσοφ, τη δράση του κατά την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας αλλά και τα βασανιστήρια και τον ξυλοδαρμό που υπέστη όταν συνελήφθη και κατηγορήθηκε για πράξεις που ουδέποτε διέπραξε. «Ο Όλεγκ είναι ένας άνθρωπος που δεν τα παρατάει, δεν κάθεται ήσυχος στη γωνιά του. Είναι μαχητής από τη φύση του», είπε.

Μιλώντας για την απεργία πείνας που πραγματοποίησε ο ξάδερφός της για όλους τους Ουκρανούς πολιτικούς κρατούμενους, είπε ότι «στη διάρκεια της απεργίας πείνας του Όλεγκ, που διήρκησε 145 μέρες, κανένας πολιτικός κρατούμενος δεν απελευθερώθηκε, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ηττήθηκε. Χάρις σε αυτόν, όλος ο κόσμος μίλησε για τις πιέσεις που δέχονται από τη Ρωσία».

Κλείνοντας την ομιλία της διάβασε το μήνυμα που έγραψε ο ίδιος ο Όλεγκ: «Δεν μπορώ να βρίσκομαι στην τελετή αλλά μπορείτε να ακούσετε να λόγια μου. Ακόμα και αν κάποιος άλλος τις διαβάζει, οι λέξεις είναι το βασικό εργαλείο ενός ανθρώπου και πολύ συχνά το μόνο του εργαλείο, ειδικά όταν του έχουν στερήσει όλα τα υπόλοιπα».

Ο πρόεδρος Ταγιάνι, καλωσόρισε στο Κοινοβούλιο τους γονείς του υποψήφιου για το Βραβείο Νασερ Ζεφζαφί και τις επίσης υποψήφιες ΜΚΟ, που σώζουν ζωές στη Μεσόγειο.

Για την 30η επέτειο του Βραβείου, είπε ότι σκοπός του είναι η «στήριξη ανθρώπων και οργανισμών από όλο τον κόσμο που είναι απόλυτα προσηλωμένοι στη μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη, συχνά μάλιστα λαμβάνοντας προσωπικό ρίσκο».

«Πέντε νικητές του Βραβείου έχουν λάβει στη συνέχεια και Νόμπελ Ειρήνης», πρόσθεσε.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Ραιφ Μπανταουι.

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο Ζαχάρωφ προτείνονται από πολιτικές ομάδες ή ομάδες τουλάχιστον 40 ευρωβουλευτών. Οι επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης στη συνέχεια ψηφίζουν για τους τρεις επιλαχόντες και, σε μεταγενέστερο στάδιο, η Διάσκεψη των Προέδρων επιλέγει το πρόσωπο που θα τιμηθεί.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:54

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Εξήντα-επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες.Δεν κατεγράφη θάνατος
06:30
Ανοικτή για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού
06:27
Στην Αθήνα σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
06:23
Συνέρχεται στις δέκα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής
06:17
Σήμερα οι ανακοινώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό λίφτιγκ
06:11
Στις 9:30 η συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη-Λουτ
06:06
21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand