Brexit: Τι σημαίνει η πρόταση μομφής κατά της Μέι και τι μπορεί να συμβεί

 

Bουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενεργοποίησαν τη διαδικασία για να ψηφίσουν αργότερα σήμερα επί της πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της για το σχεδιασμένο διαζύγιο της χώρας με την ΕΕ.Ακολουθεί επεξήγηση της διαδικασίας που προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση με βάση τον κανονισμό του κόμματος:


Πώς προέκυψε η ενεργοποίηση της διαδικασίας;

Η διαδικασία προέκυψε καθώς το 15% των συντηρητικών βουλευτών έγραψαν επιστολές ζητώντας τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί μιας πρότασης μομφής εναντίον της ηγεσίας της Μέι και τις έστειλαν στον πρόεδρο της αποκαλούμενης "Επιτροπής 1922", που εκπροσωπεί τους βουλευτές εκείνους οι οποίοι δεν έχουν κυβερνητικά αξιώματα. Οι Τόρις έχουν 315 βουλευτές, επομένως απαιτούνταν 48 τέτοιες επιστολές ώστε να κινηθεί η διαδικασία.

Πότε θα πραγματοποιηθεί;

Ο Γκρέιαμ Μπρέιντι, ο πρόεδρος αυτής της επιτροπής, ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί απόψε μεταξύ 20:00 και 22:00 (ώρα Ελλάδος) στην Αίθουσα Επιτροπών 14 της Βουλής των Κοινοτήτων. Αμέσως μετά θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων και το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε περίπου στις 23:00 ώρα Ελλάδος.

Τί συμβαίνει στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής;

Όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές μπορούν να ψηφίσουν. Η Μέι θα χρειαστεί μια απλή πλειοψηφία επί του συνόλου των ψήφων προκειμένου να κερδίσει. Αν όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές ψηφίσουν, αυτό σημαίνει 158 ψήφοι.

Αν κερδίσει η Μέι θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και επί 12 μήνες δεν θα επιτρέπεται να αμφισβητηθεί η ηγεσία της. Αν χάσει, θα πρέπει να παραιτηθεί και θα της απαγορευτεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος που θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός αναρτών Τόρις, πιθανόν να καταστήσει μη βιώσιμη την ηγεσία της.

Τi θα συμβεί αν χάσει η Μέι;

Θα υπάρξει διαδικασία ανάδειξης του/της διαδόχου της. Ο/η διάδοχός της θα γίνει πρωθυπουργός αλλά οι βουλευτικές εκλογές δεν θα ακολουθήσουν άμεσα.

Αν προκύψουν πολλοί υποψήφιοι, θα διενεργηθεί μυστική ψηφοφορία ανάμεσα στους συντηρητικούς βουλευτές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ο υποψήφιος εκείνος που θα συγκεντρώσει τις λιγότερες ψήφους τίθεται εκτός κούρσας και οι βουλευτές ψηφίζουν εκ νέου.

Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται, κάθε Τρίτη και Πέμπτη, μέχρι να παραμείνουν μόνο δύο υποψήφιοι.

Οι δύο αυτοί υποψήφιοι κρίνονται τότε από όλα τα μέλη του κόμματος. Οι συμμετέχοντες χρειάζεται να είναι εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και από επικεφαλής του κόμματος, μετά το δημοψήφισμα για την ΕΕ το 2016, εμφανίστηκαν πέντε υποψήφιοι διάδοχοί του. Το τοπίο ξεκαθάρισε μέχρι που απέμειναν δύο υποψήφιες: η τότε υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι και η τότε υπουργός Ενέργειας Αντρεα Λίντσομ, η οποία και αποσύρθηκε πριν ακόμη ψηφίσουν τα μέλη αφήνοντας τη θέση του αρχηγού του κόμματος στη Μέι.

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:55

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Η υιοθέτηση ΜΟΕ θα βοηθούσε σημαντικά στη συνέχιση της ειρηνευτική διαδικασίας, λέει ο ΠτΔ
21:44
Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Μπάιντεν
21:35
Ο Μπορέλ παρουσίασε την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία
21:02
68 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:47
Στίγκλιτς: Με την άρνησή της να άρει την πατέντα για το εμβόλιο του κορονοϊού, η Γερμανία κρατά όμηρο όλο τον κόσμο
20:25
Αστυνομία:Κοντά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών και οπλισμού
19:43
Την επιστροφή των πρέσβεων τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, αποφάσισαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν
19:19
Μια «προβλέψιμη σχέση» μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων» επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν
19:16
Ελλάδα-Κορονοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι
18:29
Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων, σύμφωνα με έρευνα
18:11
Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν μιλάει και το νόμισμα καταρρέει
17:59
Την υψηλότερη κερδοφορία στην 9ετία ανακοίνωσε η Cyta, έχοντας πρόκληση το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand