Φρένο βάζει η Νορβηγία σε βιοκαύσιμα από φοινικοδάση

Μια γενναία απόφαση πήρε το κοινοβούλιο της Νορβηγίας έπειτα από εισήγηση της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας. Οι βουλευτές, με μεγάλη πλειοψηφία, αποφάσισαν να σταματήσουν τις εισαγωγές βιοκαυσίμων που παράγονται από αποψιλωμένα φοινικοδάση. Είναι μια νίκη στον αγώνα για την προστασία των τροπικών δασών, την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής καθώς και την προστασία της βιοποικιλότητας και των αυτόχθονων πληθυσμών.

Η πάμπλουτη Νορβηγία, αν και παράγει δικό της πετρέλαιο, εισάγει βιοκαύσιμα και ειδικά φοινικέλαιο που είναι φθηνή πρώτη ύλη. Χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων όπως σαμπουάν, κεριά, κραγιόν, ψωμί και σοκολάτα, βελτιώνει την υφή των τροφίμων, ενώ πάνω από το 50% των εισαγωγών χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2020 και είναι αποτέλεσμα κοινωνικών πιέσεων και συναινετικών πολιτικών ενεργειών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Αυτό το μεγάλο βήμα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες καθώς αναδεικνύει την ανάγκη σοβαρής μεταρρύθμισης της παγκόσμιας βιομηχανίας φοινικέλαιου» είπε ο Νιλς Χέρμαν Ράνουμ, στέλεχος του Ιδρύματος Παρθένων Δασών της Νορβηγίας. Σε πρόσφατη έκ- θεση του ιδρύματος αναφέρεται ότι με τους σημερινούς ρυθμούς χρήσης βιοκαυσίμων η ζήτηση φοινικέλαιου στην παγκόσμια αγορά θα αυξηθεί κατά έξι φορές μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ανάλογη απόφαση με αυτή των Νορβηγών έχει πάρει και το Ευρωκοινοβούλιο αλλά θα αρχίσει να εφαρμόζεται δέκα χρόνια αργότερα, το 2030.

Η παραγωγή φοινικέλαιου έχει συνδεθεί με την αποψίλωση δασών σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και ειδικά στην Ινδονησία. Λόγω της τεράστιας παγκόσμιας ζήτησης το φοινικέλαιο έχει καταστεί σημαντικός κλάδος για τις οικονομίες των χωρών αυτών όπου απασχολούνται εκατομμύρια εργαζόμενοι. Ομως η αλόγιστη πολιτική που ακολουθείται έχει συνέπειες στο περιβάλλον. Η καταστροφή των δασών έχει συνδεθεί με την κατάρρευση οικοσυστημάτων, το ξερίζωμα αυτόχθονων πληθυσμών και την εξαφάνιση ειδών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη μείωση του αριθμού των ουρακοτάγκων.

Σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις, για να σταματήσει η παραγωγή φοινικέλαιου χρειάζεται –εκτός των κυβερνητικών αποφάσεων– η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν προϊόντα στην παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε φοινικέλαιο.

Πηγή: Documentonews.gr

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:57

Τελευταιες Ειδησεις

19 Οκτωβρίου
To Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από τον Μπορέλ να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας
09:29
Δύο οδηγοί φέρονται να οδηγούσαν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
09:01
Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου
08:55
Οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες για το Αφγανιστάν στη Μόσχα
08:18
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπέρ της κατάργησης της νομικής ασυλίας του μονάρχη
08:15
Καταγγέλθηκαν 17 πολίτες και τέσσερα υποστατικά για παραβιάσεις των μέτρων κατά του COVID
07:29
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες
07:26
Δέκα Πρέσβεις κληθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω Καβαλά
06:50
Μειώνονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές
06:49
Σήμερα στην Αθήνα η 9η σύνοδος κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου
06:28
Νιγηρία: Τουλάχιστον 43 νεκροί από επίθεση ενόπλων
06:25
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο άγνωστου τύπου
06:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand