Τοποθετήσεις κομμάτων για την "αποκέντρωση εξουσιών" σε μια δυνητική λύση του Κυπριακού

AKEΛ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν εξήγησε την πρότασή του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, επειδή δεν έχει πρόταση, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Στεφάνου είπε ότι, με τα ζητήματα που εγείρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν φαίνεται ότι θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και θα φορτωθεί και το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ανέφερε ότι η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη για θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων μόνο στα ζητήματα που άπτονται των ζωτικών τους συμφερόντων, συνιστά εκτροπή στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων.


ΔΗΚΟ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ομολόγησε την αποτυχία της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στο κυπριακό τα τελευταία δέκα χρόνια, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σχολιάζοντας τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου για την αποκέντρωσην εξουσιών.
Τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απάντησε σε κανένα από τα ερωτήματα που το ΔΗΚΟ είχε θέσει στο Εθνικό Συμβούλιο.
Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ δεν έχει αντιληφθεί πως η λεγόμενη αποτελεσματική συμμετοχή που επιζητεί η τουρκική πλευρά, θα αναιρεθεί με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει στο κυπριακό, με στόχο την άρση του αδιεξόδου.

ΕΔΕΚ

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υποστήριξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, αντιλαμβανόμενος την αποτυχία με το σχέδιο Ανάν και την πενταμερή διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, θέτει θέμα αποκέντρωσης των εξουσιών, θέση η οποία δεν αλλάζει την ουσία.
Μιλώντας επίσης στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Σιζόπουλος είπε ότι η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου μέσω κοινού ψηφοδελτίου, με καθολική ψηφοφορία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, απαλείφει τους φόβους για θετική ή αρνητική ψήφο.


ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Η ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών στο κυπριακό έχει αποτύχει και αυτό είναι παραδεκτό από όσους εκτιμούν ρεαλιστικά την πορεία του εθνικού θέματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Τόνισε δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή την συγκεντρωτική συνομοσπονδία, από την ώρα που η τουρκική πλευρά επιμένει στη διατήρηση των βέτο.
Ο κύριος Λιλλήκας σημείωσε ότι πρέπει να γίνει μία συγκριτική μελέτη, ώστε να καταδειχθεί ποιό μοντέλο διασφαλίζει την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού αλλά και τη λειτουργικότητα και την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

To κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
Οι Οικολόγοι υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κατάφερε να εξηγήσει στον Κυπριακό λαό, τί προτείνει.
Αναφέρουν επίσης ότι η επιδιωκόμενη λύση δεν μπορεί να οδηγησει σε θετικό αποτέλεσμα.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλής. Ρολάνδος Σκέττος

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:44

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΗΣΥ (26)
21:55
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (25)
21:54
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΙΚΗΣ (24)
21:53
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 (23)
21:52
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ (22)
21:51
ΠΡΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (21)
21:49
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (20)
21:48
ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (19)
21:47
ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΤΟ ΕΥΡΩ (18)
21:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.