ΠτΔ: Η ΚΔ αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό της ρόλο και συνεχίζει το ενεργειακό της πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό της ρόλο και συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών, ενώ παράλληλα, εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητά του να συνεργαστεί «εποικοδομητικότατα» με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό για επίλυση του εθνικού προβλήματος.

Από το βήμα του 14ου συνεδρίου του Economist, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών εντός της ΕΕ, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση ασύμμετρων απειλών και στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων, ως επίσης και στην παροχή διευκολύνσεων για τον σκοπό αυτό σε εταίρους της, ενώ ανάλογες διευκολύνσεις παρέχει και προς άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Αμερική, πέραν της ΕΕ.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σωρεία άλλων κρατών και έχει αναβαθμίσει τις ιστορικά στενές της σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες, που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι ευρωπαϊκές χώρες και χώρες του αραβικού κόλπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή τους σε αυτές.

Η αναντίλεκτη ενίσχυση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, και η ανάδειξη του γεωστρατηγικού της ρόλου επιτρέπουν την εφαρμογή των ενεργειακών σχεδιασμών.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων του νησιού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών συμπράξεων.

Οι όλες προσπάθειες, σημείωσε, επικεντρώνονται από τη μια στην αξιοποίηση και ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και ως ελληνοκυπριακή κοινότητα εξαντλούμε κάθε προσπάθεια για μια βιώσιμη λύση που για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι και λειτουργική. Σε αυτά τα πλαίσια, συνέχισε, εντάσσονται οι ιδέες που κατέθεσε στον ηγέτη της Τ/κ πλευράς Μουσταφά Ακιντζί, τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:47

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Covid-19: Το τουρκικό εμβόλιο Turkovac ξεκινά την τρίτη φάση κλινικών δοκιμών
21:40
Λευκός Οίκος: Ο στόχος του Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού έως την 4η Ιουλίου δεν θα επιτευχθεί
21:39
Ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για τη χαλάρωση των περιορισμών σε ορισμένους αγώνες του Euro 2020
21:36
Βέρα Γιούροβα: Η συνολική ατμόσφαιρα στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έχει βελτιωθεί
21:33
Ισραήλ-Covid-19: Για ένα «νέο κύμα» ανησυχούν οι αρχές μετά τα 125 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την Δευτέρα
21:31
Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή στην μάχη των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων
21:30
Νίκος Αναστασιάδης : ΠτΔ: Όσο είμαι στην εξουσία δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας
21:25
Νίκος Αναστασιάδης: Στόχος του ανασχηματισμού να υπηρετήσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης και το Σχέδιο Ανάκαμψης
21:18
Τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων
20:38
Η Biontech ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του κορονοϊού
19:41
WSJ: Το Πεκίνο θα διατηρήσει σε ισχύ για έναν ακόμη χρόνο τους συνοριακούς περιορισμούς λόγω Covid-19
19:40
Μέρκελ: Άλλαξε εμβόλιο για τη δεύτερη δόση – Από AstraZeneca σε Moderna
19:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand