Ανθρωπιστική βίζα: «Δικαίωμα στο άσυλο»

Οι ανθρωπιστικές θεωρήσεις θα επέτρεπαν στους αιτούντες άσυλο να φθάσουν στην Ευρώπη χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους. Η πρόταση αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία αύριο, Τετάρτη 14 Νοεμβρίου.

Η πρόταση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στους αιτούντες διεθνή προστασία να υποβάλλουν αίτηση θεώρησης σε ευρωπαϊκή πρεσβεία ή προξενείο. Ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες από τον εισηγητή της έκθεσης, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Ισπανία).

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τις προτάσεις σας σχετικά με την χορήγηση ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών θεωρήσεων;

Πάνω από το 90% των αιτούντων άσυλο έχουν εισέλθει παράνομα στην Ευρώπη και πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί. Γιατί δεν τους δόθηκε η δυνατότητα εισόδου δια νόμιμης οδού. Οι προτάσεις μας σου δίνουν το δικαίωμα ακρόασης, χωρίς να θέτεις τη ζωή σου σε κίνδυνο ούτε να κινδυνεύεις από παράνομη εμπορία ανθρώπων. Προβλέπουν, επίσης, τη χορήγηση θεώρησης περιορισμένης εδαφικής ισχύος που επιτρέπει την είσοδό σου σε συγκεκριμένο κράτος μέλος προκειμένου να ζητήσεις άσυλο. Θα μπορούσες να ζητήσεις άσυλο είτε από ευρωπαϊκή πρεσβεία και προξενείο, είτε από αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εξωτερικό. Η προτεινόμενη νομοθεσία συνιστά λύση για όσους δεν έχουν αναγκάζονται να εκτίθενται στον κίνδυνο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Ας θυμηθούμε ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σε ποιους θα μπορούσαν να χορηγηθούν αυτές οι θεωρήσεις;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσαν για παράδειγμα να χορηγηθούν σε οικογένειες που ανήκουν σε μία θρησκευτική κοινότητα που υφίσταται διώξεις ή συστημική βία.

Αυτή είναι η περίπτωση των χριστιανών στη Συρία και στο Ιράκ, των μη μουσουλμάνων στο Αφγανιστάν, των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών ατόμων (LGBT) στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες ή των εθνοτικών κοινοτήτων των οποίων η ασφάλεια διακυβεύεται.

Εάν οι προτάσεις σας εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Εφόσον πρόκειται για έκθεση πρωτοβουλίας, δεν συζητάμε για ενιαίο κείμενο με δεσμευτική ισχύ. Είναι στο χέρι της Επιτροπής να υποβάλει νομοθεσία για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως η μετανάστευση παραμένει πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους πολίτες. Τι άλλες προτάσεις έχουν διατυπωθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε γεγονότα από αντιλήψεις. Επικρατεί η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου, ένα είδος δούρειου ίππου με στόχο την επιθετική εισβολή στην ΕΕ. Δεν υπάρχει καμία εμπειρική απόδειξη για αυτόν τον ισχυρισμό. Έχει αντιθέτως διαπιστωθεί δραματική μείωση του αριθμού των αφίξεων. Έχουμε εντολή να ενεργούμε με αλληλεγγύη και να μοιραζόμαστε τις ευθύνες μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Ωστόσο, το Συμβούλιο παραμένει ο ελλείπων κρίκος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Το εν λόγω Κοινοβούλιο έκανε ό,τι μπορούσε για την θέσπιση νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησής του λεγόμενου κανονισμού του Δουβλίνου, που οδηγεί σε έναν εξαιρετικά άδικο επιμερισμό ευθυνών. Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις αιτήσεις ασύλου και να αποτρέπει την επιβάρυνση των μεσογειακών χωρών.

Πηγή: Ευρωκοινοβούλιο

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:36

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Αύξηση 78% των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα σε μ ία εβδομάδα στο Ην. Βασίλειο
12:29
Απόσυρση προϊόντος από την αγορά
12:22
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά για τις ενέργειες της Ρωσίας
12:01
Η Hermes και άλλοι τουριστικοί φορείς υποστηρίζουν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων
12:00
Ο ΠτΔ υπεβλήθη σήμερα σε μικρής έκτασης και χρονικής διάρκειας σπονδυλοπλαστική επέμβαση
11:49
Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το Υπουργείο Υγείας, μετέφερε στον ΠτΔ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου (Βίντεο)
11:35
Ψήφισμα Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων του ΟΗΕ
11:22
Υπ. Υγείας: Με τον εμβολιασμό και την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας θα αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση
11:07
Σε όλους τους ενήλικες στο Ην. Βασίλειο προσφέρεται από σήμερα το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού
10:49
Χ. Χαριλάου: Παρά την καλή επιδημιολογική εικόνα η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια παραμένει εύθραυστη
10:30
Προοπτικές ανάκαμψης προδιαγράφει ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης
10:27
Σε μικρή επέμβαση στους σπόνδυλους υποβάλλεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand