Επάνοδο Λουτ για συμφωνία όρων αναφοράς, διαβλέπει ο ΥΠΕΞ

Την εκτίμηση ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θα πραγματοποιήσει νέο κύκλο επαφών, προκειμένου να συμφωνηθούν οι όροι εντολής που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, διατύπωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε τη συνάντηση και τις συζητήσεις που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη κ. Λουτ, αλλά και τις συζητήσεις που είχε τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην κ. Λουτ, τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κ. Λουτ, αλλά και τις συζητήσεις μας είτε με τις ΗΠΑ είτε με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, εκτιμούμε, ευελπιστούμε ότι η κ. Λουτ θα επιστρέψει σύντομα στην Κύπρο, αλλά θα επισκεφθεί και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ακριβώς, για να συμφωνηθούν αυτοί οι όροι αναφοράς για να οδηγηθούμε σε άμεση επανέναρξη των συνομιλιών», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της παρουσίασης των ανακαινισμένων γραφείων του ΔΗΣΥ.

Κατέστησε σαφές ότι «τουλάχιστον από δικής μας πλευράς αυτός είναι ο ξεκάθαρος στόχος και μάλιστα ένα απ’ τα μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την κ. Λουτ είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς μέσω ποιας διαδικασίας συζητούνται οι όροι αναφοράς, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι όροι αναφοράς δεν συζητούνται αυτή τη στιγμή. «Θα πρέπει η κ. Λουτ να έρθει στην Κύπρο, να επισκεφθεί τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ακριβώς, με αυτό το αντικείμενο των συζητήσεών της, να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς, που θα οδηγήσουν σε επανέναρξη των συνομιλιών», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν όροι αναφοράς υπερβαίνουν το πλαίσιο Γκουτέρες, ο ΥΠΕΞ απάντησε καταφατικά. «Είναι οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, έχουν επιτευχθεί σημαντικότατες συγκλίσεις πολλές απ’ αυτές για πρώτη φορά, είναι το πλαίσιο Γκουτέρες, είναι κάποια άλλα δεδομένα, τα οποία θα οδηγήσουν σε επανέναρξη συνομιλιών, οι οποίες θα έχουν πραγματικά προοπτική θετικής κατάληξης», είπε.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει στους όρους αναφοράς χρονικό όριο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προ την κ. Λουτ ήταν το συντομότερο δυνατό.

Εμείς, τόνισε, «επιθυμούμε περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο να υπάρξει άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και, επαναλαμβάνω, είναι αυτά τα μηνύματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την κ. Λουτ και οφείλω να αναφέρω ακούγοντας και τις απαντήσεις της κ. Λουτ και γενικότερα τον τρόπο που προσέγγισε τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ναι υπάρχουν προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».

Απαντώντας σε ερώτηση αν στους όρους αναφοράς θα περιλαμβάνεται χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την ευχή για ολοκλήρωση των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν.

Σημείωσε ωστόσο πως «απ’ εκεί και πέρα, αντιλαμβάνεστε, ότι εξαρτάται από τις θέσεις που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει ή επηρεάζει το χρόνο που θα διαρκέσουν οι συνομιλίες».

Να μην εμπλακούμε σε διάλογο αμφισβήτησης των δικαιωμάτων μας

Εξάλλου, ερωτηθείς για τα ενεργειακά θέματα και τη δήλωση προθέσεων που συμφωνήθηκε κατά τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η δήλωση προθέσεων θέτει το πλαίσιο της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ στα θέματα ασφάλειας.

Και σε αυτή τη δήλωση προθέσεων καθορίζονται πολύ συγκεκριμένα τα θέματα συζήτησης μας στο ευρύτερο τομέα της ασφάλειας, είπε, εξηγώντας για παράδειγμα ότι από τη θεματολογία εμπλέκονται τουλάχιστον έξι Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Από τη θεματολογία, πρόσθεσε, καταγράφεται ξεκάθαρα, που θα εργαστούμε από κοινού με τις ΗΠΑ έτσι ώστε να δούμε πώς προχωρούν και οι διμερείς μας σχέσεις αλλά και η περιφερειακή συνεργασία, γιατί, αν θέλετε, είναι σημαντικό το γεγονός ότι στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται αυτός ο ρόλος που η Κυπριακή Δημοκρατία δύναται να διαδραματίσει στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναφορικά με τα ενεργειακά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «αντιλαμβανόμενος απόλυτα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, θέλω να κάνω έκκληση μέσα από τις σημερινές μου δηλώσεις, μέσω όλων των λειτουργών των ΜΜΕ, ότι δεν θα πρέπει, δεν είναι ορθό καθημερινά να προβαίνουμε σε δηλώσεις που αφορούν το τι θα γίνει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας το αμέσως επόμενο διάστημα».

Καθημερινά και όχι τυχαία, σημείωσε ο ΥΠΕΞ γίνονται δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας «σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στην ουσία είναι απειλές σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Θα είναι μεγάλο λάθος», συνέχισε, «αν εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ή να δημιουργηθεί μια εικόνα γκρίζων ζωνών σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Άρα, συνέχισε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει όλοι μας και εμείς και γενικότερα όλοι όσοι συμμετέχουν στη δημόσια ζωή του τόπου, όσοι συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο, να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τις δηλώσεις μας.

«Μία είναι η ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:38

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Τερματισμός περιόδου υποβολής ενστάσεων για το Ειδικό Σχέδιο Κρατικής Χορηγίας σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους
18:30
Σε νέο υψηλότερο επίπεδο εντός 2021 έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ, αύξηση κερδών έτους στο 15%
18:22
Ελλάδα - Κορονοϊός: 835 νέα κρούσματα, 22 θάνατοι
18:04
Αμερικανική έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες
17:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand