Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την ανάγκη διαμόρφωσης συμπεριφορών θετικών προς το περιβάλλον και να ενισχύσει την γενικότερη προσπάθεια που η Κύπρος καταβάλλει να εκπληρώσει τους αυστηρούς στόχους της ΕΕ σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, οργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο, 6 Οκτωβρίου, στο μόλο Λεμεσού, το "Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού 2018".
 
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που συνδιοργανώνουν η Green Dot Κύπρου και οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού, παρουσιάστηκε σε διάσκεψη Τύπου, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, κατά την οποίαν όλοι οι Δήμαρχοι της μείζονος Λεμεσού εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους να στηρίξουν εκδηλώσεις που προωθούν την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, ενώ την ίδια ώρα βοηθούν στην αλλαγή κουλτούρας από τους ίδιους τους πολίτες, που οφείλουν να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο.
 
Εκ μέρους των Δημάρχων της μείζονος Λεμεσού, ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε την Green Dot Κύπρου για τη συνεργασία που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια και για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, τονίζοντας πως "η ανακύκλωση είναι πλέον μια επιτακτική ανάγκη, δεν είναι απλά θέμα πολιτισμού και σεβασμού προς το περιβάλλον ή σύμπλευσης με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι και πλέον θέμα ουσίας πλέον".
 
Συγκεκριμένα, όπως είπε, πλέον οι πολίτες οφείλουν να αντιληφθούν την ανάγκη για διαχείριση των απορριμμάτων τους,  αφού με τη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) έχουν αυξηθεί οι χρεώσεις διαχείρισης και ως εκ τούτου, τα τέλη σκυβάλων των δημοτών.
 
Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως, από έξι ευρώ που χρεωνόταν ο τόνος απορριμμάτων στον σκουπιδότοπο στο Βατί, με τη λειτουργία της Μονάδας ΟΕΔΑ Πεντακώμου, η χρέωση έφτασε περί τα 25 ευρώ τον τόνο, ενώ το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 40 ευρώ τον τόνο, όταν αρχίσει να γίνεται διαχείριση του τελικού προϊόντος.
 
Προσπάθεια όλων, συνέχισε, είναι να συγκρατήσουμε το κόστος σε "ανεκτά για τους πολίτες επίπεδα", ωστόσο υπογράμμισε πως αυτό εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τους ίδιους τους δημότες, που πρέπει να κάνουν τρόπο ζωής την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και άλλες μεθόδους μείωσης των απορριμμάτων τους.
 
"Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα πως δεν πρέπει να υπάρξει δημότης που να μην ανακυκλώνει, είναι μια αναγκαιότητα για το περιβάλλον και για την τσέπη μας", συμπλήρωσε.
 
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Green Dot Κύπρου, Μάριος Χατζηγαβριήλ, ανέφερε πως το φεστιβάλ πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά στο μόλο Λεμεσού με στόχο την προβολή της ανακύκλωσης ως αναπόσπαστο κομμάτι του "ΕΥ ΖΗΝ", μέσα από την παράδοση του τόπου μας.
 
 Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, πρόσθεσε, θα υπάρχουν διάφορα δρώμενα που θα προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν για το περιβάλλον με διασκεδαστικό τρόπο, ενώ σε διάφορα περίπτερα θα γίνεται ενημέρωση για ποικίλα περιβαλλοντικά θέματα. Παράλληλα, θα υπάρχουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις "και όλα χωρίς κανένα κόστος για τον επισκέπτη".  Επίσης, θα λειτουργούν περίπτερα με φαγητό και ποτό, σε ειδικά χαμηλές τιμές.

Υπενθυμίζοντας πως, το είναι και φέτος αφιερωμένο στην εκστρατεία "Re-Think" για την προώθηση της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων στην οποίαν η Green Dot Κύπρου συμμετέχει ως εταίρος, ο κ.Χατζηγαβριήλ τόνισε πως "η μείωση των απορριμμάτων επιβάλλεται πλέον στη Λεμεσό, αφού η λειτουργία της ΟΕΔΑ Πεντακώμου έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος διαχείρισης τους και η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει τις ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται στο Πεντάκωμο και μάλιστα χωρίς κόστος, αφού από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι τοπικές αρχές δεν συνεισφέρουν στο κόστος του προγράμματος ανακύκλωσης".  
 
Όπως εξάλλου επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου, την ώρα που άλλες  ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται κοντά στους στόχους ανακύκλωσης των απορριμμάτων τους σε ποσοστό 70%, στην Κύπρο το ποσοστό των παραγόμενων σκουπιδιών που ανακυκλώνονται δεν ξεπερνά το 10%.
 
Υπογραμμίστηκε δε ότι η ανακύκλωση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των απορριμμάτων μόλις σε ποσοστό 20%, την ώρα που η μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος είναι η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων και η κομποστοποίηση τους, που μπορεί να συνεισφέρει σε ποσοστό 50%.
 
Το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει μέχρι τις 18:00, με τους διοργανωτές να απευθύνουν ανοικτή πρόκληση σε όλο τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους.
 

(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΧΡ)

** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:24

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Συνάντηση Υπ. Υγείας με συντεχνίες ιατρών, αποφασίζουν τα ΔΣ για πραγματοποίηση ή όχι της στάσης εργασίας
19:15
Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης
18:54
Συνάντηση Μπόρις Τζόνσον με συγγενείς θυμάτων Covid
18:43
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να εξαλείψει τη μηνιγγίτιδα έως το 2030
18:39
Τα κατεχόμενα πέρασαν στην ψηφιακή εκπαίδευση εναρμονιζόμενα με την Τουρκία
18:19
Σπουδαία διάκριση για την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσυκλέτας στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα οδικής ασφάλειας
18:10
Με στάση πληρωμών κινδυνεύουν μέχρι 18 Οκτωβρίου οι ΗΠΑ, εκτός αν αυξηθεί το όριο του χρέους, προειδοποιεί η ΥΠΟΙΚ
17:46
H ελληνογαλλική συμφωνία δημιουργεί νέο πλαίσιο προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας, λένε διπλωματικές πηγές
17:28
Στα τέλη Οκτωβρίου στη Ρώμη η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν
17:11
Μέχρι 30 Νοεμβρίου η υποβολή δήλωσης εισοδήματος εταιρείας και αυτοεργοδοτούμενου για το 2019
16:57
Το BirdLife Cyprus ζητά απαντήσεις από τους αρμοδίους Υπουργούς για την ανάπτυξη στον Ακάμα
16:28
Το ποσοστό των εργαζομένων στον αθλητισμό στην Κύπρο ξεπέρασε τον μέσο όρο της ΕΕ
16:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand