Τσαβούσογλου: Δεν αποκλείουμε καμιά εναλλακτική λύση στο Κυπριακό

Πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πρέπει να αποφασιστεί αν σε αυτές θα συζητηθεί λύση ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, δύο κρατών ή κάτι άλλο, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού.

«Εμείς δεν είμαστε κλειστοί για καμιά εναλλακτική», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός ενώ κάλεσε και την Ελλάδα να έχει επαφές με την Τ/κ πλευρά για να δει τί θέλουν και τί σκέφτονται οι Τ/Κ λέγοντας ότι δεν πρέπει να φοβάται κανείς από αυτό καθώς είναι κάτι που έγινε και στο παρελθόν.

Για την Ελλάδα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι δηλώσεις της για τα 12 μίλια έχουν στόχο την ένταση και τον λαϊκισμό.

Υπενθύμισε αποφάσεις της τουρκικής Βουλής στο παρελθόν για τα 12 μίλια, εννοώντας το Casus Belli, λέγοντας ότι ισχύουν.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος Υπουργός ερωτηθείς για τα 12 μίλια στα οποία θέλει η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα απάντησε ότι «η Ελλάδα κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις για να προκαλέσει ένταση ή για λαϊκισμό».

«Για εκείνους ο λαϊκισμός προηγείται πάντοτε των πραγματικοτήτων. Και η προσδοκία της κοινής γνώμης είναι τέτοια. Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων του Αιγαίου με ειρηνικό τρόπο. Δεν είμαστε υπέρ της έντασης», ανέφερε.

Αλλά, πρόσθεσε, «όποτε επιχειρήσει την ένταση η Ελλάδα δίνουμε την αναγκαία απάντηση, την δώσαμε, και όταν χρειαστεί τους λέμε τα όριά τους». Για παράδειγμα, συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου, «στο θέμα των 12 μιλίων υπάρχουν και οι αποφάσεις της Βουλής μας στο παρελθόν, επομένως και αυτές ισχύουν. Η Ελλάδα αντί να κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις που να προκαλούν ένταση, πρέπει στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων που άρχισαν πριν από μας, να σκεφτούμε πως θα τα λύσουμε, με διπλωματία με άλλη μέθοδο».

Για μας αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν έχουν καμιά ισχύ, είπε.

«Η Ελλάδα γνωρίζει καλύτερα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις έρευνες για φυσικό αέριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε ότι «η Ε/κ πλευρά αποδέχεται ότι έχει και η Τ/κ κοινότητα δικαιώματα για τα αποθέματα γύρω από το νησί» και διερωτήθηκε «αφού το αποδέχεσαι, τότε πρέπει να θέσεις υπό εγγύηση και τα δικαιώματα του Τ/κ - κατά τον ίδιο - ‘λαού’».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Ε/κ πλευρά λέει ότι τώρα κάνει γεώτρηση και στη συνέχεια θα δει. «Αν το δέχεσαι, γιατί τότε δεν το κάνεις από τώρα; Φυσικά εδώ παίζεται κάποιο παιχνίδι. Αλλά όπως δεν το επιτρέψαμε και στο παρελθόν, το είδαν και οι ίδιοι, οι εταιρείες που ήρθαν το είδαν. Το είπαμε και στην Ε.Ε. και στις εταιρείες και στην Ελλάδα. Εδώ μπορούμε να βρούμε μία λύση, εμείς έχουμε ιδέες. Αλλά τώρα κι εμείς πήραμε την πλατφόρμα μας γι’ αυτό το σκοπό κι εμείς επομένως και στη δική μας ΑΟΖ αλλά και στις περιοχές που έχουν καθοριστεί της ‘τδβκ’ προσκληθήκαμε και θα κάνουμε γεωτρήσεις».

Άλλωστε, πρόσθεσε, «το ερευνητικό μας πλοίο το ‘Μπαρμπαρός Χαϋρεντίν Πασά’ είναι ήδη στην περιοχή και συνεχίζει τις έρευνές του». Στο τέλος, είπε, «αν υπάρχουν αποθέματα και δικαιώματα και των δύο πλευρών γύρω από το νησί, θα πρέπει να τα διαμοιραστούμε. Αυτή είναι η δική μας η έγνοια. Φυσικά όσον αφορά τη δική μας ΑΟΖ, εμείς θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας εκεί».

Για το Κυπριακό ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «στο Κραν Μοντάνα συζητήσαμε για μια ομοσπονδιακή λύση, όπως ακριβώς είχαν γίνει προσπάθειες από το 1960, 1970».

«Αλλά ας αφήσουμε το παρελθόν, γνωρίζετε ότι το 2004 είχε βγει το σχέδιο Ανάν. Ωστόσο η Ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Και στο Κραν Μοντάνα η Ε/κ πλευρά έδειξε ότι δεν είναι έτοιμη για μια ομοσπονδιακή λύση. Το είδαν τα ΗΕ, η ΕΕ και εμείς ως εγγυήτριες δυνάμεις. Και στο τέλος ο ΓΓ του ΟΗΕ έκλεισε τη Σύνοδο», ανέφερε.

Τώρα, σημείωσε ο κ. Τσαβούσοβλου, «πριν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τί θέλουμε και γιατί θα κάνουμε μια διαπραγμάτευση. Εμείς πήγαμε δύο φορές στο νησί γι αυτό. Συναντηθήκαμε με ‘πρόεδρο’ Ακιντζί, τον ‘πρωθυπουργό’ και όλα τα κόμματα και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες προεργασίες».

Τώρα παρατηρώ ότι στο νησί κάνουν φτηνή πολιτική, είπε, προσθέτοντας ότι «γνωρίζετε ότι κάποιες ομάδες στην βόρεια Κυπρο δυστυχώς τρέφουν εχθρότητας κατά της Τουρκίας, λένε αυτός δεν ήταν, αυτός αποκλείστηκε, με αυτόν γιατί συναντήθηκε. Κι όμως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα κοινών αποφάσεων που λάβαμε όλοι μαζί».

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε «τί θέλουμε να διαπραγματευτούμε, γιατί θα διαπραγματευτούμε; Για ομοσπονδία; για συνομοσπονδία; για δύο κράτη; Ή για κάτι άλλο; Εμείς δεν είμαστε κλειστοί για καμιά εναλλακτική. Εμείς δεν έχουμε εμμονή σώνει και καλά για μια πρόταση ή για μια πρόταση λύσης ή συστήματος».

Αναφερόμενος στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την άποψη ότι σε αυτήν αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρξει συναντίληψη των πλευρών τί θα συζητήσουν. «Θέλει να πει ότι ‘εγώ δεν ξεκινώ διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος’. Ο δικός μας στόχος στις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις είναι αυτός και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποδεχτεί μια ακόμη αποτυχία. Και μάλιστα εμείς με τίποτα δεν το αποδεχόμαστε», είπε.

Γι αυτό, πρόσθεσε, «αν θα υπάρξει μια διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι επικεντρωμένη στη λύση, πρέπει να είναι γνωστό το πλαίσιό της, και πρέπει πλέον να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Άλλωστε είχαμε πει ότι είναι οι τελευταίες διαπραγματεύσεις αυτές για την ομοσπονδία. Το είπε και ο Ακιντζί κι εμείς αυτό. Το είπαν όλοι εκεί αυτό. Το είπα και στα ΗΕ».

«Τώρα συζητούμε και αξιολογούμε τί θα κάνουμε. Μπροστά μας άλλωστε έχουμε εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Μέχρι τότε η Ε/κ πλευρά δεν θα κάνει βήμα, υπάρχει το Brexit με το οποίο ασχολείται η Βρετανία. Αυτή την περίοδο κατ' εμένα οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις είναι ωφέλιμες για όλους», σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς την Ελλάδα την κάλεσε να συζητήσει «με την ‘τδβκ’, τί θέλει και τί σκέφτεται η ‘τδβκ’», όπως είπε αναφερόμενος στα κατεχόμενα.

«Γνωρίζετε ότι και παλιά είχαν γίνει διασταυρούμενες διαβουλεύσεις. Δεν πρέπει να φοβόμαστε από αυτές. Δεν σημαίνει ότι αποκλείεται οποιαδήποτε πλευρά. Εμείς εργαζόμαστε πρακτικά και σε αυτό το θέμα όπως και σε όλα τα άλλα θέματα»,ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:58

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Διάλογο για επίλυση διαφωνιών στην Αν. Μεσόγειο ζητά ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από την Τουρκία
07:22
Θρήνος και οργή στην Ινδονησία: Έρευνες για τους 125 νεκρούς και τα αιματηρά επεισόδια (Βίντεο)
07:06
«Κατηγορώ» Μητσοτάκη κατά Ερντογάν – Εκνευρισμός στην Άγκυρα για τον «πάγο» από ΗΠΑ
06:40
Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Ο νικητής θα κριθεί στον 2ο γύρο
06:27
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 3 Οκτωβρίου
06:20
Β. Ζελένσκι: Στα χέρια των Ουκρανών οικισμοί στη Χερσώνα
06:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 3/10/2022
06:06
Η ασφάλεια, η ενέργεια και η μετανάστευση επί τάπητος στην συνεδρίαση την Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα
06:00
02 Οκτωβρίου
Ειδικά πλοία για την προστασία της υποθαλάσσιας υποδομής θα αποκτήσει η Βρετανία
21:28
Σπουδαία νίκη του "Τσέκο" στο Γκραν Πρι της Σιγκαπούρης
21:13
Ο "King Kalle" Rovanpera έγινε σήμερα ο νεαρότερος πρωταθλητής στο WRC
21:09
Στήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την αφιξη μεταναστών από τα κατεχόμενα ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών
21:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand