Βάσεις: "Ξήλωμα" συστημάτων παγίδευσης πουλιών

Παράνομες σωλήνες άρδευσης, μήκους 2 χιλιομέτρων, κατέστρεψαν οι βρετανικές βάσεις στην περιοχή Ακρωτηρίου Πύλας, που τοποθετήθηκαν από εγκληματικές σπείρες παγίδευσης πουλιών.

Σε ανακοίνωση, οι βρετανικές δυνάμεις Κύπρου σημειώνουν ότι οι σωλήνες τοποθετούνται για να προωθηθεί η ανάπτυξη ακακιών που φυτεύονται σκοπίμως και χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση διχτύων με σκοπό την παγίδευση αποδημητικών πουλιών.
Ο εκπρόσωπος των Βάσεων Σων Τάλλυ δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξει εφησυχασμός στις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα της παγίδευσης πουλιών».
Εξέφρασε την πλήρη ετοιμότητα των Αρχών των Βάσεων για αντιμετώπιση κάθε περιστατικού, ενόψει της επικείμενης αποδημητικής περιόδου, τονίζοντας ότι η ειδική Ομάδα Δράσης κατά του Εγκλήματος (CAT) θα περιπολεί νυχθημερόν και ότι ο κάθε παγιδευτής θα συλλαμβάνεται και θα διώκεται ποινικώς.
Τον περασμένο μήνα, οι Βάσεις κατέστρεψαν πέραν του ενός χιλιομέτρου σωλήνων και την περασμένη εβδομάδα δικαστήρια των Βάσεων επέβαλαν ποινές φυλάκισης σε τρεις παραβάτες που παγίδευαν πουλιά, από τέσσερις μέχρι έξι μήνες, μαζί με πρόστιμα €900.
Η αποφασιστικότητα των Βάσεων να ανιχνεύει, να αποτρέπει και να διακόπτει τη δραστηριότητα παράνομων παγιδευτών αποδείχθηκε την περασμένη αποδημητική περίοδο, όταν χρησιμοποιήθηκαν κρυμμένες κάμερες σε κοινή δράση με τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία Πουλιών για τη σύλληψη παγιδευτών. Αυτή η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά διώξεων και συνέβαλε στη σύλληψη ή κατηγορία σχεδόν 80 παγιδευτών για εγκλήματα σχετικά με πουλιά, και σε κάποιους επιβλήθηκε πρόστιμο μέχρι και €2.500.
Ο κ. Τάλλυ ανέφερε ότι η παράνομη άρδευση αποτελούσε και κίνδυνο για τους στρατιώτες που εκπαιδεύονται με πραγματικά πυρά. «Αυτές οι σωλήνες τοποθετούνται αδιάκριτα, εν αγνοία του προσωπικού των Βάσεων. Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποτελέσουν την αιτία ενός σοβαρού δυστυχήματος», επεσήμανε.
Όσον αφορά τις προετοιμασίες για την επικείμενη αποδημητική περίοδο, ο κ. Τάλλυ είπε ότι «έχουμε ολοκληρωμένα και ευρείας κλίμακας σχέδια για να ανιχνεύουμε και να συλλαμβάνουμε οποιονδήποτε προσπαθήσει να κυνηγήσει πουλιά παράνομα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «4% της Αστυνομικής Δύναμης των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων ασχολείται αποκλειστικά με δραστηριότητες κατά της παγίδευσης πουλιών κατά την αποδημητική περίοδο».
Την προηγούμενη περίοδο, από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2017, η ομάδα κατά της παγίδευσης πουλιών κατάσχεσε πέραν των 800 διχτύων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της οργάνωσης BirdLife, σε μία αποδημητική περίοδο 20 εβδομάδων, αυτά τα δίχτυα θα μπορούσαν να παγιδεύσουν πέραν των 280.000 πουλιών. Οι Βάσεις κατάσχεσαν εξοπλισμό παγίδευσης πουλιών αξίας πέραν των €75.000.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Μαρτίου
Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ
20:27
Aύξηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, 302 νέα περιστατικά Covid-19
19:30
Συνεδρίες Ερευνητικής Επιτροπής το σφαγείο Cypra την Παρασκευή και τη Δευτέρα
19:25
Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
18:43
Ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρέσβη της Γεωργίας
18:42
Ελλάδα: 1.176 νέα κρούσματα, 406 διασωληνωμένοι, 30 θάνατοι
18:06
Πρέσβειρα ΗΠΑ: Βήμα κρίσιμης σημασίας προς την κατεύθυνση επανέναρξης επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
17:41
Θλίψη για τον θάνατο Κωστή Κωστέα εκφράζει το Υπουργείο Παιδείας
17:01
Γερμανία: Παράταση του lockdown μέχρι το τέλος Μαρτίου με εξαιρέσεις
16:22
Γαλλία: Ένοχος για διαφθορά ο Νικολά Σαρκοζί
15:37
Το θεμέλιο λίθο για τον τρίτο αντιδραστήρα Άκκουγιου θέτουν Ερντογάν- Πούτιν στις 10 Μαρτίου
15:20
Μεταφορά σε μεγαλύτερο νοσοκομείο για τον Πρίγκιπα Φίλιππο
15:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand