ΠτΔ: Έπραξα ότι ήταν δυνατό για αποτροπή αδιεξόδου

Ήσυχος με τη συνείδησή του ότι έχει πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και για αποτροπή του αδιεξόδου στις συνομιλίες, δήλωσε ότι αισθάνεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του δεκάτου-ενάτου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αποδήμων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχουν καταβληθεί επίμονες και επίπονες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, η οποία θα επέτρεπε τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σύγχρονο ευρωπαϊκό, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.
Τόνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με απαλλαγή της Κύπρου από τον κατοχικό στρατό και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, τα οποία υπήρξαν αφορμή για τα προβλήματα που εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υφίστανται στο νησί.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι για το ναυάγιο της Διάσκεψης για την Κύπρο ευθύνεται η τουρκική αδιαλλαξία, προσθέτοντας ωστόσο ότι, παρά την αποτυχία, η Αγκυρα βρέθηκε για πρώτη φορά προ των ευθυνών της για τα θέματα της αποχώρησης στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυητικών δικαιωμάτων.
Επανέλαβε ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της άλλης, σημειώνοντας ότι προς τούτο υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις στο Κραν Μοντάνα. Προτάσεις, πρόσθεσε, που αντιμετώπιζαν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζουν τις ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων.
Σχολιάζοντας τις επικρίσεις ότι τα έδωσε όλα στο Κραν Μοντάνα και ότι παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είχε καταστήσει σαφές ότι οι προτάσεις θα θεωρούντο ως μη γενόμενες εάν δεν ετηρούντο συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικά για την εκ περιτροπής προεδρία, ανέφερε ότι είχε γίνει αποδεκτή προ εικοσαετίας.
Απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε τους αποδήμους να κωφεύουν στις επεμβάσεις τρίτων, προς όφελος της κοινής πατρίδας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σύνταξη : Σταυρούλα Στεργίδου

Πηγή: Απευθείας Μετάδοση ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:13

Τελευταιες Ειδησεις

16 Σεπτεμβρίου
Ισπανία-Covid-19: Τρίτη δόση εμβολίου στους οίκους ευγηρίας
21:38
ΕΕ: 50.000 αιτήσεις ασύλου από Αφγανούς τον Ιούλιο
21:26
Κυπριακό:Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφορικά με την τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη
21:03
Πελόζι για Τραμπ: Ο «ακατανόμαστος» θα ηττηθεί και πάλι, αν κατέβει υποψήφιος το 2024
20:46
Την Ευρωπαϊκή Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:28
ΠτΔ:Άνοιξε ο δρόμος για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος
20:18
Νεκρή εντοπίστηκε η 70χρονη που δηλώθηκε ως ελλείπον πρόσωπο
20:01
Ένας θάνατος και 124 νέα περιστατικά κορονοϊού
19:48
Το «πράσινο πάσο» υποχρεωτικό στην Ιταλία από τις 15 Οκτωβρίου για τους εργαζόμενους
19:36
Ο ΠΟΥ ανέστειλε τη διαδικασία έγκρισης του Sputnik-V για μη τήρηση προδιαγραφών σε εργοστάσιο παραγωγής
19:17
Το Ιράν ενέκρινε το αμερικανικό εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορoνοϊού
18:54
Σε νέα ώρα μετάδοσης η εκπομπή «EU4U» ξανά στις οθόνες σας την Τρίτη 28/9
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand