Κριτική προς ΥΠΟΙΚ για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών του συνεργατισμού

Δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών και την ηγεσία του Συνεργατισμού, άσκησαν ο Γενικός Ελεγκτής και ο Εφορος Κρατικών Ενισχύσεων, για το θέμα της παραχώρησης δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού.

Το θέμα συζητήθηκε, εκτάκτως, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατηγόρησε τον Χάρη Γεωργιάδη και την ηγεσία του Συνεργατισμού για λανθασμένες ενέργειες. Είπε ότι η αξία του Συνεργατισμού  μειώθηκε, ενώ το κράτος είχε δώσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ.  Πρόσθεσε ότι ενώ τα κέρδη μειώνονται, η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Συνεργατισμού λαμβάνουν παχυλούς μισθούς και σκανδαλώδη ωφελήματα.Ο κύριος Μιχαηλίδης κατηγόρησε τον Συνεργατισμό για απόκρυψη ή μη κατάθεση στοιχείων, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Αποκάλυψε  ακόμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν εγκρίνει την παραχώρηση δωρεάν μετοχών και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι οδήγησε το Υπουργικό Συμβούλιο σε λανθασμένη απόφαση.

Ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων Θεοφάνης Θεοφάνους εξέφρασε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για την παραχώρηση των δωρεάν μετοχών και διερωτήθηκε αν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για ασέβεια προς τον θεσμό του εφόρου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ενημερώθηκε εκ των υστέρων για αποφάσεις που αφορούσαν τη ΣΥΤΑ, τα λιμάνια και το κρατικό λαχείο.

Απάντηση ΥΠΟΙΚ
Υπάρχει γραπτή έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, είναι να παραχωρήσει δωρεάν όλες τις μετοχές που κατέχει στον Συνεργατισμό, δηλαδή 6 δισεκατομμύρια μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν στο 99% των μετοχών. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ετοιμαστεί νομοσχέδιο, ώστε να τύχει πρώτα της έγκρισης της Νομικής Υπηρεσίας και της Βουλής, ώστε να ξεπεραστούν τυχόν νομικά κωλύματα.
Σημείωσε ακόμα ότι το κράτος αγόρασε τις μετοχές του Συνεργατισμού το 2013, για να σώσει τις καταθέσεις και την ώρα που η αξία του, ήταν αρνητική κατά επτακόσια εκατομμύρια ευρώ, προσθέτοντας ότι η πραγματική αξία του Συνεργατισμού, θα διαφανεί στο χρηματιστήριο. Αν ενοχλείται ο έφορος, είναι πρόβλημά του, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου, είπε ότι η αύξηση κεφαλαίου με στόχο την προσέλκυση θεσμικού επενδυτή στον Συνεργατισμό θα προηγηθεί της δωρεάν παραχώρησης μετοχών σε πελάτες του.
Πρόσθεσε ότι από τον περασμένο Ιούνιο, η Διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών ζητώντας εξηγήσεις. Πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Διοικήτριας και υπουργού Οικονομικών και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα. Για το θέμα της ισπανικής εταιρίες ΑΛΤΑΜΙΡΑ, η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των προβληματικών δανείων, σημείωσε ότι Κεντρική Τράπεζα καλωσορίζει κάθε ενέργεια, η οποία προωθεί την επίλυση του προβλήματος.

Πηγή : ΡΙΚ - Παναγιώτης Καπαρής , βουλή

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:23

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Η μείωση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική ΚΤ προκάλεσε αναταραχές
18:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Τζόνσον
18:44
Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις «Ghostwriter» και δείχνει τη Ρωσία
18:30
Συνάντηση ΠτΔ - Λαβρόφ: Προσηλωμένη η Μόσχα σε λύση η οποία να συνάδει με τα ψηφίσματα των ΗΕ
18:06
Ηθική υποχρέωση του Γ. Ελεγκτή να συζητήσει δημόσια την έκθεσή του, υποστηρίζει ο Δήμαρχος Παραλιμνίου
17:53
Την προσήλωση της ΚΔ για επίτευξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε ο ΠτΔ (βίντεο)
16:51
«Στη χώρα του γιατί»: Η εκπομπή που δίνει απαντήσεις στις πιο αθώες ψυχές με τον πιο ευφάνταστο τρόπο (trailer+photos)
16:31
Πτώση για την τιμή R του κορωνοϊού στην Αγγλία
16:17
Γεγονός οι πρώτες ουρές οχημάτων στα πρατήρια στη Βρετανία από οδηγούς που φοβούνται ελλείψεις καυσίμων
15:57
ΥΠΠΑΝ: Tο Πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για την άσκηση
15:57
Ευχαριστίες Προέδρου Βουλής προς τον Πρέσβη της Κίνας για τις σταθερές θέσεις στο Κυπριακό
15:45
Xρηματοδότηση ύψους €65,5 εκ. από Τράπεζα Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης για ανέγερση και επέκταση σχολικών κτηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων
15:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand