Εξέδρα στήνει το Πάφος 2017 στη Πέτρα του Ρωμιού και προκαλεί αντιδράσεις οικολόγων

Αντιπαράθεση σημειώνεται ανάμεσα στους Οικολόγους και τον οργανισμό Πάφος 2017 για την  τοποθέτηση εξέδρας στην Πέτρα του Ρωμιού για τις ανάγκες δύο συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες στην περιοχή με την συμμετοχή των καλλιτεχνών Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του Γκοραν Πρεκοβιτς.

Για τον σκοπό των δύο συναυλιών δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες κερκίδα χωρητικότητας 1000 ατόμων στην παραλία.

Προκλητική κίνηση , καταφανώς καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον, που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει ανεκτή, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι την κατασκευή εξέδρας πάνω στην παραλία στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού για τις ανάγκες συναυλιών της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Ανακοίνωση των Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αναφέρει ότι «Η τοποθέτηση εξέδρας στην Πέτρα του Ρωμιού, που καλύπτει επιφάνεια του αιγιαλού αλλά ταυτόχρονα προεκτείνεται και στο εσωτερικό της θάλασσας, είναι μια κίνηση προκλητική, καταφανώς καταστροφική για το φυσικό περιβάλλον, που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει ανεκτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων

Προστίθεται επίσης πως είναι «ακόμη πιο εξοργιστική η απάντηση του Τμήματος Δασών, πως "κατά παρέκκλιση" δόθηκε άδεια για την τοποθέτηση της εξέδρας, επειδή φορέας της αίτησης ήταν ο οργανισμός "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Πάφος 2017" και όχι ιδιώτης. Δυστυχώς και για τον εμπνευστή αυτής της επιχειρηματολογίας, οι σκαλωσιές στη θάλασσα και οι εκκοπές δέντρων για την απρόσκοπτη θέαση των εκδηλώσεων από το δρόμο, δεν έχουν καμία σχέση ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε με την ανάδειξη του πολιτισμού».

Άμεση ήταν η απάντηση του οργανισμού Πάφος 2017. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Δρ. Χρήστος Πατσαλιδης χαρακτήρισε υπερβολικές τις αντιδράσεις για μια προσωρινή υποδομή που δεν θα υπάρχει σε δέκα μέρες.

Έχουν ληφθεί, είπε, όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επίπτωση στην ιδιαίτερη περιοχή, σημειώνουν στο Πάφος 2017, απορρίπτοντας ταυτόχρονα αναφορές ότι έχουν κοπεί δέντρα για τις ανάγκες της προσωρινής υποδομής που δημιουργήθηκε για τις συναυλίες της Παρασκευής και του Σαββάτου.

Για την κατασκευή της εξέδρας δόθηκε άδεια από το Τμήμα Δασών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή χωροθέτησης εμπίπτει επίσης εντός του Κρατικού Δάσους Ραντί και της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 Ακρωτήριο Άσπρο - Πέτρα του Ρωμιού (με κωδικό CY5000005), η οποία έχει χαρακτηριστεί τόσο ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) για τους φυσικούς οικότοπους, τη χλωρίδα και την πανίδα, όσο και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τα άγρια πτηνά.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι συναυλίες στην Πέτρα του Ρωμιού διοργανώνονται στο μέσο της περιόδου φωλεοποίησης του Μαυρομμάτη, γνωστού και ως Φαλκόνι της Ελεονώρας (Falco eleonorae), ενώ η περιοχή μεταξύ του Ακρωτηρίου Άσπρο και της Πέτρας του Ρωμιού αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή φωλεοποίησης του σημαντικού αυτού είδους γερακιού στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:41

Τελευταιες Ειδησεις

30 Ιουνίου
Ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα που είχαν κλαπεί από κατοικίες στην Πάφο
21:58
Εγκρίθηκαν οι κανονισμοί για πρόσληψη 300 ειδικών Αστυνομικών για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών
21:37
Ευλογιά των πιθήκων: Πρώτη ένδειξη για εγχώρια μετάδοση – Συνολικά 7 τα κρούσματα στην Ελλάδα
21:19
Μακρόν: Επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την επίλυση των διαφορών τους
21:00
Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός
20:41
YΠΕΣ: Η Τουρκία επιδίδεται σε έναν «αλλότροπο τύπο εποικισμού» των ελεύθερων περιοχών μέσω παράτυπων μεταναστών
20:25
Καθήκον του ΑΚΕΛ η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Συναγερμού-Αναστασιάδη, λέει ο Στεφάνου
20:03
Τέταρτες θέσεις για Ποδηλασία (2) και Μικτό Σκητ
19:46
Καμπανάκι για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη κρούει ο ΠΟΥ. Προτρέπει να τηρούνται οι συστάσεις του
19:44
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει την πορεία του ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
19:24
Περίπου 16 εκατομμύρια Ουκρανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
19:02
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο χωριό Χρυσοχού το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πόλη Χρυσοχούς.
18:42
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand