Ποινή φυλάκισής δύο χρόνων επιβλήθηκε στην Έφη Ηροδότου

Ποινή φυλάκισης δύο ετών επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στην 30χρονη Έφη Ηροδότου για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από επικίνδυνη πράξη.

Η Έφη Ηροδότου κρίθηκε ένοχη σε σχέση με το θανατηφόρο τροχαίο στο οποίο έχασε τη ζωή του ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου, στις  27 Δεκεμβρίου 2007, στη Λεμεσό και ήταν αντιμέτωπη με τα αδικήματα της πρόκλησης θανάτου, λόγω έλλειψης οφειλόμενης προσοχής από επικίνδυνη πράξη, καθώς επίσης της μη συμμόρφωσης σε σηματοδότη τροχαίας.
Το δικαστήριο, επιδεικνύοντας τη μέγιστη δυνατή επιείκεια, επέβαλε στην Ηροδότου ποινή δύο ετών στην 1η κατηγορία που αντιμετώπιζε και επιπλέον σύμφωνα με την απόφαση του της αποστερεί το δικαίωμα να κατέχει ή να λαμβάνει άδεια οδήγησης, για περίοδο δυόμιση ετών από σήμερα.
Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει στην καταδικασθείσα δέκα βαθμούς ποινής.
Στο μεταξύ, για το αδίκημα της μη συμμόρφωσης σε σηματοδότη τροχαίας το δικαστήριο δεν επέβαλε ποινή, δεδομένου ότι τα γεγονότα που συνθέτουν το αδίκημα περιλαμβάνονται στα γεγονότα της 1ης κατηγορίας.
Επιπροσθέτως, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υφίστανται τέτοια περιστατικά που να δικαιολογούν την αναστολή της ποινής λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων και της έξαρσης που παρουσιάζει η διάπραξή του.
Τα αδικήματα, για τα οποία καταδικάστηκε η Έφη Ηροδότου, επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και 4 έτη ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 2.500 λίρες.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, από την ποινή της καταδικασθείσας θα αφαιρεθεί  το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η κατηγορούμενη τελούσε σε προφυλάκιση, καθώς επίσης και το χρονικό διάστημα που η Ηροδότου τελούσε υπό κράτηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας παράδοσης της στις κυπριακές Αρχές.

Γεγονότα Υπόθεσης
Η Έφη Ηροδότου κατηγορήθηκε ότι στις 27 Δεκεμβρίου και ώρα 04:45 στη διασταύρωση Σπύρου Κυπριανού με Γρηγόρη Αυξεντίου στη Λεμεσό ενώ οδηγούσε το όχημα της εισήλθε στη διασταύρωση με κόκκινο φως, που είχε ως αποτέλεσμα να συγκρουστεί βίαια με το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο Αιμίλιος Ιωάννου, 17 χρόνων, με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν οκτώ μάρτυρες κατηγορίας, ενώ κατατέθηκε αριθμός παραδεκτών γεγονότων.
Η κατηγορούμενη κλήθηκε σε απολογία και επέλεξε να προβεί σε ανώμοτη δήλωση. Επίσης κατέθεσαν και δύο μάρτυρες υπεράσπισης.

Απόφαση Δικαστηρίου
Ο Δικαστής Χρίστος Ρασπόπουλος διάβασε ένα μεγάλο απόσπασμα της απόφασής του στην απουσία, ωστόσο, των γονέων και συγγενών του Αιμίλιου Ιωάννου, οι οποίοι αποφάσισαν να μην παρευρεθούν στην ανακοίνωση της ποινής.
«Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η κατηγορούμενη είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής ενός νέου ανθρώπου. Δεν έχω αντιληφθεί από τα λεγόμενα της κατηγορύμενης, όπως αυτά προκύπτουν από τις συνεντεύξεις της με λειτουργούς του γραφείου ευημερίας και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, οποιαδήποτε στοιχεία ειλικρινούς μεταμέλειας», είπε ο κ. Ρασπόπουλος.

Πρόσθεσε ότι όπως φαίνεται από την έκθεση του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και από την επιστολή των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα συναισθήματα της Ηροδότου σε σχέση με το επίδικο συμβάν είναι συναισθήματα πικρίας και θυμού, για να σημειώσει ότι «ενώ παραδέχεται -έστω και την υστάτη- ότι διέπραξε ένα λάθος, εντούτοις θεωρεί ότι το έχει ξεπληρώσει λόγω των γεγονότων και συναισθημάτων που βίωσε στη συνέχεια».
Σε σχέση τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, τα οποία σύμφωνα με την υπεράσπιση της Ηροδότου έχουν δημιουργήσει μια πολύ αρνητική εικόνα στη καταδικασθείσα, ο κ. Ρασπόπουλος είπε πως «τα όποια δημοσιεύματα σε σχέση με την πορεία  της υπόθεσης ή ακόμα και κακεντρεχή ή κακόβουλα ή συκοφαντικά σχόλια σε ΜΜΕ, αποτελούν εξωγενή παράγοντα, ο οποίος δεν θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη ως εξωδικαστική τιμωρία δυνάμενη να οδηγήσει στη μείωση της ποινής».
Σε ό,τι αφορά στον παράγοντα χρόνο, ο δικαστής είπε ότι «ενώ εκκρεμούσαν τα εντάλματα από το 2012 για σκοπούς προώθησης και καταχώρησης της παρούσας υπόθεσης και ενώ τούτο ήταν εις γνώση της κατηγορούμενης, εντούτοις η τελευταία επέλεξε να μην τεθεί νωρίτερα στη διάθεση των αρχών, ώστε να διαγνωστεί η ποινική της ευθύνη νωρίτερα».
«Υπό αυτό το πρίσμα», είπε ο κ. Ρασπόπουλος, «η όποια καθυστέρηση παρατηρείται από τις 3 Μαρτίου του 2011 βαρύνει εξ ολοκλήρου την Έφη Ηροδότου και δεν μπορεί να την επικαλείται ως ελαφρυντικό παράγοντα».
Περαιτέρω, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου έχουν ληφθεί υπόψη τα ψυχικά και σωματικά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε στο παρελθόν η καταδικασθείσα και που καλείται να αντιμετωπίσει και στο μέλλον, αν και όπως επισημάνθηκε, σύμφωνα με την έκθεση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας η Έφη Ηροδότου δεν παρουσιάζει στο παρόν στάδιο μείζονα ενεργό ψυχοπαθολογία. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:45

Τελευταιες Ειδησεις

25 Ιανουαρίου
Σε ετοιμότητα η Αστυνομία να ερευνήσει οποιαδήποτε πληροφορία για ύπαρξη κυκλώματος βιασμών
15:00
NBA : Συνεχίζουν με σπασμένα...φρένα οι Σανς, πήραν και το ντέρμπι με τους Τζαζ (videos)
14:58
Πυκνή χιονόπτωση σε ορεινές κοινότητες της Κύπρου προκάλεσε προβλήματα
14:56
Πόρισμα AEK – Aπόλλων : Δεν δηλώθηκε ως κρούσμα ο Ροσάλες, oι παρατυπίες του εργαστηρίου
14:40
Ποδηλάτης έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα
14:35
ΑΕΚ : Απόφαση για Μάμα - μέσα με Εθνικό, χάνει 'Αρη
14:25
Οριακή άνοδος επικρατεί στο ΧΑΚ την Τρίτη
14:14
Προκήρυξη προσφορών για τη Λεωφόρο Τσερίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών
13:55
Ένοπλη ληστεία διαπράχθηκε σήμερα τα ξημερώματα στη Λάρνακα
13:46
Σημεία δειγματοληψίας rapid test του Υπουργείου Υγείας – 26 Ιανουαρίου 2022
13:43
ΑΠΟΕΛ : Εκτός με Δόξα ο Βινίσιους και ο Τσεμπάκ από το ντέρμπι με την ΑΕΛ.
13:41
Τσέχοι πολίτες, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην Κυπερούντα, έχουν απεγκλωβιστεί
13:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand