Προς οριστικοποίηση το έγγραφο-οδηγός για Κραν Μοντάνα

Στη διαμόρφωση του τελικού εγγράφου που ετοιμάζει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, παραμένουν επικεντρωμένες όλες οι πλευρές, ενόψει της έναρξης της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, σε πέντε ημέρες.

Η συναντίληψη όλων είναι η ετοιμασία του οριστικού εγγράφου να ολοκληρωθει μέχρι τη Δευτέρα.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά απέστειλε χθες το βράδυ τις θέσεις της με παρατηρήσεις και αλλαγές που ζητεί επί του περιεχομένου του εγγράφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η ελληνοκυπριακή πλευρά αν και αρχικώς προσανατολιζόταν σε περιορισμένες παρατηρήσεις, εν τούτοις φέρεται να ετοίμασε σημαντικό αριθμό και να προχώρησε σε λεπτομερέστατο σχολιασμό.
Όπως μεταδίδει από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο ανταποκριτής του ΡΙΚ, φαίνεται μάλιστα να υπάρχει διψήφιος αριθμός σημείων που εγείρονται.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τα καίρια σημεία που εγείρει προς επαναδιατύπωση η Κυβέρνηση, είναι εκείνο που αφορά την υπογραφή Συνθήκης Υλοποίησης της λύσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο έγγραφο καταγράφεται και εισήγηση να υπογραφεί η συνθήκη από την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βρετανία και την Ενωμένη Κύπρο. Η ιδέα αποδίδεται στα Ηνωμένα Έθνη, με πηγές του Λονδίνου να αποποιούνται παρασκηνιακώς πατρότητα της ιδέας.

Υπό παρασκηνιακή συζήτηση η ιδέα
Ήδη, η Συνθήκη ως ιδέα συζητείται παρασκηνιακώς και ξένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΡΙΚ πως αυτό που θα καλύπτει, θα εξαρτηθεί από τις πλευρές. Δηλαδή, εάν θα αφορά αποχώρηση του στρατού ή και επιτήρηση εφαρμογής στα συνταγματικά θέματα. Ανοικτό στις συζητήσεις είναι ακόμα και το ζήτημα του χρόνου λήξης αυτής της Συνθήκης, εάν συμφωνηθεί.
Πάντως, πηγές από βρετανικής πλευράς εκτιμούν πως μια Συνθήκη Υλοποίησης της Λύσης, μπορεί να εκπληρώσει εν μέρει ρόλο που σχετίζεται με τη Συνθήκη Εγγυήσεων και Συμμαχίας.
Η βρετανική πλευρά εμφανίζεται μάλιστα να συμφωνεί με τη θέση της Κυβέρνησης πως δεν χρειαζεται να ανοίξει οποιοδήποτε θέμα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και τις βρετανικές βάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως η κόκκινη γραμμή του Λονδίνου στις διαπραγματεύσεις που έπονται.

Σύνταξη: Στέλλα Μιχαήλ
Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ
Ανταπόκριση: Αποστόλης Ζουπανιώτης, ΡΙΚ/Νέα Υόρκη

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 17:38

Τελευταιες Ειδησεις

12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Ακόμα δύο θάνατοι από COVID-19, 260 νέα περιστατικά, 173 νοσηλεύονται
21:13
ΗΠΑ: Ο πανικός των αυτοκινητιστών προς αναζήτηση βενζίνης αυξάνεται
21:05
Οι ΗΠΑ επανελαμβάνουν ρητά ότι αναγνωρίζουν μόνο την ΚΔ και δεν αναγνωρίζουν την ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βόρειας Κύπρου
20:35
Δραματική νίκη για την Πάφο
20:25
Τα CDC εντόπισαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson
20:25
Παρελθόν τρείς από τον Απόλλωνα
20:15
Νέος καταιγισμός ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς - Σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ
20:15
Κόκκινος: Δεν θα υλοποιηθεί τελικά η ψηφιακή εφαρμογή του safepass
20:08
ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον στέλνει αντιπροσωπεία για να παροτρύνει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να αποκλιμακώσουν τη βία
20:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand